Skip to content
banner image

60 let Doma kulture Velenje

Dom kulture Velenje, modernistični biser in ponos Velenja, mesta kulture, bo 29. novembra 2020 praznoval 60 let. Načrtovano bogato praznovanje, za katera bi s številnimi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci poskrbel Festival Velenje, se bo zaradi trenutnih ukrepov v okrnjeni obliki odvijalo predvsem na spletu.

60 let Doma kulture Velenje

 • Praznujmo skupaj

  Dom kulture Velenje, modernistični biser in ponos Velenja, mesta kulture, bo 29. novembra 2020 praznoval 60 let. Načrtovano bogato praznovanje, za katera bi s številnimi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci poskrbel Festival Velenje, se bo zaradi trenutnih ukrepov v okrnjeni obliki odvijalo predvsem na spletu.

  Festival Velenje, ki ima sedež v Domu kulture Velenje vse od svoje ustanovitve leta 2008, je za letošnji praznični november načrtoval kar 6 premier lastne produkcije in koprodukcijskih sodelovanj. Svoje umetniške novitete bi tako morali predstaviti plesalci mednarodnega sodelovanja Balkan Dance Project, plesalci pole dance Pipoca Academy, gledališčniki in lutkarji »hišnih« Gledališča Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje ter ekipa domačina Uroša Kuzmana. Projekt 6 premier za 60 let Doma kulture Velenje bo vsekakor izveden takoj, ko bodo to dopuščale razmere.

  Praznovanje bo trenutno zaživelo predvsem na spletu. V produkciji Festivala Velenje tako že nastaja posebna e-svečanost, ki bo na dan uradnega odprtja doma, 29. novembra, ob 18. uri na ogled preko FB profila Festivala Velenje in na njegovi spletni strani. Posneli so jo zaposleni na festivalu v sodelovanju z zunanjimi sodelavci kot intimno praznovanje za enega. Njen del bo tudi kratek foto-dokumentarni film Tjaše Selič, ki preko arhivskih fotografij in časopisnih člankov lokalnih časopisov Rudarja, Šaleškega rudarja in Našega časa oživlja spomin na bogato in raznoliko zgodovino doma kulture.

  Ob tem bosta v avli male dvorane in v zgornji avli velike postavljeni dve priložnostni fotografski razstavi Podobe doma kulture in 6 desetletij Dom kulture Velenje, ki sta nastali v sodelovanju z Muzejem Velenje. Matjaž Šalej in Vinko Mihelak sta iz arhivov obeh javnih zavodov izbrala le drobec fotografij in utrinkov, ki Dom kulture Velenje postavljajo v funkcijo osrednjega pričevalca družbenega dogajanja.

  Na spletni strani Festivala Velenje in njegove FB profilu si bo mogoče od 19. do 29. novembra vsak dan ogledati zanimive spomine ljudi, ki so bili in so še z domom tesno povezani preko različnih nalog – od hišnika, računovodkinje, programskih sodelavcev, direktorjev ipd.

  Festival Velenje je ob tej priložnosti izdal tudi poseben poslovni rokovnik, ki se s svojo oblikovanostjo, delno pa tudi v besedi in fotografiji, poklanja jubilantu, in priložnostno osebno znamko z motivom stranskih oken oziroma okenskih niš arhitekta doma Otona Gasparija. Izšla je tudi posebna spominska razglednica – reprodukcija fotografije doma kulture in Titovega trga velenjskega fotografa Volbenka Pajka iz začetka 60-tih let.

   

  Foto: arhiv Muzeja Velenje in Festivala Velenje

 • Skozi zgodovino

  Dom kulture Velenje je stičišče kulturnega življenja, ena osrednjih zgradb sodobnega Velenja in objekt modernizma pod spomeniškim varstvom. Njegova gradnja se je začela leta 1958 in zaključila dve leti kasneje. Glavni snovalec tega stavbnega bisera je bil arhitekt Oton Gaspari, ki je želel v Velenju zgraditi stavbo, na katero bodo meščani ponosni. Na njej je zato uporabil dragocene naravne materiale in umetniške modernistične detajle, ki poudarjajo reprezentančnost objekta in njegove funkcije.

  Svečano odprtje doma je bilo 29. novembra 1960, ko so si gostje lahko ogledali predstavo Hlapec Jernej v režiji Hinka Dermola in izvedbi domačih gledališčnikov Delavsko-prosvetnega društva Svoboda. Slednje je dom tudi prevzelo v upravljanje. V njem sta zaživela še Lutkovno gledališče in Kino Svoboda Velenje. 27. novembra 1967 so ustanovili zavod Dom kulture Velenje, njegov prvi direktor je bil Rudi Hrovat. V zgodnjih sedemdesetih je prišlo do preoblikovanja enot v TOZD-e in združitev v delovno organizacijo Dom kulture Velenje, neomejena solidarna odgovornost. Vajeti doma je prevzel Dimitrij Lavrič. Leta 1975 se je odcepil TOZD Kino, Lavriča pa je nadomestil Avgust Visintin. V tem letu se je Dom kulture Velenje združil z drugimi enotami v Kulturni center Velenje. Njegov ravnatelj je leto zatem, torej leta 1976 postal Marjan Marinšek. Center se je ob 100-letnici rojstva kiparja Ivana Napotnika preimenoval v Kulturni center Ivan Napotnik Velenje. Leta 1988 je njegovo vodenje prevzel Vlado Vrbič. Leta 2008 je bil ustanovljen nov javni zavod Festival Velenje, ki z domom upravlja še danes, njegova direktorica je Barbara Pokorny.

  Dom kulture Velenje ponuja dve sodobni prireditveni dvorani z vsestransko opremljenostjo in odličnimi pogoji za kakovostno izvedbo in udoben ogled prireditev. Pred obema dvoranama so večnamenski prostori, primerni za pogostitve in manjše spremljajoče dogodke. Velika dvorana ima 382 sedežev (330 v parterju in 52 na balkonu) oziroma še dodatnih 44 v prosceniju, mala dvorana pa 100. Dom so med letoma 2004 in 2006 celovito obnovili in med drugim nadgradili z elektro inštalacijo in avdio tehniko, ki omogočata prav vse tipe glasbenih in uprizoritvenih dogodkov, leta 2014 pa je bila ob prenovi in dograditvi doma namenu predana še mala dvorana.

  Dom kultura Velenje v vsem svojem obstoju je in še vedno nudi sedež, poslovne in vadbene prostore številnim zavodom, organizacijam, društvom in klubom. Njegovih šest desetletij pa je tudi za zidovi barvito in bogato kot njegovo pročelje - mozaik tisočih dogodkov, koncertov, predstav, prireditev, premier, vaj – in še pomembneje – zgodb desetine ljudi, ki so in pletejo njegovo zgodbo. Zgodbo hiše, ki je dom.

   

  Foto: arhiv Muzeja Velenje in Festivala Velenje

 • Serija spominov

  Praznujemo in se spominjamo ... Dobrodošli v seriji spominov, povezanih z Domom kulture Velenje. Vsak dan en gost, vsak dan novi spomini!

  Rubriko pripravlja: Matjaž Šalej

  Spomini - Barbara Šilc
 • Razstave ob obletnici

  Odprtje razstave Podobe doma kulture

  Virtualno odprtje fotografske razstave v ponedeljek, 30. 11. 2020, ob 11. uri na spletni strani in FB profilu Festivala Velenje

  Dom kulture Velenje, stavba arhitekta Otona Gasparija, je osrednja kulturna zgradba v mestnem središču Velenja. Festival Velenje je z Muzejem Velenje iz njunih arhivov izbral le drobec fotografij in utrinkov, ki Dom kulture Velenje postavljajo v funkcijo osrednjega pričevalca družbenega dogajanja. V izboru so fotografije Volbenka Pajka, Ksenije Mikor, Ljubana Naraksa, Mirana Kambiča, Damijana Kljajiča, Iva Petreja, Blaža Verbiča, Barbare Pokorny in številnih neznanih foto dokumentaristov.

  Razstavo so pripravili Matjaž Šalej, Vinko Mihelak in Peter Žagar v sodelovanju s sodelavci Festivala Velenje in Muzeja Velenje.

  Razstava bo na ogled v avli Doma kulture Velenje vsem obiskovalcem, ko bodo ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni COVID-19, ki trenutno veljajo, sproščeni.

  Odprtje razstave Dom kulture Velenje 1960-2020

  Virtualno odprtje razstave v ponedeljek, 30. 11. 2020, ob 12. uri na spletni strani in FB profilu Festivala Velenje

  Graditelji novega Velenja so bodočemu osrednjemu kulturnemu domu namenili prav posebno vlogo, zato ni bilo dovolj, da bi bil le zgolj ena od stavb, ki so sredi petdesetih let prejšnjega stoletja množično rasle po vzhodnem delu Šaleške doline. To odgovorno in nehvaležno nalogo so zaupali arhitektu Otonu Gaspariju, ki je popolnoma upravičil zaupanje. Ko je novi Dom kulture Velenje 29. novembra 1960 prvič odprl svoja vrata ,ni nikogar pustil ravnodušnega. Velenje, takrat najmlajše in najmodernejše jugoslovansko mesto, je dobilo eno najlepših tovrstnih zgradb, zgrajenih v tem delu Evrope po 2. svetovni vojni, v arhitekturnem slogu moderne in pravo središče živahnega mestnega kulturnega življenja. To je, kljub letom in desetletjem, ki so minevala, Dom kulture Velenje ostal vse do danes. Mogočen in dostojanstven ter hkrati nevsiljiv in topel. Z leti in patino sto tisočih zgodb, ki so se v šestih desetletjih odigrale okoli in znotraj njegovih zidov, postaja preprosto z vsakim dnem samo še vse bolj in bolj »naš« …

  Razstavo je pripravil Vinko Mihelak - Muzej Velenje v sodelovanju s sodelavci Festivala Velenje in Muzeja Velenje.

  Razstava bo na ogled v avli male dvorane Doma kulture Velenje vsem obiskovalcem, ko bodo ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni COVID-19, ki trenutno veljajo, sproščeni.

 • E-svečanost ob 60-letnici Doma kulture Velenje

  Dom kulture Velenje, modernistični biser in ponos Velenja, mesta kulture, bo 29. novembra 2020 praznoval 60 let. Načrtovano bogato praznovanje, za katera bi s številnimi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci poskrbel Festival Velenje, se bo zaradi trenutnih ukrepov v okrnjeni obliki odvijalo na spletu – v posebni e-svečanosti, ki so jo posneli zaposleni na festivalu v sodelovanju z zunanjimi sodelavci kot intimno praznovanje za enega. Njen del bo tudi kratek foto-dokumentarni film, ki preko arhivskih fotografij in časopisnih člankov lokalnih časopisov Rudarja, Šaleškega rudarja in Našega časa oživlja spomin na bogato in raznoliko zgodovino doma kulture.

  Svečanost bo na ogled bo na spletni strani in FB profilu Festivala Velenje. Na spletni strani Festivala Velenje si lahko preberete marsikaj zanimivega o bogati in raznoliki zgodovini doma kulture, njegovem poslanstvu in o ljudeh, ki so bili in so še z njim tesno povezani.

  E-svečanost si lahko ogledate tukaj.


  To ni hiša kot vsaka.

  To je hiša, v katero se vstopa z več strani.

  V njej nihče prav ne živi, a se v njej domače počuti na stotine ljudi.

  V tej hiši se ne rojevajo otroci, v njej družine iz neotipljivega snujejo vsaka svojo zgodbo.

  Družine, ki pojejo, plešejo, se poigravajo z glasovi in telesi, z lutkami in inštrumenti, družine, ki pripravljajo, pospravljajo in počno še tisoče drugih reči.

  To je velika hiša, z barvnimi okni in veliko svetlobe, z globokimi betonskimi koreninami in skrivnimi hodniki. Hiša s posebnim vonjem in kopico nenavadnega pohištva.

  To je hiša, ki ji pravimo Dom.

  Vse najboljše, Dom kulture Velenje!

 • Dokumentarni film Izrezani spomini

  Izrezani spomini: Iz zgodb lokalnih časopisov 1960-2020

  Ob 60-letnici Doma kulture Velenje je Festival Velenje, ki skrbi za njegove bogate in raznolike kulturne vsebine, pripravil kar nekaj dogodkov, ki so se - seveda v spletni obliki - zvrstili v preteklih dneh. Naslednji v vrsti je premierna predstavitev kratkega filma Tjaše Selič z naslovom Izrezani spomini: Iz zgodb lokalnih časopisov 1960-2020. Gre za sprehod skozi časopisne članke in omembe doma kulture ter njegovega življenja iz treh lokalnih časopisov: Šaleškega rudarja, Rudarja in Našega časa.

  Dokumentarni film si lahko ogledate tukaj.

 • Podobe doma kulture 1960/2020

  Spletna fotografska razstava ob 60-letnici Doma kulture Velenje

  Festival Velenje je v sodelovanju z Muzejem Velenje pred dobrim mesecem ob 60-letnici Doma kulture Velenje odprl priložnostno foto razstavo v preddverju male dvorane doma. Zaradi prostorske omejitve je razstavljenih le 25 arhivskih fotografij in utrinkov zgodb osrednjega kulturnega hrama.

  Ker je stavba arhitekta Otona Gasparija s svojo kuliso in prostori, ne le osrednji kulturni, temveč tudi univerzalni  družbeni pričevalec socialnega, političnega družbenega dogajanja se nam je zdelo pomembno, da predstavimo še širši izbor (čez 100) fotografij, ki predstavljajo Dom kulture Velenje in zgodbe o njem. V ospredju so dogodki pred in v samem domu kulture, pa arhitektura, urbanizem, detajli, prireditve … Fotografije odražajo duh časa, estetsko doživljanje kulture in so priča številnih dogodkov, ki dajejo pečat Velenju kot mestu kulture.

  V izboru so fotografije Volbenka Pajka (Foto Pajk), Ljubana Naraksa, Iva Petreja, Lojzeta Ojsterška, Ludvika Malija, Ksenije Mikor, Mirana Kambiča, Damijana Kljajiča, Jožeta Miklavca, Blaža Verbiča, Anžeta Kovača, Petra Žagarja, Matjaža Šaleja, Barbare Pokorny, Davorina Štorglja, Elvisa Halilovića in številnih drugih dobrih, a neznanih foto dokumentaristov. Vse fotografije so iz arhivov Muzeja Velenje in Festivala Velenje.

  Pripravila: Matjaž Šalej in Vinko Mihelak

  GRADNJA IN ZAČETKI: Arhitekturna in modernistična kulisa

  Začetek izgradnje doma kulture sega v leto 1958. Že 20. 9. 1959, ko so svečano pred polnim osrednjim trgom odprli novo mestno središče Velenja, je bil dom kulture prvič v vlogi osrednje kulise velikega javnega dogodka. Prvi obiskovalci, ki so lahko velenjski kulturni dom ob svečanem odprtju doživeli kot celostno umetnino arhitekture moderne, so to priložnost dobili 29. 11. 1960, na dan republike. Svečanost je bila svojevrsten spektakel, v katerem je sodelovalo kar 130 članov DPD Svoboda Velenje, osrednja točka pa je bila njihova uprizoritev Cankarjevega Hlapca Jerneja.

  1958 - Dom kulture - Začetek izgradnje, avtor nn
  1958 - Dom kulture - Začetek izgradnje, avtor nn
  1959 - Podelitev udarniških značk - dom kulture - gradnja
  1959 - Podelitev udarniških značk - dom kulture - gradnja
  1959 - Titov trg, dom kulture, gradnja, Delavski klub, avtor nn
  1959 - Titov trg, dom kulture, gradnja, Delavski klub, avtor nn
  1960 11. 29. - Svečano odprtje Doma kulture Velenje, avtor Volbenk Pajk
  1960 11. 29. - Svečano odprtje Doma kulture Velenje, avtor Volbenk Pajk
  1960 11. 29. - Svečano odprtje Doma kulture člani DPD Svoboda Velenje, sodelujoči v igri Hlapec Jernej, avtor Volbenk Pajk
  1960 11. 29. - Svečano odprtje Doma kulture člani DPD Svoboda Velenje, sodelujoči v igri Hlapec Jernej, avtor Volbenk Pajk
  1961 - Dom kulture Velenje, avtor Volbenk Pajk
  1961 - Dom kulture Velenje, avtor Volbenk Pajk
  1961 - Ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor Volbenk Pajk
  1961 - Ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor Volbenk Pajk
  1961 - Velenjčanke (dekleta) ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor nn
  1961 - Velenjčanke (dekleta) ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor nn
  1962 - (cca. okoli) - Kulturni dom - zahodna fasada, avtor nn
  1962 - (cca. okoli) - Kulturni dom - zahodna fasada, avtor nn
  1963 - Razglednica Doma kulture Velenje (V fasada)
  1963 - Razglednica Doma kulture Velenje (V fasada)
  1963 08. 30. -Trg ob obisku ruskega predsednika Hruščova v Velenju, avtor Volbenk Pajk
  1963 08. 30. -Trg ob obisku ruskega predsednika Hruščova v Velenju, avtor Volbenk Pajk
  1965 - (cca.) - Dom kulture Velenje, nočna, avtor Ludvik Mali
  1965 - (cca.) - Dom kulture Velenje, nočna, avtor Ludvik Mali
  1970 - (cca.) - Dom kulture Velenje, avtor Ludvik Mali
  1970 - (cca.) - Dom kulture Velenje, avtor Ludvik Mali
  1970 - (cca.) - Titov trg in dom kulture, avtor Lojze Ojsteršek
  1970 - (cca.) - Titov trg in dom kulture, avtor Lojze Ojsteršek
  1975 - (cca.) - središče Velenja, Titov trg z domom kulture, avtor Ljuban Naraks
  1975 - (cca.) - središče Velenja, Titov trg z domom kulture, avtor Ljuban Naraks
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Josipu Brozu Titu_2, avtor Ljuban Naraks
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Josipu Brozu Titu_2, avtor Ljuban Naraks
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Titu_3, avtor Ljuban Naraks
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Titu_3, avtor Ljuban Naraks
  2000 - (okoli 2000) - Dom kulture Velenje, avtor Jože Miklavc
  2000 - (okoli 2000) - Dom kulture Velenje, avtor Jože Miklavc
  2013 12. 03. - Prižiganje praznične razsvetljave na trgu pred domom kulture (koncert Daniele), avtorica Ksenija Mikor
  2013 12. 03. - Prižiganje praznične razsvetljave na trgu pred domom kulture (koncert Daniele), avtorica Ksenija Mikor
  2014 08. 03. - PKP - Teatro Pavana, poulično gledališče (PKP), avtor Anže Kovač
  2014 08. 03. - PKP - Teatro Pavana, poulično gledališče (PKP), avtor Anže Kovač

  DOGODKI PRED IN V DOMU KULTURE: Od političnih sprejemov do glasbe in gledališča

  Vizija vodstva premogovnika in občine v petdesetih in šestdesetih letih je bila, da delavcem in občanom zagotovijo vse pogoje za osebnostni razvoj in preobrazbo v razgledanega in duhovno bogatega - socialističnega meščana in delavca. Z zunanjim vzbujanjem arhitekturnega občudovanja je zgradba dobro izpolnjevala vlogo tako zunanje, notranje in tudi vsebinske odličnosti. Trg in dvorana sta postali protokolarna kulisa dogodkov, ne samo kulturnih, temveč tudi številnih političnih, družbenih.

  1961 - Dekleta z rožami ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor nn
  1961 - Dekleta z rožami ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor nn
  1961 - Govor ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor nn
  1961 - Govor ob obisku vrhovnega ruskega politika Leonida Brežnjeva v Velenju, avtor nn
  1961 06. 20. - Obisk Malijskega predsednika Modiba(o) Keïta predsednika v Velenju
  1961 06. 20. - Obisk Malijskega predsednika Modiba(o) Keïta predsednika v Velenju
  1962 09. 15. - Sovjetski kozmonavt German Titov v Velenju, avtor nn
  1962 09. 15. - Sovjetski kozmonavt German Titov v Velenju, avtor nn
  1963 08. 30. - Obisk ruskega predsednika Nikite Hruščova v Velenju, razigran gost v rudarski uniformi, avtor Volbenk Pajk
  1963 08. 30. - Obisk ruskega predsednika Nikite Hruščova v Velenju, razigran gost v rudarski uniformi, avtor Volbenk Pajk
  1973 05. 05. - Obisk Edvarda Giereka, predsednika Poljske delavske partije (predsednik Poljske), avtor nn
  1973 05. 05. - Obisk Edvarda Giereka, predsednika Poljske delavske partije (predsednik Poljske), avtor nn
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Josipu Brozu Titu, avtor Ljuban Naraks
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Josipu Brozu Titu, avtor Ljuban Naraks
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Josipu Brozu Titu, avtor Volbenk Pajk
  1977 06. 25. - Svečanost na trgu ob odprtju spomenika Josipu Brozu Titu, avtor Volbenk Pajk
  1983 - (cca začetek 80-tih), Rudarska godba Velenje pred Domom kulture Velenje, avtor nn
  1983 - (cca začetek 80-tih), Rudarska godba Velenje pred Domom kulture Velenje, avtor nn
  1987 11. 08. - Zborovanje proti odlagališču jedrskih odpadkov v Šaleški dolini in onesnaževanju, avtor Lojze Ojsteršek
  1987 11. 08. - Zborovanje proti odlagališču jedrskih odpadkov v Šaleški dolini in onesnaževanju, avtor Lojze Ojsteršek
  1998 - 8. Pikin festival, Pika Nogavička, kapitan Nogavica, Anica in Tomaž, avtor nn
  1998 - 8. Pikin festival, Pika Nogavička, kapitan Nogavica, Anica in Tomaž, avtor nn
  2009 05. 15. - Maturantska četvorka na trgu pred domom kulture, avtor Blaž Verbič
  2009 05. 15. - Maturantska četvorka na trgu pred domom kulture, avtor Blaž Verbič
  2012 06. 28. - Carmina Burana pred Domom kulture Velenje, EPK, avtorica Ksenija Mikor
  2012 06. 28. - Carmina Burana pred Domom kulture Velenje, EPK, avtorica Ksenija Mikor
  2012 08. 10. - PKP Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbečeve grape, avtor Matjaž Šalej
  2012 08. 10. - PKP Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbečeve grape, avtor Matjaž Šalej
  1963 08. 30. - Obisk ruskega predsednika Nikite Hruščova v Velenju gost prejema rudarsko uniformo, avtor Volbenk Pajk
  1963 08. 30. - Obisk ruskega predsednika Nikite Hruščova v Velenju gost prejema rudarsko uniformo, avtor Volbenk Pajk
  1963 08. 30. - Ruski predsednik Nikita Hruščov in Josip Broz Tito s soprogama in političnim vodstvom v prvi vrsti Doma kulture Velenje, avtor Volbenk Pajk
  1963 08. 30. - Ruski predsednik Nikita Hruščov in Josip Broz Tito s soprogama in političnim vodstvom v prvi vrsti Doma kulture Velenje, avtor Volbenk Pajk
  1968 cca (konec šestdesetih) - Simfonični koncert v domu kulture, avtor nn
  1968 cca (konec šestdesetih) - Simfonični koncert v domu kulture, avtor nn
  1970 07. 03. - Skok čez kožo v domu kulture, avtor nn
  1970 07. 03. - Skok čez kožo v domu kulture, avtor nn
  1971 - marec - Ob 30-letnici Osvobodilne fronte Slovenije (republiški praznik), avtor nn
  1971 - marec - Ob 30-letnici Osvobodilne fronte Slovenije (republiški praznik), avtor nn
  1978 - Koncert pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak (z orkestrom), avtor nn
  1978 - Koncert pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak (z orkestrom), avtor nn
  1995 02. 08. - dr. Matjaž Kmecl, slavnostni govornik na proslavi ob Slovenskem kulturnem prazniku (zbor Carmina Slovenica in s Karmino Šilec, avtor Lojze Ojsteršek
  1995 02. 08. - dr. Matjaž Kmecl, slavnostni govornik na proslavi ob Slovenskem kulturnem prazniku (zbor Carmina Slovenica in s Karmino Šilec, avtor Lojze Ojsteršek
  2008 06. 01. - Simfonija za srčne (z MOV) dirigent Nikolaj Žličar, avtorica Ksenija Mikor
  2008 06. 01. - Simfonija za srčne (z MOV) dirigent Nikolaj Žličar, avtorica Ksenija Mikor
  2010 11. 29. - 50 let Doma kulture Velenje, The Beatles Revival (CZ), avtorica Ksenija Mikor
  2010 11. 29. - 50 let Doma kulture Velenje, The Beatles Revival (CZ), avtorica Ksenija Mikor
  2013 01. 22. - Zaključna slovesnost partnerstvu Velenja v projektu EPK 2012, avtorica Ksenija Mikor
  2013 01. 22. - Zaključna slovesnost partnerstvu Velenja v projektu EPK 2012, avtorica Ksenija Mikor

  DETAJLI / PRENOVA / ZANIMIVO: Kulturni spomenik lokalnega pomena

  Podoba doma kulture je delo arhitekta Otona Gasparija, Plečnikovega učenca, modernista in sina slikarja Maksima Gasparija. Ob izgradnji Velenja je uspešno zasnoval nekdanjo Restavracijo Jezero, današnjo Gimnazijo Velenje, Ljudsko univerzo in Delavski klub. Številnim likovnim elementom arhitekture so dodana tudi nekatera umetniška dela. Med leti 2004 in 2006 je potekala obsežna prenova Doma, leta 2014 pa še prenova in odprtje male dvorane Doma kulture Velenje. Mestna občina Velenje je od leta 2005 Dom kulture Velenje z odlokom zaščitila kot kulturni spomenik lokalnega pomena.

  1995 - Dom kulture Velenje v času pred prenovo - grafiti, avtor Damijan Kljajič (arhiv MV)M.jpg
  1995 - Dom kulture Velenje v času pred prenovo - grafiti, avtor Damijan Kljajič (arhiv MV)M.jpg
  1995 - Grafiti na fasadi Doma kulture Velenje v času pred prenovo, avtor Damijan Kljajič
  1995 - Grafiti na fasadi Doma kulture Velenje v času pred prenovo, avtor Damijan Kljajič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, obnova, spodnja avla, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, obnova, spodnja avla, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, obnova, streha, nadodrje, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, obnova, streha, nadodrje, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, obnova, vzhodna fasada, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, obnova, vzhodna fasada, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, s Titovega trga, avtor Blaž Verbič
  2006 04. 25. - Dom kulture Velenje, s Titovega trga, avtor Blaž Verbič
  2006 11. 29. - Dom kulture Velenje, gledališka prerdstava Vaja zbora, Gledališče Velenje, ob svečanem odprtju po prenovi, avtor Blaž Verbič
  2006 11. 29. - Dom kulture Velenje, gledališka prerdstava Vaja zbora, Gledališče Velenje, ob svečanem odprtju po prenovi, avtor Blaž Verbič
  2014 07. 02. - Začetek gradnje male dvorane
  2014 07. 02. - Začetek gradnje male dvorane
  2014 12. 03. - Razstava Roberta Klančnika ob odprtju izgradnje male dvorane, avtorica Ksenija Mikor
  2014 12. 03. - Razstava Roberta Klančnika ob odprtju izgradnje male dvorane, avtorica Ksenija Mikor
  2010 11. 29. - Priprava na praznovanje 50 letnice Doma kulture Velenje (The Beatles Revival), avtorica Ksenija Mikor
  2010 11. 29. - Priprava na praznovanje 50 letnice Doma kulture Velenje (The Beatles Revival), avtorica Ksenija Mikor
  2013 03. 02. - He he helium (pred plesno premiero), avtorica Ksenija Mikor
  2013 03. 02. - He he helium (pred plesno premiero), avtorica Ksenija Mikor
  2014 10. 24. - Pred operno premiero Zmikavt in stara devica, avtorica Ksenija Mikor
  2014 10. 24. - Pred operno premiero Zmikavt in stara devica, avtorica Ksenija Mikor
  2017 - Mala dvorana Doma kulture Velenje, pred video projekcijo, avtorica Ksenija Mikor
  2017 - Mala dvorana Doma kulture Velenje, pred video projekcijo, avtorica Ksenija Mikor
  2019 - Ročne vleke (cugi) v zaodrju velike dvorane, avtorica Ksenija Mikor
  2019 - Ročne vleke (cugi) v zaodrju velike dvorane, avtorica Ksenija Mikor
  2019 - Tonska in lučna kabina velike dvorane , avtor Davorin Štorgelj - Dado
  2019 - Tonska in lučna kabina velike dvorane , avtor Davorin Štorgelj - Dado
  2019 -30 let Pikinega festivala, Pikin odbor v mali dvorani, avtorica Ksenija Mikor
  2019 -30 let Pikinega festivala, Pikin odbor v mali dvorani, avtorica Ksenija Mikor
  2004 - Detajl stene z odsevi oken v avli Doma kulture Velenje, za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Detajl stene z odsevi oken v avli Doma kulture Velenje, za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Dom kulture Velenje (dvorana pred prenovo z odra), za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Dom kulture Velenje (dvorana pred prenovo z odra), za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Spodnja avla Doma kulture Velenje (detajl), za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Spodnja avla Doma kulture Velenje (detajl), za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Zgornja avla Doma kulture Velenje z mozaikom Rika Debenjaka, za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2004 - Zgornja avla Doma kulture Velenje z mozaikom Rika Debenjaka, za revijo Oris, avtor Miran Kambič
  2007 - Detajl oken kulisarnice in gledališkega fundusa po prenovi Doma kulture Velenje, avtor Jože Miklavc
  2007 - Detajl oken kulisarnice in gledališkega fundusa po prenovi Doma kulture Velenje, avtor Jože Miklavc
  2007 - Nočno osvetljen Dom kulture Velenje po prenovi, avtor Jože Miklavc
  2007 - Nočno osvetljen Dom kulture Velenje po prenovi, avtor Jože Miklavc
  2007 - Detajl stranskih okenskih niš v nočni zimski osvetlitvi Doma kulture Velenje, avtor Jože Miklavc
  2007 - Detajl stranskih okenskih niš v nočni zimski osvetlitvi Doma kulture Velenje, avtor Jože Miklavc
  2008 - Reflections (zahodna fasada Doma kulture Velenje izza Galerije Velenje), avtor Elvis Halilović
  2008 - Reflections (zahodna fasada Doma kulture Velenje izza Galerije Velenje), avtor Elvis Halilović
  2019 - Velika dvorana Doma kulture Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  2019 - Velika dvorana Doma kulture Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  2020 - Barvna okna pročelja Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Barvna okna pročelja Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Sozvočje časa avtorja Cirila Cesarja v zgornji avli Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Sozvočje časa avtorja Cirila Cesarja v zgornji avli Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Spodnja avla Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Spodnja avla Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Spodnja avla Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Spodnja avla Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Stopnišče (detail) v Domu kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Stopnišče (detail) v Domu kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Stopnišče v zgornjo avlo Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Stopnišče v zgornjo avlo Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Stropni lestenec v zgornji avli Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar
  2020 - Stropni lestenec v zgornji avli Doma kulture Velenje, avtor Peter Žagar

  FESTIVAL VELENJE: 12 let kulturne produkcije in postprodukcije

  Od leta 2008 je Dom kulture Velenje sedež Festivala Velenje. Ta pod svoje okrilje združuje kulturno in umetniško produkcijo, glasbena, scenska in druga gostovanja ter skrbi za koordinacijo kulturnih dogodkov. Pomemben in sestavni del delovanja Festivala Velenje so Galerija Velenje, Kino Velenje, Pikin festival Velenje, Lutkovno gledališče Velenje, Plesni teater Velenje in projektno gledališče. Velenje pa bogatijo s cikli in sklopi dogodkov ko so Abonmaji, Poletne kulturne prireditve, Čarobni december, galerijska, razstavna in sejemska dejavnost, zadnje čase tudi z e-dogodki ter vrsto izvirnih raznovrstnih prireditev za različne priložnosti, za vse generacije in raznolike kulturne okuse.

  01. 06. 2008 - Simfonija za srčne (z MOV), dirigent Nikolaj Žličar, solistka Gordana Hleb, avtorica Ksenija Mikor
  01. 06. 2008 - Simfonija za srčne (z MOV), dirigent Nikolaj Žličar, solistka Gordana Hleb, avtorica Ksenija Mikor
  30. 11. 2008 - Šaleški študentski okltret na dobrodelni koncert Karitas, avtor Matjaž Šalej
  30. 11. 2008 - Šaleški študentski okltret na dobrodelni koncert Karitas, avtor Matjaž Šalej
  25. 03. 2009 - Bolero 2009, mati in hči, Elda Viler in Ana Dežman, avtorica Ksenija Mikor
  25. 03. 2009 - Bolero 2009, mati in hči, Elda Viler in Ana Dežman, avtorica Ksenija Mikor
  25. 05. 2009 - Pajkovke, premiera Plesnega teatra Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  25. 05. 2009 - Pajkovke, premiera Plesnega teatra Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  17. 10. 2009 - Pika praznuje rojstni dan, premiera Plesnega teatra Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  17. 10. 2009 - Pika praznuje rojstni dan, premiera Plesnega teatra Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  19. 02. 2010 - Orkestrska jama pred premiero Čarovnika iz Oza, avtorica Ksenija Mikor
  19. 02. 2010 - Orkestrska jama pred premiero Čarovnika iz Oza, avtorica Ksenija Mikor
  19.02. 2010 - Premiera muzikala Čarovnik iz Oza (režija Andrej Jus), avtorica Ksenija Mikor
  19.02. 2010 - Premiera muzikala Čarovnik iz Oza (režija Andrej Jus), avtorica Ksenija Mikor
  24. 03. 2011 - Bolero, Prifarski muzikantje, avtorica Ksenija Mikor
  24. 03. 2011 - Bolero, Prifarski muzikantje, avtorica Ksenija Mikor
  15. 03. 2012 - Aladin (režija Ajda Valcl) premiera, avtorica Ksenija Mikor
  15. 03. 2012 - Aladin (režija Ajda Valcl) premiera, avtorica Ksenija Mikor
  15. 03. 2012 - Aladin, premiera, avtorica Ksenija Mikor
  15. 03. 2012 - Aladin, premiera, avtorica Ksenija Mikor
  24. 11. 2012 - Bela tehnika-črna magija, EPK projekt Vlada Repnika, avtorica Ksenija Mikor
  24. 11. 2012 - Bela tehnika-črna magija, EPK projekt Vlada Repnika, avtorica Ksenija Mikor
  12. 10. 2015 - Balkan dance project 1, avtorica Ksenija Mikor
  12. 10. 2015 - Balkan dance project 1, avtorica Ksenija Mikor
  26. 11. 2015 - 55 let Doma kulture Velenje, premiera Plesnega teatra Velenje - Borderline, avtor nn
  26. 11. 2015 - 55 let Doma kulture Velenje, premiera Plesnega teatra Velenje - Borderline, avtor nn
  04. 09. 2016 - Poletne kulturne prireditve - mala dvorana, Čompe, avtor Anže Kovač
  04. 09. 2016 - Poletne kulturne prireditve - mala dvorana, Čompe, avtor Anže Kovač
  13. 02. 2016 - Enci benci Katalenci, Pikin abonma, avtorica Ksenija Mikor
  13. 02. 2016 - Enci benci Katalenci, Pikin abonma, avtorica Ksenija Mikor
  09. 11. 2017 - Botrce, po premierni predstavi Plesnega teatra Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  09. 11. 2017 - Botrce, po premierni predstavi Plesnega teatra Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  09. 11. 2017 - Botrce, premiera, avtorica Ksenija Mikor
  09. 11. 2017 - Botrce, premiera, avtorica Ksenija Mikor
  19. 10. 2017 - Balkan dance 3, avtorica Ksenija Mikor
  19. 10. 2017 - Balkan dance 3, avtorica Ksenija Mikor
  10. 11. 2018 - Zvezdica Zaspanka, premiera v okviri plesne platforme BDP, avtorica Ksenija Mikor
  10. 11. 2018 - Zvezdica Zaspanka, premiera v okviri plesne platforme BDP, avtorica Ksenija Mikor
  18. 02. 2019 - Trije tenorji in Big Band RTV, Max klub jazz festival (Jure Pukl), avtorica Ksenija Mikor
  18. 02. 2019 - Trije tenorji in Big Band RTV, Max klub jazz festival (Jure Pukl), avtorica Ksenija Mikor
  07. 03. 2019 - Čarobna gora, BDP, avtorica Ksenija Mikor
  07. 03. 2019 - Čarobna gora, BDP, avtorica Ksenija Mikor
  12. 10. 2019 - Tina in medvedja moč, ustvarjalci Gledališča Velenje po premieri, avtorica Ksenija Mikor
  12. 10. 2019 - Tina in medvedja moč, ustvarjalci Gledališča Velenje po premieri, avtorica Ksenija Mikor
  15. 05. 2019 - Zakulisne zgodbe Festivala Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  15. 05. 2019 - Zakulisne zgodbe Festivala Velenje, avtorica Ksenija Mikor
  2019 - 30. Pikin festival, Pika spet v mestnem središču pred Domom kulture Velenje
  2019 - 30. Pikin festival, Pika spet v mestnem središču pred Domom kulture Velenje