Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeLASTNA PRODUKCIJAHe, he, helium


He, he, helium

HE, HE, HELIUM
Plesno popotovanje po postjugoslovanskem kulturnem prostoru

Premiera: 2. marec 2013, Dom kulture Velenje

Koreografija: Igor Kirov (MK, DE)
Dramaturški koncept: Mirjana Blaževič Lešič (BiH, NL)
Gledališki svetovalec: Zoran Lešić (BiH, NL)
Glasba: Goran Bojčevski (SI, MK)
Kostumografija: Ivona Novak (SI)
Vizualna podoba: Matija Kovač (SI)

Plesalci: Mojca Majcen (Sl), Petra Valentić (HR), Armando Disanto (IT), Maurizio Giunti (IT)

Posnetek: Orkestra Hiše kulture Celje, dirigent Simon Dvoršak
(Goran Bojčevski, pihala; Maša Mareš, Tanja Miklavc, Andrej Gubenšek, 1. violine; Špela Jevnišek, Maruša Kotnik, 2. violine; Katja Žekar, Špela Pirnat, viole; Tina Rejc, Katarina Kozjek, violončela; Miha Firšt, kontrabas; Dušan Kneževič, bas kitara; Igor Feketija, klaviature; Damir Korošec, tolkala)
Snemano v studiu Melopoja v Slovenj Gradcu (januar, februar 2013)
Tonski mojster, snemalec in glasbeni producent: Boštjan Podlesnik
Pomoč pri masteringu: Igor Feketija in Dušan Knežević

Oblikovanje svetlobe: Davorin Štorgelj


Mednarodni plesni projekt He, he, helium  je nastal v produkciji Hiše kulture Celje in Festivala Velenje ter koproducentov The Kirov Dance Company (Nemčija), Udruženja Sretna familija (BiH) in ISFTH Foundation (Nizozemska). Častni pokrovitelj slovenske premiere je nj. eksc. Igor Popov, veleposlanik Republike Makedonije.

Osnova zanimivega dela je istoimenska pesem mlade sarajevske pesnice Adise Bašić. Simbolika minljivosti in očarljivosti balona, polnjenega s helijem, je projektni sinonim za nekdanjo skupno državo in osnova koreografije mednarodno priznanega makedonskega plesalca in koreografa Igorja Kirova, ki bo s štirimi plesalci iz Hrvaške, Slovenije in Italije poustvaril zgodbo o popotovanju po postjugoslovanskem kulturnem prostoru - kot pravi koreograf: »Zgodbo o otrocih ločenih staršev, ki ponovno iščejo skupno pot.« Pomemben del projekta je tudi avtorska glasba slovensko-makedonskega skladatelja in klarinetista Gorana Bojčevskega.

Izbor Velenja za realizacijo velikopoteznega mednarodnega sodelovanja ni naključen, saj je vzpon središča Šaleške doline zaznamovan s preteklostjo rajnke Jugoslavije. Mesto je tudi po propadu države v procesu tranzicije našlo samoniklo pot, ki jo uspešno združuje s trdno vizijo urbane prihodnosti. Pobudnica projekta je celjska baletnica Mojca Majcen, ki bo pri projektu tudi aktivno sodelovala kot plesalka in producentka. Plešejo še Petra Valentič (Hrvaška) ter italijanska baletnika Armando Disanto in Maurizio Giunti. Dramaturška zasnova je v rokah znanega sarajevskega gledališkega para – Zorana in Mirjane Lešić.
Projekt že zbuja pozornost tujih festivalov, tako da takoj po premieri in reprizi v Velenju odpotuje na gostovanja po bivši Jugoslaviji (Hrvaška, Srbija, Makedonija in BiH). Na slovenske odre se bo predstava vrnila jeseni.


OBVESTILA ZA JAVNOST

FOTOGALERIJA

 
Izdelava spletnih strani: AV studio