Skip to content
banner image

Novice

Ogled razstave Haiga - podobe haikuja

Razstava ob dnevu haikuja

April je svetovni mesec poezija, 17. april pa svetovni dan HAIKUJA – prav posebne poezije, ki jo navdihuje čustvo trenutka in je pravi pesniški miniaturni biser. Tradicionalno je izvedena v edinstvenem orientalskem duhu, prežeta s posebnim pogledom na svet – gre za zaznavanje narave in sveta okoli sebe, ki se zrcali v notranjih razmišljanjih in občutjih. Posebna pa je tudi po tehnični plati. Haiku je sestavljen iz 17 zlogov in ima zgolj tri verze – prvi in tretji verz imata po pet, drugi pa sedem zlogov. Haiku lahko opisuje trenutke iz narave, riše občutja ali se igra z besedami. A tokrat ne bomo ostali le pri besedah – haiku, dopolnjen s skico, risbo, sliko, ilustracijo ali fotografijo, imenujemo HAIGE oziroma HAIGA – ko je haiku več kot beseda, je torej haiga. 

Odziv na natečaj Festivala Velenje je presegel vsa naša pričakovanja – prispelih pesniških miniatur je za celo knjigo! Prejeli smo več kot 90 besednih in slikovnih umetnin – užitek jih je bilo prebirati! In čeprav kakšen izmed njih strogo gledano ni haiku, smo veseli, da so vaše umetniške žilice polne navdiha, in prepričani, da ima ustvarjalni zagon prednost pred formalnostjo.

Izbor del (vsak avtor je predstavljen z enim) je na ogled v stranskih steklenih vitrinah Doma kulture Velenje, nasproti galerije. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, zelo veseli smo vaše ustvarjalnosti!

Vabljeni k ogledu!