Skip to content
banner image

21. 06. 2024 ob 19:00, Kino Velenje

Festival Kamerat: Stavka!

banner image

Dogodki

Drama, 113 min (Francija)
Režija: Stéphane Brizé
Igrajo: Vincent Lindon, Mélanie Rover, Jacques Borderie, Olivier Lemaire, Bruno Bourthol, Sébastien Vamelle, Valérie Lamond, Jean Grosset, Guillaume Draux, Martin Hauser
Kljub velikim finančnim žrtvam zaposlenih in rekordnemu letnemu dobičku se vodstvo multinacionalke Perrin odloči zapreti eno svojih tovarn. 1100 zaposlenih se pod vodstvom zagrizenega sindikalista Laurenta Amédéa odloči zoperstaviti tej okrutni potezi. Pripravljeni so narediti vse, da bi rešili svoja delovna mesta.
Stéphane Brizé (Zakon trga) se v dokumentaristični maniri prebije naravnost v središče žolčne stavke tovarniških delavcev in razkrije krute mehanizme sistema, ki se požvižga na pravice malega človeka.
Festivali, nagrade: Cannes. Chicago (najboljši scenarij). Palić (nagrada FIPRESCI). Busan.

Predvajanje filma Stavka! sodi pod okrilje FESTIVALA KAMERAT, prvega in edinega festivala delavskega filma v Sloveniji in enega redkih tovrstnih na svetu. Nastaja pod okriljem Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem KRC Hrastnik ter Občine Hrastnik. Prijatelje kulture, filma in dostojnega dela je navdihnila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si izborili boljše pogoje dela. Festival se bo tudi letos zgodil ob njeni obletnici (med 27. in 30. junijem 2024), saj takrat lokalna skupnost praznuje solidarnost, tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje.
Namen festivala je skozi film kot orodje družbene kritike raziskovati položaj delavstva na presekih med zgodovino in prihodnostjo, vprašanje spreminjajočega koncepta dela in delavskih pravic v raznolikih družbeno-ekonomsko-tehnoloških kontekstih. Tematiko nadgrajujejo s spremljevalnim programom, okroglimi mizami, pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci, z delavnicami in izobraževanji. Povezuje se s sindikati, gibanji, aktivisti, umetniki in delavci v kulturi.
KAMERAT v obsegu, v katerem nastaja, potrebuje prijatelje. Izbirajo družbeno odgovorne partnerje, s katerimi jih povezujejo skupne vrednote. Festivalska novost, ki so jo poskusno uvedli že lansko leto, je predfestivalsko gostovanje v mestih, ki so prav tako bila v preteklosti zaznamovane z delavstvom in industrijo ter grajenje mreže solidarnosti in tovarištva. Gostovanja po mestih so simbolično poimenovali KAMERATI KAMERATA. Kino Velenje se je njihovemu povabilu odzval z veseljem in ponosom.