Skip to content
banner image

Novice

Festival Velenje ob slovenskem kulturnem prazniku 2024

Slovenski kulturni praznik bo Festival Velenje obeležil z več dogodki, ki se bodo med 6. in 8. februarjem zvrstili v vseh njegovih programskih enotah, v Domu kulture Velenje, Galeriji Velenje in Kinu Velenje.

Na dan slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja, Festival Velenje vabi na prav poseben koncert v izvedbi Vite Mavrič in Janija Kovačiča z naslovom Kontra – Alba, ki bo ob 18. uri v Domu kulture Velenje. Vita Mavrič in Jani Kovačič, dvoje umetniških duš, oba z izrazito emotivnim pristopom, a vsak s svojo značilno interpretacijo, že skoraj četrt stoletja prepletata svoji ustvarjalni poti. Skupaj sta poustvarjala pesmi Bertolta Brechta in Vitomila Zupana. Na odru se jima bodo pridružili Jaka Pucihar – klavir, Janez Krevel - kontrabas, Gašper Bertoncelj – bobni, Matic Smolnikar – kitara in Peter Ugrin – violina.

V Galeriji Velenje bo v torek, 6. februarja, ob 18. uri predavanje profesorja in dekana ALUO Alena Ožbolta. Priznan kipar in avtor številnih umetniških del bo delil svoje bogato znanje in izkušnje na področju kiparstva. V četrtek, 8. februarja, bo ob 11. uri v galeriji še pogovor z umetnico Tejko Pezdirc, avtorico razstave Proti sebi, ki obiskovalcem obeta vpogled v njeno ustvarjalno pot, zlasti v razvoj od figuralike k prostorskim postavitvam. Pogovor bo priložnost za boljše razumevanje njenega umetniškega izraza ob aktualni razstavi ter za razpravo o ključnih temah, ki zaznamujejo njeno delo. Ob tej priložnosti bo predstavljen tudi katalog razstave »Proti sebi«, ki bo na ogled do 17. februarja.

V avli male dvorane Doma kulture Velenje bo od 7. februarja na ogled fotografska razstava Podobe Doma kulture Velenje, na kateri bodo predstavljena dela sodelavca Festivala Velenje Petra Žagarja in drugih velenjskih fotografov (J. Miklavc, K. Mikor, E. Halilovič, M. Kambič in V. Pajk). Dom kulture Velenje je eden najpomembnejših arhitekturnih objektov mestnega središča Velenja, ki ga je zasnoval arhitekt Oton Gaspari. Skozi fotografsko razstava detajlov iz interierja in eksterierja Doma kulture Velenje bo na ogled nekaj zanimivih pogledov in perspektiv, ki ta objekt, proglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena, delajo tako posebnega, lepega in zanimivega.

V Kinu Velenje bosta na praznični dan, 8. februarja, na ogled dve filmski projekciji. V mali dvorani bo ob 16. uri sklop animiranih filmov za najmlajše z naslovom Maček Muri: štiri zgodbe iz Mačjega mesta. Štiri epizode mini serije, posnete po priljubljeni knjigi Kajetana Koviča, vključujejo pesmi, ki jih poje Neca Falk. Ob 18. uri bo na programu mladinska drama Vzornik. Novi film Nejca Gazvode je absurdna pripoved o absurdnih časih, ki postavlja vprašanje o tem, ali se še lahko vrnemo nazaj, če  to ni več mogoče, in kako živeti v resničnosti popolnoma novih pravil.

Sodelavci Festivala Velenje bodo sodelovali tudi pri izvedbi osrednje občinske slovesnosti v organizaciji Mestne občine Velenje, ki bo na predvečer slovenskega kulturnega praznika ob 18. uri v veliki dvorani kulturnega doma. Slavnostna govornica bo direktorica Muzeja Velenje Tanja Verboten, program pripravljajo učenci in učitelji Centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, na slovesnosti pa bodo razglasili tudi kulturnega ustvarjalca leta 2023 v Mestni občini Velenje.

Misel Festivala Velenje, s katero vošči in vabi na dogodke ob 8. februarju, je »Biti, živeti, ustvarjati. Zase, za nas, za vse.« Vsi dogodki Festivala Velenje v sklopu slovenskega kulturnega praznika so za obiskovalce brezplačni.