Ideogram fotoaparata

Festival VelenjePOLETNE KULTURNE PRIREDITVEAvgust in September


Avgust in September


Sreda, 1. avgust 2018, ob 20.30, pred Domom kulture Velenje

Miki Solus

Miki Solus je zagrebški kantavtor, znan po specifičnem klavirsko-reparskem glasbenem izražanju in posebnih društveno neangažiranih tekstih. Miki Solus je do sedaj posnel tri studijske albume Muzika sumnjive kvalitete (2011), Muzika za djecu i penzionere (2015) in Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama (2017). V zadnjem času se je začel ukvarjati tudi z ustvarjanjem glasbe za gledališke predstave in ustvaril svoj prvi gledališki album Carevo novo ruho (2017).

V primeru slabega vremena bo koncert odpovedan.


Torek, 7. avgust 2018, ob 20.30, atrij Velenjskega gradu

Iskrena spoved
komedija

Bonifacij in Marija sta dva prav posebna lika, ki sta zaznamovala kultno nadaljevanko »Ena žlahtna štorija«. Predstavila nam bosta gledališko predstavo »Iskrena spoved«. Dva priznana izvrstna dramska igralca, Maja Blagovič in Milan Vodopivec, sta pripravila gledališko predstavo, s katero nas bosta popeljala v njuno skupno življenjsko zgodbo, ki se navezuje na že omenjeno uspešnico. Vsekakor zanimivo srečanje z legendama malih ekranov v živo na našem odru.
Marija, desna roka župnika Bonifacija in mati njegovega otroka Avguština, bi rada opravila enkratno življenjsko spoved in dokončno razčistila njun odnos pred Bogom in svetom. S preizkusom načel 10 božjih zapovedi želi Bonifacij speljati vodo na svoj mlin, a se v nadaljevanju zaplete in iz spovednika postane grešnik. Kot vsaka dobra zgodba ima tudi ta srečen konec.


Vstopnice: 12 EUR, PKP abonma

V primeru slabega vremena bo predstava v Domu kulture Velenje.


Četrtek, 9. avgust 2018, ob 20.30, atrij Galerije Velenje

Duo Ofak – Mori

Andrej Ofak in Borut Mori sta z glasbo povezana od otroških let. Vztrajno ustvarjata v svojem, avtorskem izrazu. Študij glasbe sta zaključila v Gradcu, nastopata pa na koncertih, ob odprtjih umetniških razstav, na literarnih večerih. Uglasbila in izdala sta zgoščenko Naj letim z besedili mladih slovenskih pesnikov, posnela sta glasbo za film. Decembra 2011 sta na natečaju Bisergora prejela nagrado za najboljšo priredbo ljudske pesmi. Album The Echoes of River Drava sta lani, ob izidu, predstavila v domačem kraju, v Dravogradu, na bregu reke Drave, v parku dvorca Bukovje, nato pa še v idilični cerkvi sv. Pankracija v Slovenj Gradcu, kjer je bil album posnet, na festivalu Arsana na Ptuju, na filmskem festivalu v Kranjski gori, na 13. festivalu slovenskega jazza ter drugod doma in po svetu.
Zasedba: Andrej Ofak – kitara in Borut Mori – harmonika.

V primeru slabega vremena bo koncert v Galeriji Velenje.

 


Petek, 10. avgust 2018, ob 21.00, pred Domom kulture Velenje

Duo Chateau

Skupina Chateau je nastala leta 1986. Na začetku je skupina igrala pop rock glasbo, ki je temeljila bolj na popu kot na trših ritmih. Prvi večji uspeh je skupina zabeležila leta 1987 z uvrstitvijo na Pop delavnico. Največjo prelomnico za skupino pa predstavlja leto 1991, ko se je skupini pridružil kitarist Zvone Hranjec. Od uspešnic je bila najbolj popularna priredba skupine Kinks – Lola. Leta 1995 so izdali odmeven CD z naslovom Mlinar na Muri z istoimenskim hitom. Fantje pa vendar še niso rekli zadnje besede. V preteklem letu so spet začeli z vajami v najbolj plodni zasedbi. Dva, najbolj izpostavljena člana te zasedbe, pevec Matjaž Ograjenšek in Zvone Hranjec, se bosta s kitarskim duom Chateau predstavila na letošnjih Poletnih kulturnih prireditvah.

V primeru slabega vremena bo koncert odpovedan.


Sobota, 11. avgust 2018, ob 8.00, Cankarjeva ulica

Poletni bolšji sejem

Tudi v poletnih mesecih bo v mestnem središču živahno. Na Cankarjevi ulici bo potekal poletni bolšji sejem in s svojim naborom vabil k radovednemu raziskovanju predmetov preteklosti, ki so lahko zanimivi tudi danes. Bolšji sejem ponuja stare knjige, starine in številne uporabne predmete z dodano patino časa.Torek, 14. avgust 2018, ob 20.30, pred Domom kulture Velenje

Dixi Šok band

Dixi Šok band je šestčlanska skupina prekaljenih akademsko izobraženih glasbenikov, ki igra veselo, zabavno, legendarno glasbo ameriškega juga. Glasbo, ki izvira iz mesta New Orleans iz začetka 20. stoletja. Eden njenih začetnikov je bil tudi legendarni trobentač in pevec Luis Armstrong. Instrumentalno zasedbo sestavljajo klarinet, trobenta, pozavna, tuba, banjo in bobni. Skupina obstaja že poldrugo desetletje, nastala in preoblikovala se je iz popularnega ansambla Šok.
Skupino sestavljajo: Iztok Pečar – klarinet, Rok Nemanič – trobenta, Marjan Petrej – pozavna, Samo Glavan – banjo, Struga Aljoša – kontrabas, Recelj Miha – bobni

 V primeru slabega vremena bo koncert odpadel.


Petek, 17. avgust 2018, ob 21.00, park pred Vilo Herberstein

Kontrabant

Skupina Kontrabant neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem jeziku in ima pridih teh tako različnih kultur. Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami. Nekatere med njimi, npr. »Regrat v salat« in »Prekmurje moje Prekmurje«, pa so v Sloveniji skoraj ponarodele. S svojim delom si je zasedba prislužila več nominacij za glasbeno priznanje zlati petelin. Konec leta 2015 je Kontrabant na svoji spletni strani objavil svoj že 9. album z glasbo, ki je bila posneta na koncertu ob 20. obletnici benda v Lendavi.
Zasedba: Béla Szomi Kralj – harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal, Dušan Železnikar – kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal, Pál Szomi – bobni, cajon, kitara, vokal, Matijas Severhen – bas čelo, bas kitara, bobni, vokal in Gašper Povše – violina, mandolina, vokal.
Ob koncertu bodo na vili Herberstein pripravili tudi izviren poletni meni.

V primeru slabega vremena bo koncert odpade30. Citrarski festival Prešmentane citre 2018

Ponedeljek, 20. avgust 2018, ob 19.00, Vila Bianca

Janja Brlec – citre in Peter Napret – violina

Janje Brlec in Peter Napret nastopata skupaj že več kot 20 let, od časa, ko je bil Peter še Janjin učitelj citer. Janja sodi po številu nagrad med najuspešnejše citrarje tako v Sloveniji kot v Evropi. Z odliko je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu ter magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzbrugu. Posnela je že zgoščenko Med strunami ter izdala učbenik Citrarska mavrica, sodeluje v različnih zasedbah, s Petrom pa sta tudi člana Slovenskega citrarskega kvarteta. Peter je na glasbenem področju izjemno aktiven kot glasbeni pedagog, citrar in violinist. Za njegovo uspešno delo mu je Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije podelil Gallusovo listino, Zveza slovenskih glasbenih šol pa Priznanje Frana Gerbiča. Je soustanovitelj in dolgoletni predsednik Citrarskega društva Slovenije.


Sreda, 22. avgust 2018, ob 19.00, Vila Bianca

Irena Tepej, Nataša Ermakova in Maja Keblič
Citre, harmonika in violončelo


Irena Tepej, Natalia Ermakova in Maja Keblič so diplomirane glasbenice, ki večino svojega časa posvetijo glasbi. Irena brenka po citrah in poje, Natalia razteguje meh in Maja vleče lok. Poučujejo na glasbeni šoli Risto Savin Žalec in se dodatno izpopolnjujejo na raznih seminarjih doma in po svetu. Njihovi učenci dosegajo najvišje rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Irena in Natalia vodita na glasbeni šoli vsaka svoj orkester, Maja pa opravlja nalogo podravnateljice. Večkrat skupaj zaigrajo in s tem obogatijo sebe in srca drugih.

Četrtek, 23. avgust 2018, ob 19.00, Vila Bianca

Michal Mueller – citre (CZE)
Odličen češki citrar spet v Velenju


Ob zaključku jubilejnega citrarskega festivala bomo po nekaj letih zopet gostili odličnega češkega citrarja Michala Müllerja, mojstra improvizacije in sodobnih glasbenih zvrsti, izjemnega glasbenika in vokalista. Michal Müller iz Varnsdorfa na Češkem je pridobil klasično citrarsko izobrazbo na dunajskem glasbenem konservatoriju. Posveča se predvsem koncertiranju in vodenju mojstrskih tečajev. Je odličen improvizator, njegova glasba je na meji med etnom, jazzom in bluesom. Piše tudi filmsko glasbo in aranžmaje za druge instrumente. Posnel je že več zgoščenk. Sodeluje z mnogimi znanimi glasbeniki v različnih glasbenih projektih na Češkem in po vsej srednji Evropi, kjer so popularne tradicionalne citre.


Nedelja, 2. september 2018, ob 19.00, Velenjski grad

Večer z Iztokom Mlakarjem

Zaključek Poletnih kulturnih prireditev bo tradicionalno pripadal Iztoku Mlakarju, igralcu, glasbeniku, avtorju, prvaku slovenskega teatra. Mlakar slovi kot izvrsten kantavtor in interpret svoje glasbe, seveda pa je tudi odličen dramski igralec, komik in gledališki avtor – komediograf. V zadnjih letih smo spoznali njegove izjemne glasbene komedije: Duohtar pod mus!, Sljehernik, Pašjon. V Sloveniji težko najdemo ljubitelja glasbe, ki še ni slišal zanj, ki ne bi prepoznal vsaj kakšne od njegovih pesmi. Iztokovi koncerti so predstave in njegove predstave mali koncerti. Danes je Iztok Mlakar morda najbolj znan slovenski kantavtor (čeprav tega izraza ne mara), z največ prodanimi albumi in najmanj koncerti. Konec lanskega leta je izšel njegov zadnji, peti in dolgo pričakovan album Porkaeva! Na večeru, kjer vedno združi svoje moči z izvrstnim glasbenikom Davidom Šuligojem, bomo slišali prav gotovo kakšno pesem z zadnje plošče.

Vstopnina: 25 EUR, PKP abonma

Vstopnice za koncert Iztoka Mlakarja bomo začeli prodajati v soboto, 7. julija 2018, od 9. ure dalje v avli Doma kulture Velenje. Vstopnice bodo v prodaji, v kolikor ne bo razprodan Poletni kulturni abonma Festivala Velenje.

 Ponedeljek, 3. september 2018, ob 21.00, letni kino pred Domom kulture Velenje

Video viva Velenje Titov trg
Filmska pripoved domačega avtorja


Osrednji velenjski trg, Titov trg, se je s številnimi dogajanji zapisal v skupen in osebni spomin vseh Velenjčanov in Velenjčank ter vseh, ki so bili kakor koli povezani z njim. Filmska pripoved je oživljeno potovanje v preteklost s pozicij današnjega časa. V različnih časovnih obdobjih postajamo priče najrazličnejšim dogajanjem na tem trgu: otvoritev mestnega središča leta 1959, prihod Tita in drugih pomembnih politikov, rudarska parada, 1. Pikin festival, ekološki protestni shod, raznolike glasbene prireditve, osamosvojitev Slovenije, praznovanje 40-letnice Velenja, selitev knjig v novo knjižnico, dogodki v času EPK 2012, državna proslava ob 25-letnici razglasitve samostojne Slovenije, protestni shodi, sejmi, plesi ... Ob filmski vrnitvi v sedanjost bomo vedeli tudi nekaj več o sebi.
Produkcija: Studio Mozaik, scenarij in režija: Tomo Čonkaš, sodelujoča: Milan Marič in Bojana Planina Sofinancerja: Mestna občina Velenje in Festival Velenje

V primeru slabega vremena bo projekcija filma 10. septembra ob 21. uri v letnem kinu pred Domom kulture Velenje.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio