Ideogram fotoaparata

Festival VelenjePOLETNE KULTURNE PRIREDITVEJulij


Julij

Torek, 3. julij 2018, ob 20.00, pred Domom kulture Velenje

Blue tour – American Music Abroad (ZDA)

The Blue Tour je skupina izjemnih srednješolskih glasbenikov, ki skupaj tvorijo simfonični ansambel. Letošnja turneja vključuje 65 članov desetih ameriških srednjih šol. Prihajajo vse od New Jerseyja do Virginie. Med 17-dnevno evropsko turnejo se bodo ustavili v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem, v Nemčiji in na Češkem. Izvajali bodo glasbo svetovnih mojstrov, glasbo broadwayjskega odra, ameriško folk glasbo in dela sodobnih ameriških skladateljev. Če povzamemo besede enega od študentov: »Ne spomnim se, da bi kdaj nastopali pred bolj hvaležno publiko. Četudi nismo mogli komunicirati verbalno, čutim, da smo jim predali nekaj veliko globljega, nekaj, česar se ne da povedati z besedami. Glasba je resnično univerzalen jezik …«.

V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje.


Četrtek, 5. julij 2018, ob 20.00, pred Domom kulture Velenje

Mladinski simfonični orkester Raanana (ISR)

Raanana Youth Symphony pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Guyja Porata združuje 70 mladih glasbenikov, gojencev Konservatorija Raanana iz Izraela, od katerih so mnogi nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Veliko članov igra v Young Israel Philharmonic, mnogi pa so člani orkestra Barenboim's East–West Divan. Orkester izvaja dela iz klasičnega repertoarja. Temelj za priznani ansambel predstavlja sistematično delo z mladimi glasbeniki, ki skozi svoj glasbeni razvoj prehajajo iz enega v drug orkester in na ta način nabirajo in bogatijo svoje glasbeno znanje. Dobro delovanje orkestra se kaže v številnih koncertih po Izraelu in gostovanjih po evropskih državah. Na svojih koncertih je orkester sodeloval z mednarodno uveljavljenimi dirigenti, kot so Jonathan Schiffman, Dmitry Yablonsky, Alexei Shatzki in drugi.
Program: W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Mendelssohn, M. P. Mussorgsky …

V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje


Petek, 6. julij 2018, ob 21.00, pred Domom kulture Velenje

Tomaž Domicelj
Slovenskega naroda sin, glasbena ikona

Kariera slovenske glasbene legende Tomaža Domicelja je nastajala pod vplivom glasbenih velikanov, kot so Bob Dylan, Elvis Presley in The Beatles. Čutiti je, da v srcu nosi njihove glasbene nasvete – ljudske melodije in ritme, filozofske prijeme uporniških besedil in tudi pesmi o ljubezni in uživanju. Čeprav albume izdaja na vsake pol desetletja, to nikogar posebej ne moti – svoje misli prelije v glasbo iskreno, brez nuje po glasbeni hiperprodukciji. Zato pa njegove pristne pesmi še danes prepevajo generacije Slovencev.

V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje.


Torek, 10. julij 2018, ob 20.30, atrij Velenjskega gradu

Pismo rosno! Vsega je kriv poštar …
Komedija z Borisom Kobalom

Tajni agent je med nami! So skrivnosti, ki jih pozna samo poštar! Ko vam na vratih dvakrat pozvoni in mislite, da so vse vaše skrivnosti skrite toliko, kolikor so priprta vaša vrata ali kolikor o njih molčite, se pošteno motite. Prvo in edino pravilo čuvanja skrivnosti pravi, da je treba biti s poštarjem v dobrih odnosih!
Le pomislite, kdaj ste nazadnje skrivali ljubimca v stanovanju, kdaj ste vrata odprli v spodnjem perilu, kdaj ste kaj lepega povedali o sosedu, nič hudega sluteč na cesti kaj izklepetali znanki, odnašali steklenice po zabavi, zatajili kakšno izvršbo ali pa dobili pošiljko, katere vsebino poznate samo vi, pošiljatelj … in seveda vaš poštar?! Ko vam iz tedna v teden in iz leta v leto prinaša pisma, račune, državna in občinska obvestila, položnice, opomine, ljubezenska in anonimna pisma, pakete s skrito vsebino … le previdno! Vsak poštar je Sherlock Holmes svoje vrste. Priprta vrata in kakšno povabilo na okrepčilo s strani osamljene gospe sta čisto dovolj, da si sestavi sliko. Vaše skrivnosti zato res nikoli niso samo vaše.

Vstopnice: 12 EUR, PKP abonma

V primeru slabega vremena bo predstava v Domu kulture Velenje.


Četrtek, 12. julij 2018, ob 20.30, atrij Galerije Velenje

Zala Kralj & Gašper Šantl

Duo, ki se neizmerno dopolnjuje, saj sta vsak zase v skupno muziciranje vnesla tisto najboljše – produkcijo s čustvi in vokal, ki odpelje. Ko sta Gašper Šantl in Zala Kralj na radio poslala skladbo Valovi, so številni zastrigli z ušesi. Popevka tedna na Valu 202 je bila začetek pozornosti, ki sta jo ujela. Pot sta nadaljevala s pesmijo Baloni. Zdi se, da nam z glasbo skušata sporočiti, da je vse v redu, tako kot je, in da ni treba biti izjemen govorec, da lahko pripoveduješ zgodbe. Prav tako z nami rada delita njune sladko-kisle poglede na svet. Zala Kralj je avtorica, ki se najraje izraža s petjem in nežnim igranjem na kitaro, Gašper Šantl pa je producent in avtor. Povezujejo ju predvsem skupni pogledi na glasbo in življenje. Oba sta iz Maribora, Gašper pa je še nekaj let preživel v Pragi pod okriljem studiev Faust Records. Zala Kralj & Gašper Šantl sta se tako našla v sodelovanju in se izpopolnjujeta kot duo. Deluje, kot da imata v rokavu še kar nekaj trikov.

V primeru slabega vremena bo koncert v Galeriji Velenje.


Petek, 13. julij 2018, ob 21.00, Titov trg

Jinx
Veliki poletni koncert

Vrhunsko zabavo s skupino Jinx lahko pričakujemo tako na odru kot tudi spodaj, na plesišču, saj skupina pripravlja atraktiven presek izjemno neobičajne, že 24-letne kariere. Na koncertu boste lahko uživali v dobro poznanih hitih, kot so Tamo gdje je sve po mom, Na Zapadu, Smijem se, Da smo se voljeli manje, Bye Bye Bye Baby Bye, če omenimo samo nekatere, in v celi vrsti dobro poznanih pesmi, ki so postale medgeneracijski evergreeni.  Na koncertu bodo Jinxi predstavili tudi nove pesmi Easy, Jesmo li dobro in druge iz čisto svežega albuma »Pogrebi i pomiriši«.
Zasedba: Jadranka Ivaniš – Yaya – vokal, Gordan Muratović – Coki – kitara, Berko Muratović – bobni, Marijan Gudelj – klaviature, Kruno Cvanciger – bas, Igor Pavlica – trobenta, Miron Hauser – trombon, Ivan Kovačić – saksofon

V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje.


Sobota, 14. julij ob 8. uri, Cankarjeva ulica, Velenje

Bolšji sejem

Tudi v poletnih mesecih bo v mestnem središču živahno. Na Cankarjevi ulici bo potekal poletni bolšji sejem.  Na sejmu bo mogoče najti marsikaj, od stvari za zbiralce do starih knjig, uporabnih starin in številnih še vedno uporabnih predmetov.Torek, 17. julij 2018, ob 20.00, pred Domom kulture Velenje

Mladinski komorni orkester iz Bromleyja

Mladinski komorni orkester iz Bromleyja (Bromley Youth Chamber Orchestra) je bil v jugovzhodnem dela Londona ustanovljen leta 1977. Sestavlja ga 42 talentiranih mladih instrumentalistov na godalih, ki delujejo v okviru Bromley Youth Music Trust, ustanove, ki združuje in izobražuje mlade perspektivne glasbenike. Ti muzicirajo v različnih orkestralnih in komornih zasedbah te ustanove. Orkester je prepoznaven tako v Angliji kot drugje, redno pa pripravlja poletne turneje. Lani so koncertirali v Italiji in na Slovaškem, velik uspeh pa so dosegli na glasbenem festivalu mladih na Dunaju. Številni člani tega orkestra so tudi člani angleškega Nacionalnega orkestra mladih, kar govori o njihovi kvaliteti in glasbeni usmerjenosti. Dirigent in čelist Tim Wells je mladi umetniški vodja godalnega orkestra. Po izobraževanju kot čelist, zborist in dirigent na eminentnih glasbenih ustanovah v Londonu in Oxfordu ter po študiju na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu (Royal Academy of Music) je prevzel vlogo dirigenta godalnega orkestra.

V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje.


Sreda, 18. julij 2018, ob 20.00, Titov trg

Circo Pitanga (Švica, Izrael)
Akrobatsko-gledališka ulična predstava


Dobrodošli v fantastični in kaotični svet malega neodvisnega cirkusa iz leta 1920. Luis Cyr, direktor tega majhnega cirkusa, je na koncu s svojimi močmi in ne ve več, kako bi ohranil delovanje cirkusa. Njegovi triki so publiki nezanimivi in dolgočasni, kostumi bedni, njegove živali pa postajajo iz dneva v dan vse bolj uporniške in nevarne. Zdi se, da mu tudi njegova ljubka asistentka Miss Lilly povzroča samo dodatne težave … Razen če?
Predstava je primerna za vse starostne skupine.
Akrobata: Loïse Haenni in Oren Schreiber

V primeru slabega vremena bo predstava dan kasneje, torej 19. julija.Petek, 20. julij 2018, ob 21.00, pred Domom kulture Velenje

Koala Voice

Štiričlanska zasedba iz Kisovca je z izdajo prvenca Kangaroo’s a Neighbour in svojo zasvajajočo mešanico rocka, popa, disca, punka ter neustavljivo odrsko prezenco začela pohod po odrih tako doma kot v tujini. V zadnjih dveh letih so odigrali več kot 100 koncertov, vse od Rusije do Liverpoola, pa vse od Nizozemske, Nemčije do Bratislave, Budimpešte in Skopja. Britanski časopis DIY jih je razglasil za eno izmed petih najboljših odkritij konference Eurosonic leta 2016. Oktobra je v samozaložbi izšel njihov drugi studijski album Wolkenfabrik, ki ga je produkcijsko soustvarjal Danton Supple.
Zasedba: Manca Trampuš – vokal in kitara, Miha Prašnikar – bobni, Domen Don Holc – kitara in Tilen Prašnikar – bas.

V primeru slabega vremena bo koncert odpovedan.


Sreda, 25. julij 2018, ob 20.30, pred Domom kulture Velenje

Chorinho & Samba Brasileiro

Denise Dantas, pevka, igralka ter radijska in televizijska voditeljica, prihaja iz severovzhodne Brazilije. Svojo glasbeno pot je začela v obmorskem mestu Salvador de Bahia, kjer je sodelovala z različnimi izvajalci, kot so Geronimo, Saul Barbosa, Tonho Materia, Maestro Zeca Freitas, Paulinho Boca de Cantor, Edil Pacheco. Bila je članica skupin As Meninas, Rumbaiana in As Raidiantes. Pred desetimi leti se je preselila v Trst in od takrat nastopa po Evropi kot solistka v različnih zasedbah.
Denise predstavlja svoj novi glasbeni projekt Chorinho & Samba Brasileiro" Dolgoletne odrske izkušnje so glasbenici omogočile izbrati prefinjen repertoar, rezultat obsežnih zvočnih in liričnih raziskav med deli največjih brazilskih avtorjev. Chorinho in Samba sta dva izmed najbolj značilnih glasbenih stilov v Braziliji. Z glasbenimi notami in literarnimi fragmenti nam Denise pripoveduje zgodbe teh zvrsti in skozi avtentično izvedbo glasbenih del ponudi neponovljivo izkušnjo.
Pri projektu sodelujejo glasbeniki: Egon Boštjančič – kitara, Cleo Maia – cavaquinho, André Araujo – bobni in tolkala in Andrej Tomazin – tolkala.

V primeru dežja bo koncert odpovedan.


Petek, 27. julij 2018, ob 20.30, atrij Velenjskega gradu

Koncert zasedbe Pliš

Pliš je v zadnjem obdobju doživel preobrazbo. Dokazali so si, da nismo odvisni samo od akustike in toplih zvokov, ki te pogrejejo ob večerji in pijači. Pliš je nepočesano vstopil v svet elektrotehnike in umazanih kavbojk. Odkar je trobentač Tomaž Gajšt razkril svoje veščine na klaviaturah, so nadgradili svojo glasbo in se začeli srečevati z žanri, s katerimi se do zdaj še niso. Pliš je bend, ki bo postal mednarodno prepoznaven, ampak (morda) le posthumno.
Zasedba: Tomaž Gajšt (klaviature, trobenta, krilovka), Murat (beatbox), Marko (bas kitara, kitara) in vokalistka (absolutna princeska) Aleksandra Ilijevski

Vstopnice: 12 EUR, PKP abonma

V primeru slabega vremena bo koncert v Domu kulture Velenje.

 


Nedelja, 29. julija 2018, ob 20.30, pred Domom kulture Velenje

Marat/Sade – plesna predstava

Delo Petra Weissa »Preganjanje in umor Jeana Paula Marata, kakor ju prikazuje charentonska igralska družina v režiji gospoda de Sada" je s pedagoškega vidika za mlade umetnike zelo navdihujoče in provokativno. Predstava je s svojim političnim, filozofskim in kontroverznim sporočilom izziv za mlade umetnike, ki svojo plesno strukturo gradijo na temelju tega dela. Marat/Sade je bizarna predstava, ki jo leta 1806 pripravijo varovanci umobolnice v Charentonu za publiko, ki jo, tako kot sodobne gledalce resničnostnih šovov, bolj kot tema, ki je predstavljena v igri, in umetniški dosežki, zanimajo ekscesi in nesposobnost igralcev. Študenti Inštituta za umetniški ples iz Beograda so izbrali segmente besedila Marat/Sade in iz njih sestavili nove kratke, a celovite koreografske dele.
Avtor: Peter Weiss, koreograf: Nikola Pavlović, režija in dramaturgija: Aleksandar Nikolić
Nastopajoči: študenti Instituta za umetničku igru Beograd

V primeru slabega vremena bo plesna predstava v Domu kulture Velenje.


 
Izdelava spletnih strani: AV studio