Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIAbonma Klasika


Abonma Klasika

Sreda, 15. februar 2016, ob 19.30
Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
SiBrass kvintet
Franc Kosem, trobenta
Jure Gradišnik, trobenta
Mihael Šuler, pozavna
Mihajlo Bulajić, rog
Johannes Ogris, tuba
SiBrass kvintet je nastal jeseni leta 2011 na pobudo solistov Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Sestav oblikuje svoj repertoar z deli uveljavljene literature originalnih skladb in priredb, hkrati pa skrbi za nastanek novih del slovenskih skladateljev. Med izpeljanimi projekti v preteklosti izstopajo sodelovanje v Koncertnem ateljeju Društva slovenskih skladateljev v sklopu jubilejnega 30. festivala Slovenski glasbeni dnevi, na katerih so premierno izvedli dela skladateljev Andreja Missona, Nevilla Halla, Janija Goloba, Božidarja Kosa in Uroša Rojka, oktobra 2015 otvoritveni koncert festivala mladih glasbenikov v Weingartnu v Nemčiji (Weingartner Musiktage Junger Künstler),  marca 2016 koncertna turneja po Sloveniji ter arhivno snemanje skladbe Tangle za solo trobento in trobilni kvintet slovenske skladateljice Nine Šenk z gostujočim solistom Reinholdom Friedrichom (Nemčija). SiBrass zelo uspešno izvaja poseben projekt Trobilni kraval – Živalski karneval, s katerim  domiselno  promovirajo trobila in komorno muziciranje pri najmlajšem občinstvu. Sestav redno snema za arhiv RTV Slovenija.


Torek, 18. april 2017, ob 19.30
Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Slovenski sekstet klarinetov
Namesto odpadlega koncerta danskega harmonikarskega virtuoza Andreasa Borregaarda, bo na zadnjem, šestem  nadomestnem koncertu nastopil Slovenski sekstet klarinetov. Zasedba Slovenskega seksteta klarinetov je zagotovo edinstvena, če že ne v svetu, pa prav gotovo pri nas na Slovenskem. Pobudnik za ustanovitev ansambla je bil Tomaž Kmetič, deluje pa pod umetniškim vodstvom našega klarinetnega asa Jožeta Kotarja. Sestavljajo ga njegovi kolegi in mlajši klarinetisti, zdaj zagotovo že predstavniki tretje generacije »ljubljanske pihalne šole«. Ti od že poznanih klarinetov posegajo od malega ali klarineta v Es do največjega, kontrabasovskega klarineta. Sestava seksteta: Jože Kotar, Peter Kuder, Tomaž Kmetič, Janez Mazej, Franc Maček in Matjaž Emeršič.
Odpadli koncert - harmonikarski recital, bomo izvedli predvidoma v naslednji sezoni Abonmaja Klasika.


Petek, 3. marec 2017, ob 19.30
Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Aleksander Gadžijev, klavir
V Gorici rojeni mladi pianist  Aleksander Gadžijev na številnih pianističnih tekmovanjih pobira nagrade in niza uspehe. Lani je zmagal na zahtevnem 9. mednarodnem klavirskem tekmovanju Hamamatsu na Japonskem, na katerem je bila v žiriji tudi slovita Martha Argerich. Prejel je najvišjo nagrado žirije, nagrado občinstva in nagrado župana mesta Saporo. Visoka priznanja so mu prinesla več kot 30 koncertov na Japonskem in v različnih evropskih mestih. Bil je učenec svojega očeta Sijavuša Gadžijeva v Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, diplomiral je na državnem Konservatoriju za glasbo v Ceseni, trenutno pa je študent salzburškega Mozarteuma v razredu Pavla Gililova.


 Torek, 18. oktober 2016, ob 19.30
Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Jože Vidic, bariton
Urška Vidic, klavir

Baritonist Jože Vidic, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral petje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorici Jelki Stergar ter se izpopolnjeval v opernem studiu ljubljanske Opere SNG pri profesorju Karlu Jeriču. Že v času študija je postal član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter komornega zbora Ave. S tem zborom je leta 1994 prejel nagrado Prešernovega sklada. V letu 2000 je postal stalni član solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, v katerem je uspešno poustvaril več nosilnih baritonskih vlog. Kot obetaven mlad pevec je leta 2002 prejel štipendijo Wagnerjevega sklada. Doma in v tujini se je uveljavil tudi kot koncertni pevec. Leta 1996 je postal član vodilne slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet, s katerim koncertira na mednarodnih festivalih doma in v tujini, od leta 2008 je tudi njegov umetniški vodja. Je nagrajenec Prešernovega sklada za vlogi Lorenza v operi Črne maske in Grudna v operi Ljubezen kapital (2013).
Spremljala ga bo soproga, pianistka Urška Vidic. Tudi ona je svojo glasbeno pot začela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (pri prof. Lidiji Malahodky) ter leta 1997 z odliko zaključila študij klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Kot profesorica klavirja in korepetitorka deluje na Glasbeni šoli Zagorje ob Savi ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 


Nedelja, 27. november 2016, ob 19.30
Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Irena Grafenauer, flavta
Mate Bekavac, klarinet
Sergio Azzolini, fagot

Abonmajski orkester Kulturnega doma Franca Bernika Domžale
Na drugem koncertu se bodo ob spremljavi abonmajskega orkestra iz Domžal povezali trije zelo znani glasbeniki: odlična flavtistka mednarodnega slovesa Irena Grafenauer, karizmatični klarinetist Mate Bekavac in italijanski fagotist Sergio Azzolini. Irene Grafenauer verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj je ena najbolj znanih in svetovno priznanih  slovenskih glasbenic našega časa. Tudi Mate Bekavac velja za enega vodilnih slovenskih glasbenikov, ki kot solist nastopa z najvidnejšimi svetovnimi glasbenimi imeni, preizkuša pa se tudi v glasbenem raziskovanju, komponiranju in dirigiranju. Sergio Azzolini pa je profesor fagota in komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Baslu. Ukvarja se tako s staro glasbo in historičnimi instrumenti kot z modernim fagotom.


Torek, 13. december 2016, ob 19.30
Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, velika dvorana
Georg Glasl, citre (Nemčija)
Georg Glasl je izreden citrarski interpret in dolgoletni profesor citer na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Redno nastopa na koncertnih odrih, na katerih pogosto sodeluje z različnimi skladatelji in orkestri (Simfoničnim orkestomr Bavarskega radia, Simfoničnim orkestrom Severnonemškega radia, Simfoničnim orkestrom Jugozahodnega radia Baden-Baden, Stuttgartskim mestnim orkestrom, Nürnberškimi filharmoniki, Radijskim simfoničnim orkestrom Dunaj). Prepoznaven je po avtorskih projektih in nastopih. Je prejemnik nagrade za glasbo mesta München. Poleg tega je pobudnik in umetniški vodja citrarskega festivala v Münchnu in tudi predsednik Nemške citrarske zveze.


 
Izdelava spletnih strani: AV studio