Skip to content
banner image

Novice

Ob letošnjem dnevu Zemlje

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila z različnimi dogodki, ki nas vsako leto znova spominjajo, da smo prav ljudje tisti, ki planet najbolj ogrožamo, prav tako pa smo tudi edini, ki lahko ogrožajoče ravnanje in obnašanje spremenimo v trajnostno in sočutno rokovanje z njim. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo, podaljšanega tudi v ves teden, v več kot 192 državah.

Naj nam praznovanje prinese odgovornost za boljše varovanje našega planeta. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu. Denarnica je naše orožje. Ko prevzamemo odgovornost za naše nakupe, prevzamemo odgovornost za naš planet. Ukrepajmo, ljubimo in zaščitimo Zemljo!

VISOKA CENA HITRE MODE (v praksi na ogled v vitrini na Cankarjevi ulici)

Šteje vsak okoljski vtis vsakega kosa oblačil. Spremeni sebe in spremenil boš svet, pravijo. Spremenimo torej svoje navade in se začnimo oblačiti bolj trajnostno. Odgovornost mora sprejeti industrija, a tudi potrošniki lahko naredimo korak naprej. Če bi vsi nehali obiskovati trgovine s hitro modo, bi se tudi industrija morala spremeniti.

PROBLEMI

·      Onesnaževanje zraka: Tekstilna industrija letno proizvede 1,7 milijona ton toplogrednih plinov (ali 5 % vseh izpustov toplogrednih plinov) 

·      Onesnaževanje vode: Pri barvanju in proizvodnji tekstila se uporabi ogromne količine vode in preko 3500 različnih strupenih kemikalij, škodljivih za človeka in okolje. 20 odstotkov odpadnih voda proizvede tekstilna industrija.

·      Izsuševanje vodnih virov: Po izračunih naj bi modna industrija vsako leto porabila 79 milijonov m³ pitne vode. Za proizvodnjo ene majice porabimo do 3 m³vode, za en par kavbojk pa do 10 m³vode.

·      Neučinkovita reciklaža oblačil: Kar 85 % vseh oblačil konča na deponijah. Razlog je v tem, da lahko recikliramo le 1 % starih oblačil, saj je večina oblačil narejenih iz mešanice tekstilnih vlaken.

·      Hitra moda: Danes kupimo za 60 % več oblačil kot pred 15 leti. Kupimo 2x več izdelkov, kot jih potrebujemo. Čas uporabe oblačil smo skrajšali za več kot polovico.

·      Nižja kakovost oblačil: Več kot 60 % naših oblačil je izdelanih iz sintetičnih materialov, katerih izvorna surovina je tudi nafta.

·      Onesnaževanje z mikroplastiko: Sintetična vlakna iz oblačil so eden glavnih virov mikroplastike v oceanih. Z enim samim pranjem perila lahko v vodo spustimo več kot 700.000 mikrovlaken, ki pristanejo v morju, v pitni vodi, v telesih vseh živih bitij.

REŠITVE

·      Spodbujajmo kroženje oblačil: Ponovno uporabimo, podarimo, delimo, zamenjamo. Kroženje oblačil ne spodbuja nove proizvodnje, a vseeno popestri našo garderobo.

·      Kupujmo pametno in ozaveščeno. Kupujmo manj in bolj kritično. Pozanimajmo se o izvoru oblačil. Kupujmo oblačila z ustreznimi certifikati.

·      Kupujmo kvalitetna oblačila, ki  jih nosimo dlje.Včasih so nekatere kose nosili tudi po več desetletij, danes pa znaša povprečna življenjska doba oblačil zgolj tri leta.

·      Pozorni bodimo na materiale. Kakovostno narejeno oblačilo kasneje postane odpadek, njegovo vzdrževanje pa ne povzroča novih obremenitev za okolje, npr. v obliki mikroplastike.

Predlagamo vam, da si na povezavi TUKAJ ogledate pretresljiv in odličen dokumentarec ŽEJNI SVET (La soif du monde), ki ga je ustvaril svetovno znani režiser in fotograf Yann Arthus-Bertrand. Njegov zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Je ustanovitelj fundacije GoodPlanet, ki s številnimi projekti izobražuje o okoljski problematiki in dviga zavest o pomenu ohranjanja narave in trajnostnega družbenega razvoja.

Film Žejni svet, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke, narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo.

Ogled omogoča Arnes (v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani).