Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIAbonma Klub


Abonma Klub

Sobota, 13. oktober 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Mia Žnidarič kvintet
Z dotikom
Mia Žnidarič – vokal
Steve Klink – klavir
David Jarh – trobenta
Primož Grašič – električna kitara
Robert Jukič – kontrabas


Mia Žnidarič je vrhunska jazz vokalistka, ki je že v otroštvu začutila, da se njeno poslanstvo skriva v glasbi. Glasbeno pot si je krojila s petjem standardov iz tradicije jazza. Čistina, jasnost in toplina njenega glasu so lastnosti, po katerih je prepoznavna in nezamenljiva. Mia Žnidarič je ena prvih jazzovskih pevk v Sloveniji, ki je poskrbela, da je v slovenščino preveden širok nabor jazzovskih standardov; s tem je živahno ameriško glasbeno tradicijo in ritme swinga ponesla tudi med Slovence, ki jim jazz morda ni (bil) blizu. Nato se je lotila združevanja poezije znanih slovenskih pesnikov s t. i. ameriško folk glasbo. Do danes je posnela štiri zgoščenke jazzovskih standardov in tri s slovensko poezijo ter si prislužila pet nagrad zlati petelin.
Na novi plošči z naslovom Z dotikom se Mia Žnidarič med drugimi v skladbah pokloni velikanu slovenskega skladanja Janezu Gregorcu, literatoma Feriju Lainščku in Milanu Deklevi in lepo zaokroži tridesetletnico svojega glasbenega ustvarjanja.


 


Sobota, 17. november 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Brina Vogelnik
Projekt Grad gori!
Brina Vogelnik – vokal
Barja Drnovšek – violina
Matija Solce – harmonika
Blaž Celarec – tolkala


Lutkarica, oblikovalka in pevka z bisernim glasom Brina Vogelnik je ena najbolj prepoznavnih (so)oblikovalk sodobne domače etno glasbe, ki se kot micelij razrašča že vse od začetka novega tisočletja in pomembno vpliva na zaznavanje in preoblikovanje etno glasbe pri nas. V skoraj dvajsetih letih odrskih izkušenj je posnela pet albumov z različnimi zasedbami ter album otroških pesmic Bisergora. Preboj na mednarodno »world music« sceno ji je uspel z zasedbo Brina, v kateri godejo znana imena ljubljanske glasbene scene. Skupina je posnela tri odmevne albume: Mlado leto, Pasja legenda in Slečena koža ter jih ponesla vse do Mehike in ZDA. Pred štirimi leti je združila moči z Janezom Dovčem in v duetu posnela avtorski projekt Pomladne sanje.
V projektu Grad gori!, ki se je pred štirimi leti rodil na festivalu Plavajoči grad (Floating Castle) na gradu Snežnik, se skupaj z violinistko Barjo Drnovšek ter harmonikarjem in lutkarjem Matijo Solcetom vrača k svojim začetkom, v slovenske in evropske ljudske zgodbe. Zasedbo bo z ritmi tolkal oplemenitil Blaž Celarec.


Sobota, 8. december 2018, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Jazz Ladies
Natalija Tumpej – vokal
Taja Božič – klavir
Nina Merkoci – saksofon
Nina Šilovinac – kontrabas
Nina Korošak Serčič – bobni


Ansambel Jazz Ladies je nekaj ekskluzivnega ‒ kvintet (z vokalom ob jazzovskem combu), ki ga sestavljajo same dame. Občinstvo osvajajo z izvedbami in priredbami glasbe v repertoarnem razponu od 60. let prejšnjega stoletja do danes. V razmeroma kratkem času skupnega delovanja so nastopile že na številnih javnih in zasebnih prireditvah, med drugim tudi na festivalih Lent, Arsana, Drama in Poleti v NUK. Igrajo jazzovske standarde med swingom in bebopom, na njihovem repertoarju pa najdemo tudi skladbe latinskoameriškega izvora in slovenske popevke. Spontana igrivost mlade damske zasedbe se glasbeno prepleta z glamurjem in nostalgičnim spominom na zakajene lokale »klasičnega« obdobja ameriške jazzovske scene.
Vse članice so akademsko izobražene. Prepričane so, da je glasbeno izobraževanje življenjska naložba, saj jim nudi prostor za spoznavanje ljudi, novih idej, skupne igre in rasti. Z izobraževanjem pridobivajo širino, odprtost, svobodo, ki je bila od nekdaj motiv za ustvarjalni navdih umetnikov. Jazz Ladies slovijo tudi po dovršeni stilski podobi. Estetika vizualnega, tako kot slušnega, igra pri njih zelo pomembno vlogo, saj znatno oplemeniti glasbeno izkušnjo prisotnih.


Sobota, 19. januar 2019, ob 20.00, Dvorana Centra Nova Velenje
Oxana & La Banda
Oksana Pečeny Dolenc – violina
Andraž Frece – harmonika
Matic Dolenc – kitara
Jan Sever – klavir
Žiga Trilar – kontrabas


Na koncertu bo predstavljen nov projekt Oksane Pečeny Dolenc, v Sloveniji delujoče ukrajinske violinistke, ki je kot čudežni otrok svojo glasbeno pot začela v rojstnem Kijevu in po selitvi nadaljevala kariero v Sloveniji ter na mednarodnih odrih. Hči dveh odličnih glasbenikov je že zgodaj pokazala izreden talent ter ljubezen do glasbe in violine. Vpisana na posebno šolo za nadarjene je v otroštvu več časa preživela z violino kot z barbikami. Ob razpadu Sovjetske zveze je pri osmih letih skupaj z družino prišla v Maribor, kjer je kmalu postala lokalna atrakcija. Sledile so številne najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter solistični nastopi z orkestri doma in na tujem. Oksana je danes koncertna mojstrica v SNG Maribor.
Nov projekt vrhunske violinistke združuje pet profesionalnih glasbenikov, dejavnih na slovenskem glasbenem prizorišču, ki navdih iščejo v klasiki, predvsem pri violinskih velikanih. V La Bandi pa izvajajo tango repertoar ter virtuozno violinsko etno glasbo, posebno madžarski čardaš, romsko, romunsko in slovansko glasbo.


Februar/marec 2019, ob 20.00, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Klemen Slakonja in Big band RTV Slovenija
Glasba v teatru – teater v glasbi

Klemen Slakonja – vokal
Big band RTV Slovenija
Lojze Kranjčan – dirigent


Big band RTV Slovenija je pod taktirko Lojzeta Krajnčana in v sodelovanju s Klemnom Slakonjo, dramskim igralcem, pevcem, televizijskim voditeljem in izvrstnim imitatorjem, ki je od leta 2010 član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana, ustvaril glasbeno komedijo presenečenj, ki so jo poimenovali Glasba v teatru – teater v glasbi. Prisluhnili bomo nekaterim največjim hitom Klemna Slakonje, parodičnim priredbam popularnih pesmi, s katerimi se predstavlja na svojem Youtube kanalu in dosegajo milijonske oglede. V uspešnicah porogljivo oponaša pomembne svetovne voditelje in politike (Ruf mich Angela, Golden Dump (The Trump Hump) in Put in, Put out) in našega filozofa Slavoja Žižka (The Perverted Dance). Poleg tega pa bo Slakonja kot eden glasbeno najbolj nadarjenih slovenskih igralcev zablestel tudi v pevsko zahtevnejših vlogah, na primer v operni ariji Torna A Surriento, v zmagovalni skladbi na izboru za Pesem Evrovizije leta 2017 Amar Pelos Dois, v vlogi Jana Plestenjaka, Magnifica, Modrijanov …
Big bandu RTV Slovenija bo dirigiral Lojze Krajnčan, ki je tudi idejni vodja projekta in avtor vseh priredb za orkester. Večer bo začinjen s Klemnovim humorjem in gledališkim pristopom do koncerta.

 


Sobota, 6. april 2019, ob 20.00, dvorana Centra Nova Velenje
Počeni Škafi
Marjeta Prudič – vokal
Tadej Kovačič – kitara
Jakob Grčman – banjo
Primož Petohleb – helikon
Matevž Zlatnar – trobenta
Andraž Gnidovec – pozavna
Jernej Juren – ribežen


Počeni Škafi so ulični swing bend iz Ljubljane. Navdihuje jih glasba tradicionalnega jazza, ki jo preigravajo nemuzejsko, živo in samosvoje. Nekaj pesmi so prevedli v slovenščino, v avtorski komadih pa se spogledujejo tudi s šansonom. Slovijo po dolgih koncertih, radi pa igrajo tako na ulicah kot v koncertnih in plesnih dvoranah. So mešanica nasprotujočih si elementov: starega in modernega, intimnega in razvratnega, elegantnega in eksplozivnega, poetičnega in razburljivega. Predvsem pa so nekaj, kar močno diši po ljubezni.
Zgoščenka z naslovom Stroj za sušenje solz vsebuje devet avtorskih pesmi, ki so ganljive in duhovite in si ne zatiskajo oči pred tem, kako zelo različni zadevi sta ljubezen in sreča. Izjemen vokal Marjete Prudič vas bo popeljal v svet čustev in hrepenenja, plesa, solz in veselja, v katerem si boste želeli dolgo ostati in iz njega zagotovo ne boste prišli nedotaknjeni.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio