Skip to content
banner image

Novice

Bila so Titova mesta

Dan mladosti, 25. maj, je bil v času Socialistične federativne republike Jugoslavije praznik jugoslovanske mladine. Na dan, ko je rojstni dan praznoval predsednik države Josip Broz Tito (v resnici rojen 7. maja), vas vabimo k obujanju spominov – vabljeni k ogledu dokumentarnega filma Bila so Titova mesta.

Dokumentarni film v dveh delih Bila so Titova mesta - ideja za film je prišla iz »Titovega Velenja« -  skozi usodo osmih mest nekdanje Jugoslavije spremlja, kako se je v minulih desetletjih preoblikoval ta nekoč naš skupni prostor. Dokumentarni film, ki ga je režiser Amir Muratović posnel za Televizijo Slovenija, nas s pričevanji tamkajšnjih prebivalcev, večinoma lokalnih kulturnih delavcev in funkcionarjev, sprehodi skozi vsakega posebej ter nam predstavi, kako so ta mesta živela nekoč in kakšno vzdušje tam prevladuje danes.

Po smrti Josipa Broza Tita (1892–1980) je v vsaki od šestih republik in dveh avtonomnih pokrajin Socialistične federativne republike Jugoslavije po eno mesto imelo čast, da je bilo poimenovano po dolgoletnem predsedniku. Pogosto so bila privilegirana, izbrana zaradi levičarskih idej, delavskega značaja, industrializacije, urbanizacije in sodobnosti. Danes so ta mesta v sedmih državah in niti eno nima več v imenu Tita. Zgodbe mest spoznamo skozi pripoved prebivalcev, ki se spominjajo obdobja pod Titovim imenom. Mnoge so tragične, saj je malo mest, ki se jih ni dotaknila vojna.

Štiri mesta (Titograd, Titova Korenica, Titovo Užice, Titov Veles) so "častne nazive" pridobila že takoj po drugi svetovni vojni, druga štiri (Titovo Velenje, Titov Drvar, Titova Mitrovica, Titov Vrbas) so se večinoma preimenovala v letu 1981. Z razpadom države so predsedniški atribut postopno (in po tihem) izgubila.

Titova mesta so bila vzorčna mesta socialistične države. So metafora za razpad Jugoslavije, ki so jo razdejala vsiljena etnična in verska sovraštva. Ali so bridke izkušnje prebivalcev teh mest spremenile odnos do drugačnosti, ali nestrpnost tli naprej? Ta kulturni prostor je stoletja živel v sožitju pod različnimi oblastniki in kulturne vezi so ostale.

Štirim mestom, ki so predstavljena v prvem delu – Podgorici, Korenici, Vrbasu in Mitrovici – se v drugem delu pridružujejo Užice, Veles, Drvar in Velenje.

BILA SO TITOVA MESTA, 1. DEL: Bila so Titova mesta, 1. del (rtvslo.si)

BILA SO TITOVA MESTA, 2. DEL: Bila so Titova mesta, 2. del (rtvslo.si)


Vabljeni k ogledu in obujanju spominov!

Vir: RTV Slovenija