Skip to content
banner image

Novice

Dom kulture Velenje, 20. 5. 2021

Igre otrok širom sveta

Otroške oči prav posebej zažarijo, ko se v njih zrcalijo oči in roke drugih otrok, kadar se skozi povezovanje in sodelovanje, z veliko domiselnimi rešitvami in neskončno energijo skupaj – IGRAJO IGRO. Ta sodi v otrokov prosti čas, je njegova potreba in pravica. Z njo se najhitreje in gotovo na najbolj zabaven način nauči poštenosti, obzirnosti in medsebojnega spoštovanja, uri miselne vzorce in predvidevanje, spoznava svoje močnejše in šibkejše plati, gradi samozavest in se pripravlja za prihodnje izzive v resničnem svetu.
Preberi več
Velenje, 19. 5. 2021

Avdicija za plesalke in plesalce

Balkan Dance Project (v sodelovanju s Festivalom Velenje in Združenjem profesionalnih baletnih plesalcev, koreografov in pedagogov iz Srbije) išče plesalke in plesalce s solidno klasično in sodobno tehniko za poustvarjanje prvega slovenskega baleta Možiček, tokrat v koreografiji Aleksandra Saše Ilića. Dobrodošli so tudi plesalci z različnim plesnim ozadjem.
Preberi več
Velenje, 17. 5. 2021

Čebele, čebelarstvo in čmrlji v filateliji

OZN je leta 2017 na slovensko pobudo soglasno sprejel 20. maj za svetovni dan čebel. S tem se je zaključil večletni trud Čebelarske zveze Slovenije, slovenske politike in diplomacije za sprejetje tega dneva, ki je namenjen zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka – od njih je odvisna kar tretjina vse pridelane hrane; opraševalci, med katerimi imajo čebele najpomembnejšo vlogo, pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji in varnosti preskrbe s hrano, s svojim delovanjem pa ohranjajo biotsko raznovrstnost. Poleg čebel so pomembni opraševalci tudi bližnji sorodniki čmrlji. Slovenski čebelarji na svojo avtohtono čebelo - kranjsko sivko niso navezani le zaradi tradicije, ampak se zavedajo pomena ohranjanja njene pasemske čistosti zaradi njenih izjemno pozitivnih lastnosti, kot sta krotkost in delavnost. 20. maj ima tudi sicer simbolno težo za Slovenijo, saj je za svetovni dan čebel proglašen prav rojstni dan Antona Janše, čebelarja in slikarja iz Breznice na Gorenjskem, ki je s svojimi pisnimi dognanji in praktičnim učenjem v novoustanovljeni šoli na Dunaju pod patronatom avstro-ogrske cesarice Marije Terezije utemeljil moderno čebelarstvo.
Preberi več
Velenje, 14. 5. 2021

Spletna delavnica Cvetlični lončki po zadnji modi

Izdelajte cvetlične lončke po zadnji modi. V njih bodo vaše rastlinske prijateljice še bolj zacvetele, vaš dom pa zaživel v novi podobi!
Preberi več
Velenje, 23. 4. 2021

Knjižni slikofrc

Vas zanima, kako si lahko sami izdelate slikofrc - knjižico, v kateri risbe oživijo? Ob svetovnem dnevu knjige vabljeni na delavnico ustvarjanja animiranih podob.
Preberi več
Velenje, 19. 4. 2021

Ob letošnjem dnevu Zemlje

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila z različnimi dogodki, ki nas vsako leto znova spominjajo, da smo prav ljudje tisti, ki planet najbolj ogrožamo, prav tako pa smo tudi edini, ki lahko ogrožajoče ravnanje in obnašanje spremenimo v trajnostno in sočutno rokovanje z njim. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo, podaljšanega tudi v ves teden, v več kot 192 državah. Naj nam praznovanje prinese odgovornost za boljše varovanje našega planeta. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu. Denarnica je naše orožje. Ko prevzamemo odgovornost za naše nakupe, prevzamemo odgovornost za naš planet. Ukrepajmo, ljubimo in zaščitimo Zemljo!
Preberi več
Velenje, 16. 4. 2021

Ogled razstave Haiga - podobe haikuja

Na natečaj Festivala Velenje, ki je ljudi vzpodbujal k ustvarjanju haikujev ali haig, je prispelo veliko različnih del, njihov izbor (vsak avtor je predstavljen z enim) je na ogled v stranskih steklenih vitrinah Doma kulture Velenje, nasproti galerije.
Preberi več
Velenje, 15. 4. 2021

Bilo je aprila

Pred vami so zgodbe o velikanih nekih davnih aprilov, ki so s svojim delom zaznamovali zgodovino in pustili neizmerni pečat na kulturi v svojem okolju in času, njihove dosežke in sledi pa občudujemo tudi dandanes. V aprilu 2021 ... Igor Stravinski - 50. obletnica smrti Charles Baudelaire - 200. obletnica rojstva Peter Ustinov - 100. obletnica rojstva Ferdinand Magellan - 500. obletnica smrti Sergej Prokofjev - 130. obletnica rojstva Kahlil Gibran - 90. obletnica smrti
Preberi več
Velenje, 8. 4. 2021

Kultura ob svetovnem dnevu Romov

Ob svetovnem dnevu Romov vam predstavljamo nekaj drobcev kulture velike romske skupnosti.
Preberi več
Velenje, 7. 4. 2021

Kultura ob delu - kultura na poti

Sodelavci in zaposleni na Festivalu Velenje radi spoznavamo nove stvari − tudi v prostem času. V zadnjem letu nismo imeli možnosti potovati ali dopustovati tako kot v preteklosti. Pa vendar radi obujamo spomine na stare poti.
Preberi več