Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Festival Velenje na Ta veseli dan kulture 2023

Galerija Velenje ob 11. uri vabi na Velenjski grad, kjer ima sedež Muzej Velenje. Galerija v svoji zbirki hrani več kot 1.500 del, okoli 100 pa jih je razstavljenih na gradu na stalni razstavi Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje. Na Velenjskem gradu je na ogled tudi stalna postavitev del Majde Kurnik (1920–1967) prve akademske slikarke iz Šaleške doline. Na Ta veseli dan kulture bodo obiskovalce popeljali na ogled zbirke in pripravili vodstvo po razstavi.

V Kinu Velenje bo ob rednem programu ta dan ob 18. uri v mali dvorani brezplačno na ogled slovenski dokumentarni film Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča, ki sledi umetniški poti Vlada Kreslina ter prikazuje kulturni kontekst, v katerem pevec deluje že več kot štirideset let. Legenda slovenske glasbene scene bo 29. novembra 2023 praznovala svoj 70. rojstni dan. Posebno, filmsko voščilo ji je s predvajanjem tega filma tako namenila tudi Art kino mreža Slovenije, katere član je Kino Velenje.

V veliki dvorani Doma kulture Velenje bo ob 18. uri koncert Mešanega pevskega zbora Gorenje z naslovom Pogled na Prešerna. Ta bo ob letošnjem prazniku kulture gotovo drugačen in poseben, saj ga zbor (tokrat bo zborovodkinja Kristina Šuster Uršič) pripravlja s solisti, pianistom ter gostom, vrhunskim dramskim igralcem Pavletom Ravnohribom. Koncert je brezplačen, obvezen je dvig vstopnic na blagajni Festivala Velenje oziroma pri MePZ Gorenje.