Skip to content
banner image

Novice

O Domu kulture Velenje ob obletnici

Dom kulture Velenje je stičišče kulturnega življenja, ena osrednjih zgradb sodobnega Velenja in objekt modernizma pod spomeniškim varstvom. Njegova gradnja se je začela leta 1958 in zaključila dve leti kasneje. Glavni snovalec tega stavbnega bisera je bil arhitekt Oton Gaspari, ki je želel v Velenju zgraditi stavbo, na katero bodo meščani ponosni. Na njej je zato uporabil dragocene naravne materiale in umetniške modernistične detajle, ki poudarjajo reprezentančnost objekta in njegove funkcije.

Svečano odprtje doma je bilo 29. novembra 1960, ko so si gostje lahko ogledali predstavo Hlapec Jernej v režiji Hinka Dermola in izvedbi domačih gledališčnikov Delavsko-prosvetnega društva Svoboda. Slednje je dom tudi prevzelo v upravljanje. V njem sta zaživela še Lutkovno gledališče in Kino Svoboda Velenje. 27. novembra 1967 so ustanovili zavod Dom kulture Velenje, njegov prvi direktor je bil Rudi Hrovat. V zgodnjih sedemdesetih je prišlo do preoblikovanja enot v TOZD-e in združitev v delovno organizacijo Dom kulture Velenje, neomejena solidarna odgovornost. Vajeti doma je prevzel Dimitrij Lavrič. Leta 1975 se je odcepil TOZD Kino, Lavriča pa je nadomestil Avgust Visintin. V tem letu se je Dom kulture Velenje združil z drugimi enotami v Kulturni center Velenje. Njegov ravnatelj je leto zatem, torej leta 1976, postal Marjan Marinšek. Center se je ob 100-letnici rojstva kiparja Ivana Napotnika preimenoval v Kulturni center Ivan Napotnik Velenje. Leta 1988 je njegovo vodenje prevzel Vlado Vrbič. Leta 2008 je bil ustanovljen nov javni zavod Festival Velenje, ki z domom upravlja še danes, njegova direktorica je Barbara Pokorny.

Dom kulture Velenje ponuja dve sodobni prireditveni dvorani z vsestransko opremljenostjo in odličnimi pogoji za kakovostno izvedbo in udoben ogled prireditev. Pred obema dvoranama so večnamenski prostori, primerni za pogostitve in manjše spremljajoče dogodke. Velika dvorana ima 382 sedežev (330 v parterju in 52 na balkonu) oziroma še dodatnih 44 v prosceniju, mala dvorana pa 100. Dom so med letoma 2004 in 2006 celovito obnovili in med drugim nadgradili z elektro inštalacijo in avdio tehniko, ki omogočata prav vse tipe glasbenih in uprizoritvenih dogodkov, leta 2014 pa je bila ob prenovi in dograditvi doma namenu predana še mala dvorana.

Dom kulture Velenje v vsem svojem obstoju je in še vedno nudi sedež, poslovne in vadbene prostore številnim zavodom, organizacijam, društvom in klubom. Njegovih šest desetletij pa je tudi za zidovi barvito in bogato kot njegovo pročelje - mozaik tisočih dogodkov, koncertov, predstav, prireditev, premier, vaj – in še pomembneje – zgodb desetine ljudi, ki so in pletejo njegovo zgodbo. Zgodbo hiše, ki je dom.

Foto: Arhiv Muzeja Velenje