Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Premiera otroške igrane predstave za otroke KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO

Velenje, 17. maj 2022 – V petek, 27. maja 2022, bo ob 17. uri v mali dvorani Doma kulture Velenje Gledališče Velenje v koprodukciji s Festivalom Velenje premierno uprizorilo otroško predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico. Predstava za otroke je nastala po predlogi priljubljene slovenske pravljice Frana Levstika, režiral pa jo je Romeo Grebenšek.

Po uspešni izvedbi zadnje predstave za otroke Tina in medvedja moč, ki jo je Gledališče Velenje izvedlo v letu 2019, so se velenjski gledališčniki ponovno odločili pripraviti predstavo, namenjeno njihovi najmlajši publiki. Tokrat bodo uprizorili eno najlepših zgodb o solidarnosti iz slovenske literarne zakladnice, ki jo je pred davnimi leti napisal Fran Levstik - Kdo je napravil Vidku srajčico. Gre za enega najlepših domačih literarnih sporočil, ki ga bodo ustvarjalci predstave prenesli na gledališki oder.

Mali Videk je deček, ki živi z mnogimi bratci in sestricami ter materjo. Ker je najmlajši od otrok, vedno vse reči dobi zadnji. Tudi srajčico, ki pa je zato tudi vedno najbolj ponošena in obrabljena. Nekega dne si jo pri igri strga, a so doma zelo revni in si nove srajčice za Vidka ne morejo privoščiti. Takrat pa na pomoč priskočijo gozdne živali in rastline, ki jih ima Videk neizmerno rad in vedno poskrbi zanje. Ovčka, pajek, rak, grm in ptiček združijo svoje moči in Vidku sešijejo čisto novo srajčico. Videk ves vesel steče domov, kjer si vsa družina srečno ogleduje novo Vidkovo srajčico.

Režija: Romeo Grebenšek
Glasba: Peter Harl
Koreografija: Lucija Boruta
Kostumi: Andrej Vrhovnik
Scena: GV Velenje, Romeo Grebenšek                               
Ilustracija in oblikovanje: Nina Kavzar
Zasedba:Ana Vita Leban, Zoja Lešnik, Tajda Podvratnik, Tanja Urbančnik, Vid Hrovat, Nik Kaligaro, Marko Pavlović
Produkcija: Festival Velenje in Gledališče Velenje 2022
Predstava je nastala s finančno pomočjo MO Velenje.

Igrana predstava je namenjena otrokom, starejšim od štirih let, in traja 30 minut.