Skip to content
banner image

Novice

2. april - svetovni dan knjig za otroke

2. april v spomin na rojstni dan vélikega Hansa Christiana Andersena posvečamo knjigam za otroke. Otroci in knjige gredo odlično namreč skupaj. Oboje napajajo morja domišljije, med knjižnimi platnicami in v otroški glavi ni nemogočih poti, za popisanimi stranmi knjige in rastočimi koraki stojijo skrbne roke odraslih, ki jih usmerjajo in ujamejo, ko zavijejo na stranpoti. Otroci in knjige potrebujejo drug drugega. Tudi Festival Velenje jih je letos želel povezati, na obisk je povabil tudi Piko, ki je privolila celo v to, da bi podpisovala knjige otrok. Ja, odkar je izdala svoj Priročnik za Pike in gusarje, se tudi črke Piki ne zdijo več nerešljiva uganka! Mimogrede, priročnik lahko kupite na posebnem knjigomatu, ki se nahaja v Starem Velenju.

Čeprav se ni vse zgodilo po naših željah, vas ob današnjem dnevu vabimo k dobrim mislim za vsa knjižna bogastva sveta …

Ob prazniku knjig za otroke vsako leto druga nacionalna sekcija za mladinsko literaturo pripravi posebno poslanico, ki njihovo sporočilo svetu poda v izbranih besedah. Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija IBBY, napisala jo pesnica Margarita Engle, plakat pa je ustvaril ilustrator Roger Mello.

GLASBA BESED

Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.

Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,

so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki trobenta,

so reka, ki teče, in slap, ki teleba,

metulj, ki zakroži

visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –

ritmi in rime, utripi srca,

peket in prhut, stare in nove povesti,

take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma

ali čez meje drviš proti novim deželam

in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi

vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi

postanejo glasba prihodnosti,

mir, prijateljstvo, radost:

melodija,

ki upa.

Prevedla Nada Grošelj

Slovenska sekcija IBBY ob tem vsako leto s številnimi soorganizatorji pripravi tudi bralno spodbujevalno akcijo za nekaj spodbud za branje in delo z mladimi bralci. Letos bodo vse povezali še s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove.

Bralnospodbujevalna akcija Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov vabi k branju s 110 knjigami, ki so še vedno aktualne, zimzelene in vredne branja in kličejo h »glasbi besed« Kristine Brenkove« in k »besedam o glasbi«. Seznam odličnega branja za mlade bralce pa najdete tukaj:

Kristina Brenkova je živela s sloganom »za otroke le najboljše«, zato njena dediščina živi še naprej, pokukajte vanjo!