Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIAbonma Klub


Abonma Klub

Sobota,11. februar 2017, dvorana Centra Nova
Emilia Martensson / Janez Dovč / Adriano Adewale
(Švedska, Brazilija, Slovenija)
ELDA TRIO

Zasedba:
Emilia Martensson – vokal
Janez Dovč – harmonika, elektronika
Adriano Adewale – tolkala
Nov projekt in posledično izdani album z naslovom Chapter One Hundred and A Dream združuje  mednarodno uveljavljene glasbenike: švedsko vokalistko Emilie Martensson, slovenskega harmonikarja Janeza Dovča in brazilskega tolkalca Adriana Adewala. Rezultat je niz avtorskih skladb, ki jih prevevajo vplivi slovenskih, švedskih in brazilskih ljudskih pesmi in pripovedk. V prizadevanju preplesti tri različne folklorne tradicije so se izvajalci predali poglobljeni raziskavi pripovedniške kulture vsake od držav in različnih pristopov h glasbeni formi in strukturi.
Trojico združuje ljubezen do improvizirane glasbe in skladb s poglobljenimi in zanimivimi zgodbami. Mehke skandinavske melodične linije se spajajo z brazilskim groovom in harmoničnimi zvočnimi barvami Slovenije. Proslavljena švedsko-slovenska vokalistka in skladateljica živi in ustvarja v Londonu. Emilia, ki se je podpisala že pod dva avtorska albuma, uživa ugled kot ena najbolj očarljivih mladih vokalistk britanske jazzovske scene. Janez Dovč je sodeloval že pri več kot štiridesetih albumih. Piše glasbo za film in gledališče, v zadnjih letih pa je izdal več avtorskih albumov.
Odkar se je leta 2000 preselil iz Brazilije v Veliko Britanijo, se je Adriano Adewale z velikim uspehom uveljavil v tamkajšnjih glasbenih krogih. Adriano, ki je že izdal tudi svoj album, sodeluje in gostuje po vsem svetu z umetniki, kot so Antonio Forcione, Christine Tobin in Seb Rochford (Sons of Kemet …).


Sobota, 25. marec 2017, dvorana Centra Nova
Katja Šulc in Projekt Kamlisajlan

Zasedba:
Katja Šulc -  vokal
Andraž Mazi - električna kitara
Robert Jukič - bas kitara
Damir Mazrek -  tolkala
Igor Matkovič - trobenta
TBA
Katja Šulc je karizmatična pevka, ki se giblje med poezijo in glasbo. Do sedaj je izdala dva albuma, prvenec Mila – uglasbena poezija Mile Kačič (Sanje, 2008) in Twisted Delight (Celinka, 2013), v katerem se je poigrala z avtorskimi besedili, nastalimi na newyorških pesniških delavnicah. Oba albuma sta bila deležna odličnih odzivov doma in na tujem. Leta 2013 je bila s skladbo Twisted Delight nominirana za MTV glasbene nagrade v kategoriji Best Adria Act.
Novi album Kamlisajlan je posvečen uglasbeni romski poeziji pesnikov z Balkana in iz vzhodne Evrope. Romska poezija je Katjo pritegnila s svojo izvirno poetiko,  vznemirljivim zvenom jezika in dejstvom, da je ta poezija del ogrožene literature. Pesmi so izvajane v romščini, ki jo Katja poleg romske literature in kulture zadnjih nekaj let intenzivno raziskuje. Izbrane pesmi so uglasbljene s pomočjo loopov, preprostih melodij in akordov, ovitih v različne ritmične repeticije v barvah world music. Katja je album posnela v Mehiki s tamkajšnjimi glasbeniki.


Sobota, 29. oktober 2016, dvorana Centra Nova
Quintet Piazzolleky
Zasedba:
Matjaž Balažic – bandoneon
Matjaž Antončič – violina
Davorin Mori –  klavir
Timi Krajnc –  kitara
Rok Hozjan – kontrabas
Čutnost in erotika, tišina, žalost, brutalnost. Te in številne druge plati življenja je mogoče slišati v tangu, ko je občinstvo priča poteku zgodovine tanga na koncertih kvinteta Piazzolleky. S strastjo tanguerosov, ljudi, ki so globoko privrženi tangu, z balkanskim temperamentom in občutjem ter prefinjenim pristopom izobraženih glasbenikov dobivata Tango Nuevo in Tango Tipico novo dimenzijo. Kvintet Piazzolleky so s svojimi nastopi v mnogih državah Evrope, bodisi na velikih koncertnih odrih ali v klubih, od koder tango izvira, pokazali svoj pretanjen občutek za tango ter visoko raven interpretacije, zaradi česar so edinstveni. 


Sobota, 19. november 2016, dvorana Centra Nova
Bassless

Zasedba:
Karin Možina
Nastja Vodenik
Sašo Vrabič
Klemen Brezavšček
Kristjan Virtič
Bassless je slovenska glasbena a cappella skupina. Skupaj delujejo od aprila 2013. Izvajajo priredbe širokega spektra žanrov: pop, rock, disco, dance, funk, jazz, blues ter svojo avtorsko glasbo. Izrazit in prepoznaven glasbeni izraz, ki velikokrat vsebuje zanimive vložke popularne komercialne in ritmične techno glasbe, začinijo z elementi melanholičnega jazza in s tem zadovoljijo tudi izostreno uho glasbenih sladokuscev. Izbrane skladbe največkrat odenejo v svojo vokalno preobleko, tu in tam pa vendarle presenetijo s klasičnim a cappella aranžmajem.
Njihov odrski nastop temelji na organskem gibu, na katerem gradijo vedno bolj zapletene koreografske segmente, ki še dodatno okrepijo njihovo odrsko prezenco. Poskrbijo za pravo mero tehnične dovršenosti, profesionalizma in sproščene šaljivosti, skozi katero zasije osebnost in karizma vsakega člana posebej.
S svojo drugačnostjo poživljajo mednarodno a cappella sceno in vanjo vnašajo sproščenost in modernost, kar je tudi eden glavnih ciljev skupine.
Zasedba je bila nominirana za nagrado CARA (ekvivalent nagradi Grammy za vokalno glasbo), prebila se je v polfinale oddaje Slovenija ima talent na POP TV ter posnela že pet videospotov.


10. december 2016, dvorana Centra Nova
Oridano Gipsy Band (Hrvaška)

Zasedba:
Orjen Riđanović –  kitara
Aldo Foško – klarinet
Milivoj Majdak – kitara
Tomi Novak – kontrabas
Oridano Gipsy Band je ena  najboljših hrvaških jazz zasedb, ki izvajajo manouche, glasbo Djanga Reinhardta. Nastala je leta 2010 med udeleženci jazz seminarja Hrvaške glasbene mladine v Grožnjanu. Leta 2011 je osvojila prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju jazzovskih zasedb v okviru jazz festivala Liburnia. Doslej so izdali dva albuma (2013, 2014), oba pri norveški založbi Hot Club Records. Skladbe z njihovega zadnjega albuma so bile uvrščene tudi na priznano kompilacijo gipsy jazza Django Festival Nr. 8.
Povod za nastanek je bilo skupno občudovanje izjemnega opusa Djanga Reinhardta, mojstra t. i. gipsy swing jazza, kot tudi želja po ustvarjanju svoje avtorske glasbe. Zasedba je izvedla številne koncerte po festivalih in jazz klubih na Hrvaškem in po svetu.


Sobota, 7. januar 2017, dvorana Centra Nova
Patetico

Zasedba:
Rok Vilčnik – ideja in besedila
Nika Perunović – vokal
Dejan Berden – klavir
Tadej Kampl – kontrabas
Ciril Sem – bobni
Po devetih letih je skupina Patetico lani spomladi objavila docela avtorsko ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”. Na krilih novega gradiva piše novo poglavje v zgodbi, ki se je pred ducatom let začela na pri nas redek način. Patetico so zasijali kot komet, za katerega nihče natanko ne ve, zakaj sije tako močno, a ta sij vsi še kako čutimo. In danes je vse domala tako kot prej. Le bolj zrelo, bolj sodobno, bolj sveže in bolj energično kot nekoč. Z enakimi sredstvi, v skoraj enaki zasedbi, a s popolnoma avtorskim pristopom.
Izpoved skupine Patetico vodi filozofija, ki zagovarja tezo, da je patetičnost pozitivna lastnost. Temelji na vrhunskih glasbenih osnovah in izvedbi, na pronicljivem izpovednem vokalu ter melanholičnih, a hkrati razposajenih besedilih, ki se velikokrat spogledujejo s čisto poezijo. Njihova glasba izraža žlahtne prvine bluesa, jazza in swinga. Ljubek žaloben vokal, tankočutna besedila in imenitna jazzovska instrumentalna zasedba združujejo čaroben preplet zvokov in besed.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio