Skip to content
banner image

Novice

Kultura ob svetovnem dnevu Romov

Ob svetovnem dnevu Romov vam predstavljamo nekaj drobcev kulture velike romske skupnosti.

Romi so etnična skupina, ki izhaja iz Indije in ki živi v večini evropskih držav (tudi v Sloveniji), pa tudi v obeh Amerikah. V Evropi jih živi okoli 10 milijonov. V Sloveniji njeni pripadniki strnjeno živijo v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju v približno 20 občinah in so iz različnih plemenskih skupnosti. V tamkajšnjih okoljih Romi prebivajo zgodovinsko, torej avtohtono. Za Rome se v Slovenji opredeljuje med tri in štiri tisoč državljanov. V Velenju je prisotna plemenska skupnost Gurbeti, žal pa je njihovo društveno delo v društvu Romano vozo, čeprav je bilo v preteklosti aktivno in opazno, v zadnjih letih zamrlo. Globalno so Romi med številnimi umetnostnimi zvrstmi posebej prepoznani kot izjemni glasbeniki in pevci, pa tudi igralci. Med slovenskimi pripadniki te skupnosti so najbolj prepoznavni glasbeniki Oto Pestner, Fredy Miler in Imer Traja Brizani.

Romska himna je tradicionalna pesem Djelem, Djelem, katere besedilo je napisal za večkrat doma in v tujini nagrajen jugoslovanski film Zbiralci perja (1967) Jarko Jovanović. Svetovni romski kongres jo je za svojo himno razglasil leta 1971.

Link:  Djelem Djelem - Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra - YouTube

Številni domači in tuji znani umetniki se na svetovnem spletu omenjajo kot Romi na številnih področjih umetnosti ali pa poudarjajo svoje romske korenine, bodisi po starših ali starih starših. Romska kultura je skozi glasbo, film in literaturo vseprisotna (E. Kusturica, F. Lainšček ter številni druga avtorji) in žlahtni našo multikulturnost.