Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Velenje, 5. 12. 2023

Praznični sejem v Velenju

V nedeljo, 3. decembra 2023, se je s prižigom praznične razsvetljave na Titovem trgu v Velenju začelo praznično dogajanje na prostem, ki bo ves mesec razveseljevalo vse generacije obiskovalcev, željnih zabave in kulturne, praznično obarvane popestritve. Med raznovrstnim programom za otroke, koncerti, gledališko in filmsko ponudbo, galerijskim utripom, obiski dobrih mož in gostinsko ponudbo s toplimi kurišči v prijetnem prazničnem ambientu na osrednjem velenjskem trgu bo v okviru Čarobnega decembra v Velenju v soboto, 9. decembra 2023, v dopoldanskem času na Cankarjevi ulici potekal tudi praznični sejem.
Preberi več
Velenje, 30. 11. 2023

Filmski kulturno-vzgojni projekt Kinozaver letos že desetič

Festival Velenje - Kino Velenje je ob podpori Mestne občine Velenje že deseto leto uspešno izvedel kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, namenjen najstarejši generaciji otrok vseh enot Vrtca Velenje. Program filmske vzgoje zajema teoretično in praktično seznanjanje s sedmo umetnostjo, predpripravo in poustvarjanje v vrtcih. Zaključna slovesnost je bila v ponedeljek, 27. novembra, v prostorih Kina Velenje.
Preberi več
Velenje, 28. 11. 2023

Festival Velenje na Ta veseli dan kulture 2023

V nedeljo, 3. decembra, bodo številne slovenske kulturne ustanove, zavodi, društva in kulturni ustvarjalci nasploh ob Ta veselem dnevu kulture obiskovalcem ponudili veliko raznovrstnih (brezplačnih) možnosti za kulturno obogatitev. Množičnemu kulturnemu dogodku in vseslovenskemu veselemu praznovanju ob Prešernovem rojstnem dnevu se pridružuje tudi Festival Velenje, ki bo ta dan pripravil dogodke v Galeriji in Kinu Velenje ter v Domu kulture Velenje (v sodelovanju s KD MePZ Gorenje).
Preberi več
Velenje, 22. 11. 2023

Čarobni december 2023 v Velenju

V petek, 1. decembra 2023, se bo s prižigom praznične razsvetljave na Titovem trgu v Velenju začelo praznično dogajanje na prostem, ki bo ves mesec razveseljevalo vse generacije obiskovalcev, željnih zabave in kulturne, praznično obarvane popestritve. Raznovrsten program za otroke, koncerti, gledališka in filmska ponudba, galerijski utrip, dobri možje in gostinska ponudba s toplimi kurišči v prijetnem prazničnem ambientu na osrednjem velenjskem trgu bodo v okviru Čarobnega decembra v Velenju najbolj zgoščeno zaživeli v času živahne Čarobne promenade. Prostor ob novoletni jelki bo namenjen druženju v veselih dneh iztekajočega leta in bo med 18. in 29. decembrom (z izjemo 24.) odprt od 15. do 22. ure. Čarobna promenada je projekt, podprt s strani Mestne občine Velenje, v organizaciji Festivala Velenje in ob sodelovanju Mladinskega centra Velenje, Zavoda za turizem Šaleške doline in ŠRZ Rdeča dvorana.
Preberi več
Velenje, 15. 11. 2023

Premieri Gledališča Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje

V soboto in nedeljo, 25. in 26. novembra 2023, bo na odrskih deskah Doma kulture Velenje praznično. Gledališče Velenje in Lutkovno gledališče Velenje se bosta s premierama poklonila domu kulture, ki bo v teh dneh praznoval svoj 63. rojstni dan. Gledališčniki bodo v režiji Romea Grebenška uprizorili črno komedijo Samotni zahod, lutkarji (letos obeležujejo dve desetletji svojega delovanja) pa se bodo v režiji Alice Čop predstavili z lutkovno-igrano predstavo Južni tečaj, pingvinji raj.
Preberi več
Velenje, 27. 10. 2023

Lutkovno gledališče Velenje praznuje 20 let delovanja

Lutkovno gledališče Velenje, ki deluje pod okriljem Festivala Velenje, v letošnjem letu praznuje svoj 20. rojstni dan. Ob jubileju je njegova ustvarjalna ekipa prejela priznanje župana Mestne občine Velenje, v Knjižnici Velenje bo novembra na ogled razstava lutk iz njihovega pestrega repertoarja, konec novembra pa bodo praznovali tudi s premiero lutkovno-igrane predstave Južni tečaj, pingvinji raj.
Preberi več
Velenje, 18. 9. 2023

34. Pikin festival se je zaključil

Minuli petek se je v Velenju zaključil 34. Pikin festival – največji otroški festival v Sloveniji, ki združuje kulturno-vzgojne, ustvarjalne in interaktivne ter izobraževalne in gibalne vsebine za otroke in nikoli odrasle. Na delavnicah, raznovrstnih predstavah, v doživljajskih kotičkih in med junaki domišljijskih svetov iz preteklosti in prihodnosti so se zabavale številne družine in šolske skupine iz vse Slovenije in tudi tujine. Čeprav je Pika izpraznila skrinjo zlatnikov, jo je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol povabil, naj se prihodnje leto vrne, saj si lokalna skupnost prazničnega meseca septembra brez Pike le težko predstavlja. Preden je Pika vrnila župansko lento in s tem oblast nad mestom, je podelila najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Kljub Pikinemu slovesu do prihodnjega leta pa se bo časovni stroj v Velenju vrtel še do konca oktobra, ko bodo na različnih lokacijah na ogled Pikine razstave.
Preberi več
Velenje, 14. 9. 2023

34. Pikin festival se jutri zaključuje

Po sedmih dneh potovanja skozi čas se bo 34. Pikin festival jutri zaključil. Brezčasna junakinja otrok in odraslih je doslej sprejela številne družine, šole in vrtce, ki so na ustvarjalnih in interaktivnih delavnicah, izobraževalnih in gibalnih izzivih in skrbno izbranih kulturno-vzgojnih dogodivščinah potovali od antičnih do futurističnih časov. Zadnji dan festivala (petek, 15. septembra) se bo časovni stroj Pikine dežele vrtel med 15.30 in 18.30. V Rdeči dvorani in v različnih časovnih obdobjih na otroškem igrišču in Titovem trgu bodo potekale ustvarjalne delavnice. Nedavni podelitvi Pikinih bralnih značk ter županovim sprejemom novorojencev in prvošolcev bo sledila še svečana podelitev najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik. Pika se bo poslovila s koncertom Alye ob 17.30 na Titovem trgu.
Preberi več
Velenje, 11. 9. 2023

Na otvoritvenem dnevu 34. Pikinega festivala je Milena Zupančič postala Pikina ambasadorka

Minuli petek se je Pika, najmočnejša, najbolj pogumna in povsem samosvoja junakinja otrok in odraslih, prebila skozi čas in v Velenju se je začel 34. Pikin festival. Na otvoritveni dan je Pikino deželo obiskala in jo do zadnjega kotička z zanimanjem raziskala iskriva zvezda slovenskega gledališkega odra, filmskega platna in televizijskega ekrana Milena Zupančič – letošnja častna pokroviteljica »festivala, kakršnega ni nikjer drugje,« ki je po pogovoru v Galeriji Velenje prevzela vlogo vseh vlog. Postala je Pikina ambasadorka in se zavezala, da bo vselej in povsod širila glas o tem navdihujočem festivalu, ki otrokom nudi kulturno-vzgojne, ustvarjalne, izobraževalne in gibalne ter vselej zabavne dogodivščine. Obiskovalci številnih prizorišč v središču mesta bodo od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne potovali vse do petka, 15. septembra, ko se bo Pika poslovila s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik, in koncertom Alye.
Preberi več
Velenje, 7. 9. 2023

34. Pikin festival je pred vrati!

Pika je z različnimi predfestivalskimi dogodki že dodobra ogrela svoj časovni stroj (rdeča nit letošnjega festivala), čisto uradno pa bo vse prav posebnega popotovanja skozi čas željne na krov sprejela v soboto, 9. septembra 2023, ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja. Takrat bo ponovno prevzela tudi mestno oblast, saj ji bo župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol, predal župansko lento. Med vrhunce 34. Pikinega festivala bo sodil tudi obisk letošnje častne pokroviteljice, odlične igralke Milene Zupančič, ki ji bo prvi dan festivala (9. 9.) ob 16. uri v Galeriji Velenje Pika podelila vlogo vseh vlog – poslanstvo Pikine ambasadorke – ter z njo tudi poklepetala.
Preberi več