Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Zimske počitnice Festivala Velenje

Akademska slikarja Stojan Knežević in Dominik Mahnič, katerih dela bodo v Galeriji Velenje na ogled do 30. 3., že nekaj let raziskujeta možnosti krajinskega slikarstva. Medtem ko Mahnič krajino slika izključno na prostem, Knežević ustvarja tudi v ateljeju, krajina pa mu služi kot skupni imenovalec za njegov raznolik pristop k slikarstvu. Mahnič bo ob krajinah v različnih tehnika razstavil tudi umetniške knjige in »speed painting« animacije v video formatu. Kustosinja razstave je Milena Koren Božiček. S krajino se bodo na brezplačnih zimskih počitniških likovnih delavnicah ukvarjali tudi otroci, in sicer v petek in soboto, 22. in 23. 2., od 10.30 dalje, krajina pa bo v kombinaciji različnih tehnik in njihove ustvarjalnosti dobila igriv pridih.

Kino Velenje v tem tednu poleg rednega programa vabi tudi na projekcije počitniškega kina. Vsak dan ob 17. (za mlajše) in 19. uri (za starejše) si obiskovalci lahko ogledajo filmske uspešnice, ki so del aktualne ponudbe ali pa so zaznamovale zadnje mesece (mdr. Kako izuriti svojega zmaja 3, Lego film 2, Elito rešuje božič, Zelena knjiga, Starec in pištola, Bohemian Rhapsody …).

Počitniški teden je tudi teden Kreativne jazz klinike, ki že vrsto let poteka pod umetniškim vodstvom Jureta Pukla. Klinika poteka v sodelovanju z MO Velenje, Max klubom, Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje in Festivalom Velenje. Okrog 80 študentov iz večinoma evropskih držav bo dneve preživljalo v muziciranju z mentorji iz ZDA, Velike Britanije, Nizozemske, Avstrije in Slovenije. Med njimi velja izpostaviti dva zvezdnika jazzovske scene. To sta Han Bennink, evropska free jazz legenda na tolkalih, in Jeff Tain Watts, eden najbolj vplivnih bobnarjev zadnjih 30 let. Jure Pukl je poskrbel tudi za stranske dogodke, predstavitve in nastope v večernih urah. Koncertno dogajanje lahko preletite v nadaljevanju. Že nocoj, v ponedeljek, 18. 2., bo ob 20.30 v veliki dvorani Doma kulture Velenje nastopil Big band RTV Slovenija s tremi tenorji: Juretom Puklom, Lenartom Krečičem in Tadejem Tomšičem, gost večera pa bo odličen ameriški bobnar Jeff »Tain« Watts (koncert je tudi del letošnjega Max klub jazz festivala).

Program koncertnega sklopa Kreativne jazz klinike Velenje 2019

Ponedeljek, 18. 2., ob 20.30
velika dvorana Doma kulture Velenje
Big Band RTV Slovenia in Trije tenorji (Jure Pukl, Lenart Krečič, Tadej Tomšič)
gost večera: Jeff Tain Watts

Torek, 19. 2., ob 20. uri
Max klub Velenje
Jeff Tain Watts and friends (Melissa Aldana, Peter Evans, Jure Pukl, Joel Ross, Danny Grissett, Joe Sanders)

Sreda, 20. 2., ob 20. uri
Orgelska dvorana Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje
Emilia Martensson project z gosti (Danny Grissett, Jani Moder, Michael Janisch)

Četrkek, 21. 2., ob 20. uri
Max Klub Velenje
Johnathan Kreisberg Trio plus guests (Joe Sanders, Howard Curtis)

Petek, 22. 2., ob 20. uri

Galerija Velenje
Han Bennink Impro night (Ben van Gelder, Peter Evans Georg Vogel, Jure Pukl) in predstavitev fotografske knjige Žige Koritnika, Cloud Arrangers

Sobota, 23. 2., ob 18. uri

Velika dvorana Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje
Zaključni koncert udeležencev klinike

- Konec –

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si