60 let Doma kulture Velenje

Dom kulture Velenje, modernistični biser in ponos Velenja, mesta kulture, bo 29. novembra 2020 praznoval 60 let. Načrtovano bogato praznovanje, za katera bi s številnimi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci poskrbel Festival Velenje, se bo zaradi trenutnih ukrepov v okrnjeni obliki odvijalo predvsem na spletu.

60 let Doma kulture Velenje

 • Praznujmo skupaj

  Dom kulture Velenje, modernistični biser in ponos Velenja, mesta kulture, bo 29. novembra 2020 praznoval 60 let. Načrtovano bogato praznovanje, za katera bi s številnimi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci poskrbel Festival Velenje, se bo zaradi trenutnih ukrepov v okrnjeni obliki odvijalo predvsem na spletu.

  Festival Velenje, ki ima sedež v Domu kulture Velenje vse od svoje ustanovitve leta 2008, je za letošnji praznični november načrtoval kar 6 premier lastne produkcije in koprodukcijskih sodelovanj. Svoje umetniške novitete bi tako morali predstaviti plesalci mednarodnega sodelovanja Balkan Dance Project, plesalci pole dance Pipoca Academy, gledališčniki in lutkarji »hišnih« Gledališča Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje ter ekipa domačina Uroša Kuzmana. Projekt 6 premier za 60 let Doma kulture Velenje bo vsekakor izveden takoj, ko bodo to dopuščale razmere.

  Praznovanje bo trenutno zaživelo predvsem na spletu. V produkciji Festivala Velenje tako že nastaja posebna e-svečanost, ki bo na dan uradnega odprtja doma, 29. novembra, ob 18. uri na ogled preko FB profila Festivala Velenje in na njegovi spletni strani. Posneli so jo zaposleni na festivalu v sodelovanju z zunanjimi sodelavci kot intimno praznovanje za enega. Njen del bo tudi kratek foto-dokumentarni film Tjaše Selič, ki preko arhivskih fotografij in časopisnih člankov lokalnih časopisov Rudarja, Šaleškega rudarja in Našega časa oživlja spomin na bogato in raznoliko zgodovino doma kulture.

  Ob tem bosta v avli male dvorane in v zgornji avli velike postavljeni dve priložnostni fotografski razstavi Podobe doma kulture in 6 desetletij Dom kulture Velenje, ki sta nastali v sodelovanju z Muzejem Velenje. Matjaž Šalej in Vinko Mihelak sta iz arhivov obeh javnih zavodov izbrala le drobec fotografij in utrinkov, ki Dom kulture Velenje postavljajo v funkcijo osrednjega pričevalca družbenega dogajanja.

  Na spletni strani Festivala Velenje in njegove FB profilu si bo mogoče od 19. do 29. novembra vsak dan ogledati zanimive spomine ljudi, ki so bili in so še z domom tesno povezani preko različnih nalog – od hišnika, računovodkinje, programskih sodelavcev, direktorjev ipd.

  Festival Velenje je ob tej priložnosti izdal tudi poseben poslovni rokovnik, ki se s svojo oblikovanostjo, delno pa tudi v besedi in fotografiji, poklanja jubilantu, in priložnostno osebno znamko z motivom stranskih oken oziroma okenskih niš arhitekta doma Otona Gasparija. Izšla je tudi posebna spominska razglednica – reprodukcija fotografije doma kulture in Titovega trga velenjskega fotografa Volbenka Pajka iz začetka 60-tih let.

   

  Foto: arhiv Muzeja Velenje in Festivala Velenje

 • Skozi zgodovino

  Dom kulture Velenje je stičišče kulturnega življenja, ena osrednjih zgradb sodobnega Velenja in objekt modernizma pod spomeniškim varstvom. Njegova gradnja se je začela leta 1958 in zaključila dve leti kasneje. Glavni snovalec tega stavbnega bisera je bil arhitekt Oton Gaspari, ki je želel v Velenju zgraditi stavbo, na katero bodo meščani ponosni. Na njej je zato uporabil dragocene naravne materiale in umetniške modernistične detajle, ki poudarjajo reprezentančnost objekta in njegove funkcije.

  Svečano odprtje doma je bilo 29. novembra 1960, ko so si gostje lahko ogledali predstavo Hlapec Jernej v režiji Hinka Dermola in izvedbi domačih gledališčnikov Delavsko-prosvetnega društva Svoboda. Slednje je dom tudi prevzelo v upravljanje. V njem sta zaživela še Lutkovno gledališče in Kino Svoboda Velenje. 27. novembra 1967 so ustanovili zavod Dom kulture Velenje, njegov prvi direktor je bil Rudi Hrovat. V zgodnjih sedemdesetih je prišlo do preoblikovanja enot v TOZD-e in združitev v delovno organizacijo Dom kulture Velenje, neomejena solidarna odgovornost. Vajeti doma je prevzel Dimitrij Lavrič. Leta 1975 se je odcepil TOZD Kino, Lavriča pa je nadomestil Avgust Visintin. V tem letu se je Dom kulture Velenje združil z drugimi enotami v Kulturni center Velenje. Njegov ravnatelj je leto zatem, torej leta 1976 postal Marjan Marinšek. Center se je ob 100-letnici rojstva kiparja Ivana Napotnika preimenoval v Kulturni center Ivan Napotnik Velenje. Leta 1988 je njegovo vodenje prevzel Vlado Vrbič. Leta 2008 je bil ustanovljen nov javni zavod Festival Velenje, ki z domom upravlja še danes, njegova direktorica je Barbara Pokorny.

  Dom kulture Velenje ponuja dve sodobni prireditveni dvorani z vsestransko opremljenostjo in odličnimi pogoji za kakovostno izvedbo in udoben ogled prireditev. Pred obema dvoranama so večnamenski prostori, primerni za pogostitve in manjše spremljajoče dogodke. Velika dvorana ima 382 sedežev (330 v parterju in 52 na balkonu) oziroma še dodatnih 44 v prosceniju, mala dvorana pa 100. Dom so med letoma 2004 in 2006 celovito obnovili in med drugim nadgradili z elektro inštalacijo in avdio tehniko, ki omogočata prav vse tipe glasbenih in uprizoritvenih dogodkov, leta 2014 pa je bila ob prenovi in dograditvi doma namenu predana še mala dvorana.

  Dom kultura Velenje v vsem svojem obstoju je in še vedno nudi sedež, poslovne in vadbene prostore številnim zavodom, organizacijam, društvom in klubom. Njegovih šest desetletij pa je tudi za zidovi barvito in bogato kot njegovo pročelje - mozaik tisočih dogodkov, koncertov, predstav, prireditev, premier, vaj – in še pomembneje – zgodb desetine ljudi, ki so in pletejo njegovo zgodbo. Zgodbo hiše, ki je dom.

   

  Foto: arhiv Muzeja Velenje in Festivala Velenje

 • Serija spominov

  Praznujemo in se spominjamo ... Dobrodošli v seriji spominov, povezanih z Domom kulture Velenje. Vsak dan en gost, vsak dan novi spomini!

  Rubriko pripravlja: Matjaž Šalej

  Spomini - Barbara Šilc
 • Razstave ob obletnici

  Odprtje razstave Podobe doma kulture

  Virtualno odprtje fotografske razstave v ponedeljek, 30. 11. 2020, ob 11. uri na spletni strani in FB profilu Festivala Velenje

  Dom kulture Velenje, stavba arhitekta Otona Gasparija, je osrednja kulturna zgradba v mestnem središču Velenja. Festival Velenje je z Muzejem Velenje iz njunih arhivov izbral le drobec fotografij in utrinkov, ki Dom kulture Velenje postavljajo v funkcijo osrednjega pričevalca družbenega dogajanja. V izboru so fotografije Volbenka Pajka, Ksenije Mikor, Ljubana Naraksa, Mirana Kambiča, Damijana Kljajiča, Iva Petreja, Blaža Verbiča, Barbare Pokorny in številnih neznanih foto dokumentaristov.

  Razstavo so pripravili Matjaž Šalej, Vinko Mihelak in Peter Žagar v sodelovanju s sodelavci Festivala Velenje in Muzeja Velenje.

  Razstava bo na ogled v avli Doma kulture Velenje vsem obiskovalcem, ko bodo ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni COVID-19, ki trenutno veljajo, sproščeni.

  Odprtje razstave Dom kulture Velenje 1960-2020

  Virtualno odprtje razstave v ponedeljek, 30. 11. 2020, ob 12. uri na spletni strani in FB profilu Festivala Velenje

  Graditelji novega Velenja so bodočemu osrednjemu kulturnemu domu namenili prav posebno vlogo, zato ni bilo dovolj, da bi bil le zgolj ena od stavb, ki so sredi petdesetih let prejšnjega stoletja množično rasle po vzhodnem delu Šaleške doline. To odgovorno in nehvaležno nalogo so zaupali arhitektu Otonu Gaspariju, ki je popolnoma upravičil zaupanje. Ko je novi Dom kulture Velenje 29. novembra 1960 prvič odprl svoja vrata ,ni nikogar pustil ravnodušnega. Velenje, takrat najmlajše in najmodernejše jugoslovansko mesto, je dobilo eno najlepših tovrstnih zgradb, zgrajenih v tem delu Evrope po 2. svetovni vojni, v arhitekturnem slogu moderne in pravo središče živahnega mestnega kulturnega življenja. To je, kljub letom in desetletjem, ki so minevala, Dom kulture Velenje ostal vse do danes. Mogočen in dostojanstven ter hkrati nevsiljiv in topel. Z leti in patino sto tisočih zgodb, ki so se v šestih desetletjih odigrale okoli in znotraj njegovih zidov, postaja preprosto z vsakim dnem samo še vse bolj in bolj »naš« …

  Razstavo je pripravil Vinko Mihelak - Muzej Velenje v sodelovanju s sodelavci Festivala Velenje in Muzeja Velenje.

  Razstava bo na ogled v avli male dvorane Doma kulture Velenje vsem obiskovalcem, ko bodo ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni COVID-19, ki trenutno veljajo, sproščeni.

 • E-svečanost ob 60-letnici Doma kulture Velenje

  Dom kulture Velenje, modernistični biser in ponos Velenja, mesta kulture, bo 29. novembra 2020 praznoval 60 let. Načrtovano bogato praznovanje, za katera bi s številnimi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci poskrbel Festival Velenje, se bo zaradi trenutnih ukrepov v okrnjeni obliki odvijalo na spletu – v posebni e-svečanosti, ki so jo posneli zaposleni na festivalu v sodelovanju z zunanjimi sodelavci kot intimno praznovanje za enega. Njen del bo tudi kratek foto-dokumentarni film, ki preko arhivskih fotografij in časopisnih člankov lokalnih časopisov Rudarja, Šaleškega rudarja in Našega časa oživlja spomin na bogato in raznoliko zgodovino doma kulture.

  Svečanost bo na ogled bo na spletni strani in FB profilu Festivala Velenje. Na spletni strani Festivala Velenje si lahko preberete marsikaj zanimivega o bogati in raznoliki zgodovini doma kulture, njegovem poslanstvu in o ljudeh, ki so bili in so še z njim tesno povezani.

  E-svečanost si lahko ogledate tukaj.


  To ni hiša kot vsaka.

  To je hiša, v katero se vstopa z več strani.

  V njej nihče prav ne živi, a se v njej domače počuti na stotine ljudi.

  V tej hiši se ne rojevajo otroci, v njej družine iz neotipljivega snujejo vsaka svojo zgodbo.

  Družine, ki pojejo, plešejo, se poigravajo z glasovi in telesi, z lutkami in inštrumenti, družine, ki pripravljajo, pospravljajo in počno še tisoče drugih reči.

  To je velika hiša, z barvnimi okni in veliko svetlobe, z globokimi betonskimi koreninami in skrivnimi hodniki. Hiša s posebnim vonjem in kopico nenavadnega pohištva.

  To je hiša, ki ji pravimo Dom.

  Vse najboljše, Dom kulture Velenje!

 • Dokumentarni film Izrezani spomini

  Izrezani spomini: Iz zgodb lokalnih časopisov 1960-2020

  Ob 60-letnici Doma kulture Velenje je Festival Velenje, ki skrbi za njegove bogate in raznolike kulturne vsebine, pripravil kar nekaj dogodkov, ki so se - seveda v spletni obliki - zvrstili v preteklih dneh. Naslednji v vrsti je premierna predstavitev kratkega filma Tjaše Selič z naslovom Izrezani spomini: Iz zgodb lokalnih časopisov 1960-2020. Gre za sprehod skozi časopisne članke in omembe doma kulture ter njegovega življenja iz treh lokalnih časopisov: Šaleškega rudarja, Rudarja in Našega časa.

  Dokumentarni film si lahko ogledate tukaj.