Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Lutkovno gledališče Velenje praznuje 20 let delovanja

Lutkovno gledališče Velenje, ki deluje od leta 2003, od leta 2008 pa pod okriljem Festivala Velenje, je ob letošnjem občinskem prazniku Mestne občine Velenje prejelo priznanje župana MOV, Petra Dermola, za 20-letno delovanje v lokalni skupnosti na področju kulture.

Ustvarjalno jedro gledališča od samega začetka sestavljajo profesionalni scenaristi, režiserji, scenografi, glasbeniki in koreografi, igralci pa so iz vrst ljubiteljskih igralcev in lutkarjev, vendar jih sami šolajo na visokem nivoju. V dveh desetletjih so tako (iz)šolali 40 lutkarjev, pripravili 39 gledaliških projektov, izvedli več kot 700 nastopov (po Sloveniji in v tujini za zamejske Slovence), za predstave pa so izdelali že več kot 400 različnih lutk. V tem času pripravljajo svoj 40. gledališki projekt.

Na repertoarju imajo trenutno 14 različnih predstav, in kot pravi vodja in režiserka LGV Alice Čop, se vseskozi trudijo, da so predstave raznolike in da z njimi bogatijo otroške duše. »Skozi naše predstave se otrokom trudimo predstavljati drugačne “svetove” – naj so to nam ne toliko domače kulture in tradicije (npr. španska v Bikcu Ferdinandu), minuli časi (barok v Svinjskem pastirju, swing era preloma 20. in 30. let prejšnjega stoletja v O psičku in muci), tuje legende (Indijanska pravljica in afriška O ljudeh, živalih in kamnih, ki vsebuje kar sedem zgodb z vzporednicami iz Svetega pisma, le da afriški bog pač jaha na krokodilu in je ljudi ustvaril iz orehov). Z njimi želimo otrokom širiti obzorja, da bodo odrasli v širokosrčne, odprte in do drugačnosti tolerantne ljudi, v kolikor le lahko k temu pripomoremo. Z drugimi predstavami pa si prizadevamo spodbujati domišljijo ter ustvarjalnost otroških gledalcev (npr. O majhni Anici ali Južni tečaj, pingvinji raj). Naše predstave so večinoma interaktivne, saj menimo, da mora biti gledališče varen in inspirativen prostor, ki otrokom nudi možnost, da svobodno izražajo svoja čustva in mnenja. Tako se bodo v gledališče zmeraj radi vračali – tudi takrat, ko bodo že odrasli.«

Režiserka in scenaristka vseh predstav Lutkovnega gledališča Velenje, Alice Čop, je po končanem študiju prevajalstva na Karlovi Univerzi v Pragi študirala še režijo in dramaturgijo na gledališki akademiji DAMU v Pragi, kjer je tudi magistrirala iz avtorskega gledališča in igralske pedagogike.

Na oddelku za odrasle Mestne knjižnice Velenje bo med 2. in 28. novembrom 2023 na ogled razstava lutk  iz njihovega bogatega in raznolikega programa z naslovom Lutke praznujejo, 15. novembra 2023 pa bodo v poklon jubileju ob 17. uri v knjižnici brezplačno uprizorili še predstavo Peter Nos.

Konec prihodnjega meseca, v nedeljo, 26. novembra 2023, bo ob 10.30 v mali dvorani Doma kulture Velenje premiera njihove nove, tokrat igrano-lutkovne predstave Južni tečaj, pingvinji raj, s katero se bodo najmlajši gledalci podali na ekspedicijo v deželo večnega snega in ledu. Premiera bo hkrati tudi poklon 64. obletnici Doma kulture Velenje.