Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIAbonma Klub


Abonma Klub

14. oktober 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Swingatan
Petar Ugrin – violina
Marko Čepak – kitara
Marko Mozetič – kitara
Zmago Štih – harmonika
Nikola Matošič – kontrabas

Swingatan je svež projekt priznanih, mednarodno uveljavljenih in akademsko izobraženih slovenskih glasbenikov. Kvintet violine, harmonike, dveh kitar in kontrabasa izvaja swing glasbo 30. in 40. let prejšnjega stoletja ter zgodnje jazz standarde v Django Reinhard - Stephane Grapelli stilu, nemalokrat pa posegajo tudi v zgodnja leta bebop jazza. Stilsko obsega repertoar vse od balad pa do virtuoznih tem skozi neusmiljeni gipsy rhythm'n'drive. Atraktivno!


11. november 2017, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Slovenija, Odmevi večnosti
Ljoba Jenče, Uroš Polanc, Domen Marinčič

Ljoba Jenče je umetnica, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju in zbiranju kulturnega izročila Notranjske in Slovenije. Vodi šolo umetnosti pripovedovanja pravljic, raziskuje in razvija metodo poučevanja petja starih ljudskih pesmi, vodi delavnice za razvoj naravnega glasu, podpira tradicijsko petje kot mentorica in razvija svojo umetniško pot kot poustvarjalka. Iz pozabe je rešila in s svojim petjem obudila mnoge ljudske pesmi. Kot ambasadorka ljudskega petja je njihovo sporočilo interpretirala na mnogih nastopih po Sloveniji in po svetu, vse od dvorane OZN v New Yorku do Tibeta. Za svoje delo je bila nagrajena z zlatim taborskim priznanjem Občine Cerknica, leta 2015 pa ji je za ohranjanje pesemske in glasbene ljudske dediščine predsednik Borut Pahor izročil državno medaljo za zasluge.
Tematika projekta in zgoščenke Slovenija: Odmevi večnosti (izšla 2011) so ljudske pesmi, ki jih prepeva več kot dvajset let po velikih in malih odrih, doma in v tujini in jim je dala v tem glasbenem projektu osebno noto in žlahtnost podkrepila z umetniki, akademskim pozavnistom in aranžerjem Urošem Polancem ter ekspertom za staro glasbo, gambistom Domnom Marinčičem. Njihov izbor obsega vsebine od molitvenih in antičnih motivov do ljubezenskih in vaških glasbenih pejsažev.


27. januar 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Boris Cavazza kvintet
Boris Cavazza – vokal
Igor Leonardi – kitara
Primož Fleischman – saksofon
Tadej Kampl – kontrabas
Enos Kugler – bobni

Boris Cavazza, steber slovenskega in jugoslovanskega filma in gledališča, tokrat ne kot igralec, temveč kot pevec, interpret in poet. V spremljavi članov Fake Orchestra nam bo predstavil projekt 11 korakov, mišljen kot sprehod skozi 11 tekstov, ki pomenijo vstop v čisto nov izrazni svet. Gre za avtorske skladbe s pridihom swinga, jazza, bluesa, popevk in balad, s poudarkom na mediteranskem melosu in poetiki. Vsaka skladba je svoj korak, ki pušča sled na povsem svojstven način. Od tod tudi naslov projekta in albuma. Boris Cavazza odpira vrata in nas vabi na glasbeno potovanje, na katerem nam govori o svetu in občutkih, ki ga obdajajo. Vrata zapre na toplem mediteranskem otoku, v soju lune in zvezd.
»Pesmi, glasba, izvedba na tej plošči so oda radosti bivanja v svetlih in temnih tonih življenja. Zmagoslavje smisla. Objem, ki ostane.« (Manca Košir)


3. februar 2018, ob 20.00, Dom kulture Velenje
Boštjan Gombač z Big Bandom RTV Slovenija
Big Band RTV Slovenija
Dirigent: Lojze Krajnčan
Solist: Boštjan Gombač
Gost na tolkalih: Nino Mureškič

Celoten program koncerta je avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Krajnčana ter Boštjana Gombača, za priredbe pa je delno poskrbel tudi Aleš Avbelj. Koncert bo začinjen z zanimivimi improviziranimi intermezzi in eksotičnimi zvoki.
Boštjan Gombač je znan po tem, da kar dobi v roke, spremeni v glasbeni inštrument in iz njega izvabi čudežne zvoke. Je tudi skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden, kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Njegovo delo preteklih petnajstih let zajema vse, od etna do resne glasbe. Je avtor glasbe za 50 gledaliških predstav in 40 dokumentarnih filmov. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih.
S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj. Sodeluje s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki.


17. marec 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Aritmija, gosta Sabiha Khan in Vinayak Netke (Slovenija, Indija)
Sabiho Khan – vokal
Vinayak Netke – tolkala
Šemsudin Dino Džopa – kitara
Tilen Stepišnik – kitara
Vasilij Centrih – violina
Žiga Šercer, tolkala

Glasbeni projekt 'Aritmija feat. Sabiha Khan in Vinayak Netke' se je začel poleti 2016, ko je uveljavljena skupina Aritmija k sodelovanju povabila indijska glasbenika, ki sta s svojo glasbeno virtuoznostjo nadgradila Aritmijin world-music zvok in slog. Projekt črpa navdih iz različnih glasbenih slogov. Po večini so avtorske skladbe z magičnim pridihom, pritajeno subtilnostjo in silovito energijo, v vsej svoji luči pa se pokažejo v energičnem in pristnem nastopu v živo. Sabiha Khan je indijska vokalistka, ki je več kot dvajset let posvetila izpopolnjevanju tehnik indijskega klasičnega in tradicionalnega petja. Kot vsestranska vokalistka je snemala za filmsko glasbo, oglase, dokumentarne filme, nastopala pa je tudi na odrih svetovnih festivalov. Vinayak Netke je indijski tolkalist, virtuoz na indijskem tolkalu tabla, skladatelj world-music in filmske glasbe ter aranžer. Nastopal je z uveljavljenimi glasbeniki na svetovnih odrih od Japonske do Evrope.


14. april 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Brest & Vesna Zornik
Vesna Zornik – vokal
Samo Šalamon – kitara
Bojan Krhlanko – tolkala
Samo Pečar – bas kitara

Slovensko pop-folk-indie-jazz-alter zasedbo Brest sestavljajo sami vrhunski glasbeniki: kitarist Samo Šalamon, ki ga je leta 2008 prestižna revija Guitar Player razglasila za enega od 10 najbolj vročih kitaristov na svetu, hkrati pa je bila njegova prva plošča Ornethology uvrščena med 1001 najboljših plošč v zgodovini jazz glasbe (Penguin Guide to Jazz); , Vesna Zornik, ena najbolj prepoznavnih pevk v Sloveniji, sicer članica zasedbe Katalena, odlični tolkalist Andrej Hrvatin ter fantastični virtuoz na pihalih Boštjan Gombač. Za besedila je odgovorna ena najboljših slovenskih pesnic mlajše generacije Kristina Kočan.
Nosilna ustvarjalca v Brestu sta vokalistka Vesna Zornik in kitarist Samo Šalamon. Izrazit in tudi v produkcijskih prijemih izstopajoče naravnan ženski vokal, podložen z veščim prijemom na kitari, je temelj in okvir te glasbene pripovedi. Posebnost glasbe, ki jo je ustvarila zasedba, je v njeni zvočni in besedilni izvirnosti. Prvi dajejo zalet izkušeni glasbeniki, drugi pa besedila, ki od povprečja na slovenski popularno-glasbeni sceni odstopajo v liričnosti, na mestih tudi duhovitosti. Kritiki mu namenjajo visoke ocene, kar gre pripisati tudi manku podobnih glasbenih del na naši sceni v zadnjih letih, vse to pa Brestu odpira možnosti za preboj v širši medijski prostor in na večje in ugledne odre festivalov.

Vpis starih abonentov bo od 4. 9. 2017 do 9. 9. 2017.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio