Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Zaključil se je kulturno-vzgojni projekt Kinozaver

Projekt Kinozaver je načrten in strokovno zasnovan proces filmske vzgoje za vrtčevske otroke, sestavljen iz treh sklopov. Vzgojitelji so predhodno prejeli pedagoško gradivo, ki je služilo kot osnova za spoznavanje razlik med igranim in animiranim filmom, spoznavanje ključnih izraznih sredstev, kot so ideja, sinopsis, scenarij, sekvenca, kader, posnetek, montaža in filmski plan. Tako pripravljeni otroci so se z vzgojitelji v marcu podali v Kino Velenje na celovito doživetje filmske izkušnje. Vrtčevske skupine, skupno več kot 450 otrok, sta tu sprejela maskota Kinozaver in strokovna delavka, ki sta jih popeljala skozi zabavno izkustveno izobraževanje. Otroci so odkrivali skrivnosti animiranega filma, spoznali različna filmska izrazna sredstva in tehnično plat projekcij. Sledil je ogled z analizo treh animiranih  projekcij: Maček Muri, Gospod Filodendron in Mala šola uresničarije. Tretji del projekta se je v aprilu odvijal po vrtcih. Otroci so z vzgojiteljicami naredili »domačo kino nalogo« in pod vtisom filmske izkušnje razvili svojo zgodbo o junaku in njegovi čarobni moči, ki so jo v treh delih narisali na pripravljeno shemo.

Na zaključni slovesnosti smo staršem predstavili njihove izdelke, skupaj z otroki pa so si lahko ogledali še sklop sedmih umetniških risank Lisička in druge zgodbe, likovno izjemno bogat program z nežno pripovedjo. 

Projekt Kinozaver marsikateremu otroku omogoča prvi stik s kinom in vse udeležence programa popelje na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje, hkrati pa sledi zastavljenim ciljem Lokalnega programa kulture Mestne občine Velenje 2014–2020 in uresničuje cilje s področja kulturne vzgoje za vse generacije ter širjenja dostopnosti kulturnih dobrin.