Skip to content
banner image

Novice

Velenje, 19. 4. 2021

Ob letošnjem dnevu Zemlje

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila z različnimi dogodki, ki nas vsako leto znova spominjajo, da smo prav ljudje tisti, ki planet najbolj ogrožamo, prav tako pa smo tudi edini, ki lahko ogrožajoče ravnanje in obnašanje spremenimo v trajnostno in sočutno rokovanje z njim. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo, podaljšanega tudi v ves teden, v več kot 192 državah. Naj nam praznovanje prinese odgovornost za boljše varovanje našega planeta. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu. Denarnica je naše orožje. Ko prevzamemo odgovornost za naše nakupe, prevzamemo odgovornost za naš planet. Ukrepajmo, ljubimo in zaščitimo Zemljo!
Preberi več
Velenje, 16. 4. 2021

Ogled razstave Haiga - podobe haikuja

Na natečaj Festivala Velenje, ki je ljudi vzpodbujal k ustvarjanju haikujev ali haig, je prispelo veliko različnih del, njihov izbor (vsak avtor je predstavljen z enim) je na ogled v stranskih steklenih vitrinah Doma kulture Velenje, nasproti galerije.
Preberi več
Velenje, 15. 4. 2021

Bilo je aprila

Pred vami so zgodbe o velikanih nekih davnih aprilov, ki so s svojim delom zaznamovali zgodovino in pustili neizmerni pečat na kulturi v svojem okolju in času, njihove dosežke in sledi pa občudujemo tudi dandanes. V aprilu 2021 ... Igor Stravinski - 50. obletnica smrti Charles Baudelaire - 200. obletnica rojstva Peter Ustinov - 100. obletnica rojstva Ferdinand Magellan - 500. obletnica smrti Sergej Prokofjev - 130. obletnica rojstva Kahlil Gibran - 90. obletnica smrti
Preberi več
Velenje, 8. 4. 2021

Kultura ob svetovnem dnevu Romov

Ob svetovnem dnevu Romov vam predstavljamo nekaj drobcev kulture velike romske skupnosti.
Preberi več
Velenje, 7. 4. 2021

Kultura ob delu - kultura na poti

Sodelavci in zaposleni na Festivalu Velenje radi spoznavamo nove stvari − tudi v prostem času. V zadnjem letu nismo imeli možnosti potovati ali dopustovati tako kot v preteklosti. Pa vendar radi obujamo spomine na stare poti.
Preberi več
Velenje, 2. 4. 2021

Živalice presenečenja

V času velikonočnih praznikov vam ponujamo idejo za ustvarjalno preživljanje prostega časa v krogu družine. Izdelajte prikupne živalice, ki vas bodo s presenečenjem, ki se skriva v njih, zagotovo razveselile!
Preberi več
Velenje, 2. 4. 2021

2. april - svetovni dan knjig za otroke

2. april v spomin na rojstni dan vélikega Hansa Christiana Andersena posvečamo knjigam za otroke. Otroci in knjige gredo odlično namreč skupaj. Oboje napajajo morja domišljije, med knjižnimi platnicami in v otroški glavi ni nemogočih poti, za popisanimi stranmi knjige in rastočimi koraki stojijo skrbne roke odraslih, ki jih usmerjajo in ujamejo, ko zavijejo na stranpoti. Otroci in knjige potrebujejo drug drugega. Tudi Festival Velenje jih je letos želel povezati, na obisk je povabil tudi Piko, ki je privolila celo v to, da bi podpisovala knjige otrok. Ja, odkar je izdala svoj Priročnik za Pike in gusarje, se tudi črke Piki ne zdijo več nerešljiva uganka! Mimogrede, priročnik lahko kupite na posebnem knjigomatu, ki se nahaja v Starem Velenju. Čeprav se ni vse zgodilo po naših željah, vas ob današnjem dnevu vabimo k dobrim mislim za vsa knjižna bogastva sveta …
Preberi več
Velenje, 1. 4. 2021

Vabljeni k sodelovanju v natečaju Haiga – podobe haikuja

April je svetovni mesec poezije, 17. april pa svetovni dan HAIKUJA – prav posebne poezije, ki jo navdihuje čustvo trenutka in je pravi pesniški miniaturni biser. Tradicionalno je izvedena v edinstvenem orientalskem duhu, prežeta s posebnim pogledom na svet – gre za zaznavanje narave in sveta okoli sebe, ki se zrcali v notranjih razmišljanjih in občutjih. Posebna pa je tudi po tehnični plati. Haiku je sestavljen iz 17 zlogov in ima zgolj tri verze – prvi in tretji verz imata po pet, drugi pa sedem zlogov. Haiku lahko opisuje trenutke iz narave, riše občutja ali se igra z besedami. A tokrat ne bomo ostali le pri besedah – haiku, dopolnjen s skico, risbo, sliko, ilustracijo ali fotografijo, imenujemo HAIGE oziroma HAIGA – ko je haiku več kot beseda, je torej haiga.
Preberi več
Velenje, 30. 3. 2021

Dom kulture Velenje in Galerija Velenje bosta do nadaljnjega zaprta

Festival Velenje sporoča, da bosta skladno z zadnjimi ukrepi za zajezitev epidemije od četrtka, 1. aprila 2021, zaprta Dom kulture Velenje in Galerija Velenje.
Preberi več
Velenje, 24. 3. 2021

V požaru poškodovan Dom kulture Velenje

To noč so neznane osebe namerno zanetile ogenj ob Domu Kulture Velenje. Zgorelo je več stolov in miz, ki so bili zloženi pod stopnišče, saj lokal Mozaik zaradi epidemije ne obratuje. Požar so med 2. in 3. uro pogasili velenjski gasilci. V požaru je bilo poškodovana fasada Doma kulture Velenje, kamniti tlak, stopnišče z ograjo, nadstrešek nad stranskim vhodom, elektro omarica in napeljava. Z zlonamernim dejanjem so povzročili veliko škodo na pomembnem kulturnem spomeniku. Kaznivo dejanje smo že prijavili na Policijsko postajo Velenje, ki že raziskuje primer. Škodo še ocenjujemo. O dogodku je bil obveščen tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Nad vandalizmom smo zelo ogorčeni, v nas se prepletata žalost in jeza nad tem nerazumnim dejanjem. Vsako tovrstno dejanje strogo obsojamo in si želimo, da bi bilo naše mesto urejeno in čisto ter da se takšna dejanja v prihodnosti ne bi več ponavljala. Vse občanke in občane pozivamo, da, če bodo priča kakšnih podobnih dejanj, to nemudoma sporočijo redarski službi Skupne občinske uprave SAŠA regije na telefonsko številko 03 89 61 748 ali to prijavijo na Policijsko postajo Velenje na telefonsko številko 03 89 86 100.
Preberi več