Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Filmski kulturno-vzgojni projekt Kinozaver letos že desetič

Projekt Kinozaver je načrten in strokovno zasnovan proces filmske vzgoje za vrtčevske otroke, sestavljen iz treh sklopov. Vzgojitelji so predhodno prejeli pedagoško gradivo, ki je služilo kot osnova za spoznavanje razlik med igranim in animiranim filmom, spoznavanje ključnih izraznih sredstev, kot so ideja, sinopsis, scenarij, sekvenca, kader, posnetek, montaža in filmski plan. Tako pripravljeni otroci so se z vzgojitelji v marcu podali v Kino Velenje na celovito doživetje filmske izkušnje. Vrtčevske skupine, skupno več kot 300 otrok, sta tu sprejela maskota Kinozaver in strokovna delavka, ki sta jih popeljala skozi zabavno izkustveno izobraževanje. Otroci so odkrivali skrivnosti animiranega filma, spoznali različna filmska izrazna sredstva in tehnično plat projekcij. Sledil je ogled z analizo sklopa šestih animiranih projekcij s skupnim naslovom Čarobna prijateljstva. Tretji del projekta se je nadaljeval po vrtcih. Otroci so z vzgojiteljicami naredili »domačo kino nalogo« in pod vtisom filmske izkušnje razvili svojo zgodbo o junaku in njegovi čarobni moči, ki so jo v treh delih narisali na pripravljeno shemo.

Na zaključni slovesnosti smo staršem predstavili njihove izdelke, skupaj z otroki pa so si lahko brezplačno ogledali še sklop »Najlepših slovenskih animiranih filmov za najmlajše«, likovno izjemno bogat program slovenskih ustvarjalcev.

Projekt Kinozaver marsikateremu otroku omogoča prvi stik s kinom in vse udeležence programa popelje na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje.

V letošnjem šolskem letu nadaljujemo z izvajanjem filmskega kulturnega dne, ki smo ga za učence 3. triade osnovne šole v sklopu projekta Kinozaver zasnovali leta 2022.  Pripravili smo premišljeno strukturiran in privlačen program, ki vsakomur odstira nekaj novih spoznanj o filmski naraciji ter razkriva celo paleto veščin pri rabi temeljnih filmskih izraznih sredstev.