Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Velenje, 14. 9. 2023

34. Pikin festival se jutri zaključuje

Po sedmih dneh potovanja skozi čas se bo 34. Pikin festival jutri zaključil. Brezčasna junakinja otrok in odraslih je doslej sprejela številne družine, šole in vrtce, ki so na ustvarjalnih in interaktivnih delavnicah, izobraževalnih in gibalnih izzivih in skrbno izbranih kulturno-vzgojnih dogodivščinah potovali od antičnih do futurističnih časov. Zadnji dan festivala (petek, 15. septembra) se bo časovni stroj Pikine dežele vrtel med 15.30 in 18.30. V Rdeči dvorani in v različnih časovnih obdobjih na otroškem igrišču in Titovem trgu bodo potekale ustvarjalne delavnice. Nedavni podelitvi Pikinih bralnih značk ter županovim sprejemom novorojencev in prvošolcev bo sledila še svečana podelitev najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik. Pika se bo poslovila s koncertom Alye ob 17.30 na Titovem trgu.
Preberi več
Velenje, 11. 9. 2023

Na otvoritvenem dnevu 34. Pikinega festivala je Milena Zupančič postala Pikina ambasadorka

Minuli petek se je Pika, najmočnejša, najbolj pogumna in povsem samosvoja junakinja otrok in odraslih, prebila skozi čas in v Velenju se je začel 34. Pikin festival. Na otvoritveni dan je Pikino deželo obiskala in jo do zadnjega kotička z zanimanjem raziskala iskriva zvezda slovenskega gledališkega odra, filmskega platna in televizijskega ekrana Milena Zupančič – letošnja častna pokroviteljica »festivala, kakršnega ni nikjer drugje,« ki je po pogovoru v Galeriji Velenje prevzela vlogo vseh vlog. Postala je Pikina ambasadorka in se zavezala, da bo vselej in povsod širila glas o tem navdihujočem festivalu, ki otrokom nudi kulturno-vzgojne, ustvarjalne, izobraževalne in gibalne ter vselej zabavne dogodivščine. Obiskovalci številnih prizorišč v središču mesta bodo od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne potovali vse do petka, 15. septembra, ko se bo Pika poslovila s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik, in koncertom Alye.
Preberi več
Velenje, 7. 9. 2023

34. Pikin festival je pred vrati!

Pika je z različnimi predfestivalskimi dogodki že dodobra ogrela svoj časovni stroj (rdeča nit letošnjega festivala), čisto uradno pa bo vse prav posebnega popotovanja skozi čas željne na krov sprejela v soboto, 9. septembra 2023, ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja. Takrat bo ponovno prevzela tudi mestno oblast, saj ji bo župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol, predal župansko lento. Med vrhunce 34. Pikinega festivala bo sodil tudi obisk letošnje častne pokroviteljice, odlične igralke Milene Zupančič, ki ji bo prvi dan festivala (9. 9.) ob 16. uri v Galeriji Velenje Pika podelila vlogo vseh vlog – poslanstvo Pikine ambasadorke – ter z njo tudi poklepetala.
Preberi več
Velenje, 29. 8. 2023

Predfestivalsko dogajanje napoveduje 34. Pikin festival

Med 9. in 15. septembrom 2023 bo v središču Velenja potekal največji slovenski dogodek za otroke in družine - Pikin festival, ki bo tudi v svoji 34. izdaji slavil otroško ustvarjalnost in igrivost ter obrnil čas na glavo, saj bo potekal pod sloganom Časovni stroj. V tednu pred festivalom se bo zvrstila vrsta predfestivalskih dogodkov, prvi med njimi bo v petek, 1. septembra 2023, ko bo v Galeriji Velenje svoja dela na ogled postavila velenjska ilustratorka Urška Stropnik Šonc. V soboto, 9. septembra, pa se bo s prihodom Pike, predajo županske lente in zabavnim spremljevalnim programom ob 11. uri na Titovem trg v središču Velenja začelo zares, ta dan bo častna pokroviteljica 34. Pikinega festivala, priznana slovenska igralka Milena Zupančič postala tudi Pikina ambasadorka.
Preberi več
Velenje, 31. 5. 2023

Poletne kulturne prireditve 2023

Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje, eden najstarejših poletnih festivalov v Sloveniji, se bodo z uvodnimi dogodki začele že prve dni junija in trajale vse tri poletne mesece. Mesto Velenje, njegovi prebivalci in obiskovalci bodo v razgibanem kulturnem utripu ponovno uživali v več kot 70 dogodkih na številnih različnih lokacijah. Med dogodki so kulturni programski sklopi, ki so uveljavljeni in konceptualno zastavljeni že več let, na voljo pa je seveda tudi Poletni kulturni abonma s petimi izjemnimi kulturnimi dogodki.
Preberi več
Velenje, 26. 4. 2023

Pred vrati je tradicionalni Pomladni sejem

Tradicionalni Pomladni sejem, ki z bogato in raznovrstno ponudbo na stojnicah, pestrim kulturnim programom, kulinarično ponudbo, ustvarjalnimi delavnicami, razstavami in izobraževalno noto v mesto vsako leto privabi množico obiskovalcev, bo letos potekal v soboto, 6. maja 2023, med 8. in 14. uro na Titovem trgu.
Preberi več
Velenje, 20. 4. 2023

Premieri Gledališča Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje

Maja bosta pod okriljem Festivala Velenje premierno uprizorjeni kar dve scenski deli, namenjeni otrokom. V soboto, 6. maja 2023, bo ob 10.30 v mali dvorani Doma kulture Velenje Gledališče Velenje v režiji Romea Grebenška premierno uprizorilo igrano predstavo Pekarna Mišmaš, v soboto, 27. maja 2023, pa se bo ob 10.30 prav tako v mali dvorani predstavilo Lutkovno gledališče Velenje z interaktivno lutkovno-igrano predstavo Čarobni fižolček v režiji Alice Čop.
Preberi več
Velenje, 20. 2. 2023

Pustna dogajanja v Velenju

Tudi v Velenju bomo odganjali zimo in se veselili pomladi na številnih pustnih dogodkih in prireditvah, ki jih prirejajo različni organizatorji.
Preberi več
Velenje, 15. 12. 2022

Čarobna promenada

V ponedeljek, 19. decembra 2022, se bo na Titovem trgu v Velenju začelo praznično dogajanje na prostem. Sklop animacij za otroke, koncerte, otroški disko in gostinsko ponudbo s toplimi kurišči v prijetnem prazničnem ambientu na osrednjem velenjskem trgu so organizatorji poimenovali Čarobna promenada. Prostor bo namenjen druženju v veselih dneh iztekajočega leta in bo med 19. in 22. decembrom ter med 27. in 30. decembrom odprt od 16. do 22. ure. Otroški disko bo zaživel vsak dan ob 16. uri, poulični dogodki z animacijo za otroke bodo na programu ob 17. uri, koncertni dogodki pa ob 18. uri. Čarobna promenada je projekt, podprt s strani Mestne občine Velenje, v organizaciji Festivala Velenje in ob sodelovanju Mladinskega centra Velenje, Zavoda za turizem Šaleške doline in ŠRZ Rdeča dvorana.
Preberi več
Velenje, 29. 11. 2022

Festival Velenje na Ta veseli dan kulture

V soboto, 3. decembra, bodo številne slovenske kulturne ustanove, zavodi, društva in kulturni ustvarjalci nasploh ob Ta veselem dnevu kulture obiskovalcem ponudili veliko raznovrstnih (brezplačnih) možnosti za kulturno obogatitev. Množičnemu kulturnemu dogodku in vseslovenskemu veselemu praznovanju ob Prešernovem rojstnem dnevu se pridružuje tudi Festival Velenje, ki bo ta dan pripravil dogodke v Galeriji in Kinu Velenje ter v Domu kulture Velenje (v sodelovanju s KD MePZ Gorenje).
Preberi več