Skip to content
banner image

Novice

Knjižni slikofrc

Vas zanima, kako si lahko sami izdelate slikofrc - knjižico, v kateri risbe oživijo? Ob svetovnem dnevu knjige vabljeni na delavnico ustvarjanja animiranih podob.

Slikofrc ali optična igrača je zasnovana kot majhna knjižica z več skupaj spetimi listi (optimalno število strani je 30). Na vsaki strani je risba ali fotografija, ki se rahlo razlikuje od predhodne. Učinek gibanja dobimo, če z eno roko primemo knjižico, s palcem druge roke pa knjigo na hitro prelistamo. Ta optična igrača je bila zelo popularna na koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Če zanj še niste čuli, si poglejte spodnji videoposnetek, ki vas bo zagotovo premamil, da se nam pridružite.

SLIKOFRC: https://www.youtube.com/watch?v=p3q9MM__h-M

Idejo o knjižici s serijo slik, ki oživijo ob listanju z imenom filoskop, je leta 1860 razvil že Francoz Pierre-Hubert Desvignes, vendar danes velja za izumitelja angleški tiskar John Barnes Linnett, ki je igračo tudi izdelal in patentiral leta 1868. Leta 1882 je podobno igračo v Ameriki patentiral Henry Van Hoevenbergh in jo označil za optično igračo, ki deluje po zaslugi vztrajnosti vida. Razlika med njima je bila še v tem, da so bili listi v tej knjižici daljši, kar je omogočalo lažje prelistavanje.

Imena za tovrstno optično igračo se razlikujejo od države do države. V Ameriki je znana kot flip book (flip –obrat – in book – knjiga), v Franciji folioskop (lat. folio – list) ali cinéma de poche (žepni kino), v Nemčiji Daumenkino (palčni kino) v Angliji flick ali flicker book (flick – frcniti), pri nas pa se uporabljata izraza slikofrc in listanka.

Delavnico si lahko ogledate tukaj.