Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

34. Pikin festival je pred vrati!

Častna pokroviteljica 34. Pikinega festivala je legendarna slovenska igralka in Pikina vzornica Milena Zupančič, primadona slovenske gledališke in filmske igre, prvakinja in dolgoletna članica ljubljanske Drame. V svoji petdesetletni karieri, ki jo brez predaha nadaljuje tudi v pokoju, je odigrala več kot 120 gledaliških in več kot 80 filmskih in televizijskih vlog, s katerimi se je zapisala v srca Slovencev, ter bila za svoje igralske kreacije nagrajena z najvišjimi nagradami in priznanji. V soboto, 9. 9., ob 16. uri jo bomo v Galeriji Velenje pobližje spoznali še skozi pogovor (vodila ga bo Bojana Špegel) in gotovo iskrive spomine, pod Pikino režisersko taktirko pa se bo vživela v Pikino ambasadorko – v vlogo, ki je še ni odigrala, a verjamemo, da ji bo kos.

Pred slavnostnim odprtjem festivala si je Pika že vzela čas za tradicionalni Pikin planinski pohod, odprla je različne Pikine razstave (v Galeriji Velenje, Knjižnici Velenje, v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu, v eMCe placu in na Pošti Velenje – razstave bodo na ogled tudi v času festivala) ter vključila Pikin kino. Soboto in nedeljo, 9. in 10. 9., se bo festivalski časovni stroj vrtel ves dan (10.00–18.30) ter na Titov trg z okolico, Pikino otroško igrišče in v Rdečo dvorano vabil družine od blizu in daleč, od ponedeljka, 11., do srede, 13. 9., se nam bodo v dopoldanskih urah (9.00–13.30) pridružile številne organizirane šolske skupine iz vse Slovenije, popoldnevi (15.30–18.30) bodo ponovno namenjeni vsem obiskovalcem, četrtek in petek, 14. in 15. 9., pa bo festival odprt izključno med 15.30 in 18.30 (v petek se bo na Titovem trgu ob 17.30 tudi uradno zaključil s koncertom pevke Alye in podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik).

Največji festival za otroke in družine v Sloveniji bo Pika letos za torej nekaj dni spremenila v en sam velik časovni stroj, znotraj katerega bo mogoče že v zgolj enem dopoldnevu potovati od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne – od antičnih do že prav futurističnih časov. Seveda s številnimi vmesnimi postajami, ki bodo pritegnile male glave, razburkale že tako bogato domišljijo ter na zabaven in domiseln način pripeljale do kakšnega novega spoznanja o naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Preplet časovnih postaj se bo ob tem za hip lahko ustavil ob festivalskih stalnicah, ki bodo kulturno-vzgojno, ustvarjalno in športno obarvane, podkrepljene s kakšno slastno čalapinko, posladkane s Pikinim objemom in obarvane s prijateljskim druženjem in zabavo.

V Rdeči dvorani bo pod naslovom Sledovi preteklosti in sadovi prihodnosti domovala ustvarjalnost. S svojimi rokami, nekaj domišljije, ob pomoči naših mentorjev in z navdihom namigov bodo obiskovalci lahko hitro in na izviren način postali del različnih časovnih obdobij. Sklop Nazaj v preteklost bo popeljal na raziskovanje preteklosti Šaleške doline, futuristično-raziskovalni poligon pa se bo ozrl v čisto nepredstavljivo 23. stoletje. Na Titovem trgu (tu bo tudi osrednji Kapitanov oder) in v njegovi okolici se bomo podali med večne modrosti antičnega sveta, odkrivali grajske skrivnosti in viteške kreposti, raziskovali dvorišče naše in vaše mladosti ter si iz prve roke ogledali Divji zahod. Pikino otroško igrišče (tu bo stal Fickov oder) bo ponudilo mavrico doživetij športno-raziskovalne narave, med drugim bomo gostili tudi arheologa, s katerim bomo pokukali v svet dinozavrov.

Večina festivalskih vsebin se bo tako odvijala pod milim nebom. Pod strehama dveh kulturnih ustanov (Dom kulture Velenje/Pikin oder in Glasbena šola Velenje/Tomažev oder) smo za organizirane šolske skupine skrbno pripravili izbor (izjemoma) plačljivih kulturno-vzgojnih vsebin, ki bodo potekale od ponedeljka do srede v dopoldanskem času. Pikin vikend bo bogat tudi v Pikinem kinu (Hotel Paka/Kino Velenje), v soboto in nedeljo bosta na ogled po dve kino predstavi, posebej izbrani za najmlajše občinstvo oziroma primerni za družinski ogled.

Pikin festival bo imel tudi letos dobrodelno noto. Tokrat bomo v Pikinih šparovčkih, postavljenih na prizorišču festivala, zbirali sredstva za pomoč ljudem, ki so se znašli v težavah zaradi nedavnih poplav. Prostovoljne prispevke pa bodo obiskovalci lahko nakazali tudi na poseben račun, odprt pri MZPM Velenje, ali s SMS sporočili.

Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.