Skip to content
banner image

Novice

Vabljeni k sodelovanju v natečaju Haiga – podobe haikuja

Natečaj ob svetovnem dnevu haikuja


April je svetovni mesec poezije, 17. april pa svetovni dan HAIKUJA – prav posebne poezije, ki jo navdihuje čustvo trenutka in je pravi pesniški miniaturni biser. Tradicionalno je izvedena v edinstvenem orientalskem duhu, prežeta s posebnim pogledom na svet – gre za zaznavanje narave in sveta okoli sebe, ki se zrcali v notranjih razmišljanjih in občutjih. Posebna pa je tudi po tehnični plati. Haiku je sestavljen iz 17 zlogov in ima zgolj tri verze – prvi in tretji verz imata po pet, drugi pa sedem zlogov. Haiku lahko opisuje trenutke iz narave, riše občutja ali se igra z besedami. A tokrat ne bomo ostali le pri besedah – haiku, dopolnjen s skico, risbo, sliko, ilustracijo ali fotografijo, imenujemo HAIGE oziroma HAIGA – ko je haiku več kot beseda, je torej haiga. 

Tudi vam ponujamo priložnost, da se preizkusite v premetavanju in sestavljanju besed in sestavite svoj haiku. Če bo to pretrd oreh ali vam je bližje likovno ali fotografsko izražanje, pa se lahko lotite haige. Prilagamo primere haikujev, za katere posnemite fotografijo ali zanj naslikajte spremno podobo. Besede naj vam služijo torej kot navdih za vizualno nadgradnjo, podkrepitev njihovega sporočila in dodajanje novih skritih pomenov.  Za izhodišče lahko vzamete predlagane haikuje, haikuje drugih avtorjev, lahko pa se lotite največjega izziva in čisto sami ustvarite svoje prvo haiga umetniško delo – ustvarite sozvočje lastnih besed in umetniškega pogleda na njihovo sporočilo. Uporabljate lahko različne likovne in fotografske tehnike, pesniške teme in motive – vzpodbujamo vašo umetniško žilico, zato bodite pogumni, izvirni, radovedni in domiselni. Za lažje razumevanje haige jih nekaj, ki smo jih ustvarili v našem kolektivu, tudi dodajamo.

Vaš besedni haiku ali s haikujem okrašeno fotografijo, ilustracijo ali sliko (haigo) nam z vašimi podatki (ime, priimek, naslov dela) pošljite na info@festival-velenje.si ali pošjite na Festival Velenje, Titov trg 4, 3320 Velenje. Dela bomo sprejemali do četrtka, 15. aprila 2021. Ker bodo objavljena na naših spletnih platformah in v stranskih steklenih vitrinah Doma kulture Velenje (nasproti galerije), navedite, ali želite objavo vašega imena in priimka. Nekoga med vami bomo tudi nagradili s posebno nagrado.

Delite z nami svoja občutja kot haiku/haiga umetniki!