Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Poletne kulturne prireditve

Zadnji junijski večer bomo v sklopu projekta Balkan Dance Project povabili na Titov trg na ogled sodobne plesne predstave Svi marš na ples, nastale po glasbenih motivih skupine Bijelo Dugme (v primeru slabega vremena dan kasneje).

Med glasbenimi dogodki velja izpostaviti izvajalce popularne glasbe – na ploščadi pri Domu kulture Velenje bomo gostili Slavka Ivančića (9. 7.), Leonart (30. 7.), Tinkaro Kovač (6. 8.) in Joker Out (13. 8.). Med posebnimi glasbenimi izvajalci omenimo avstralsko-slovenski folk-pop duet Yani Pearl/Martin Martis (3. 7., pri domu kulture), glasbeno popotovanje v Francijo z violinistko Ingo Ulokino, harfistko Alexandro Verbitskayo in vokalnima gostoma (10. 7., atrij Galerije Velenje), Santana tribute band (15. 7., Vista), Spopad harmonik Mihe Debevca in Dejana Kušerja (14. 8.) in za ljubitelje jazza zasedbo Ana Bezjak kvartet, ki bo nastopila 19. 8. (oboje pri Domu kulture Velenje).

Med številčnejšimi zasedbami bomo v domu kulture 19. 7. gostili Nacionalni mladinski zbor iz Katalonije, ki je del projekta Evropa Cantat, ter 27. 7.  na Velenjskem gradu Violinissimo, nemški mladinski komorni godalni orkester. Glasbeni avgust bomo že tradicionalno sklenili z enodnevnim Citrarskim festivalom Prešmentane citre, na katerem se bosta 26. 8. predstavila citrar Dejan Praprotnik in trio Ubrane strune.

Scensko umetnost zastopajo komedija Špas teatra Večno samska s Tino Gorenjak 6. 7. v Domu kulture Velenje – to je v celotnem poletnem programu tudi edini plačljivi dogodek –, monokomedija Uroša Kuzmana Profesor Kuzman mlajši (Vista, 18. 7.) in Komedija o artu, ki jo bo 12. 8. v Galeriji Velenje uprizoril Miha Firšt (Hiša kulture Celje).

Ulično gledališče je med našimi obiskovalci še posebej priljubljeno – tokrat bomo  zanj »uporabili« Visto, na kateri se bo 7. 8. (v primeru dežja dan kasneje) predstavil italijanski Duo Kaos a akrobatskim šovom na kolesih Time to Loop.

Poletna bolšja sejma se bosta na Cankarjevi ulici odvijala 10. 7. in  14. 8. dopoldan.

Na pragu šolskih počitnic bomo v okviru kulturno-vzgojnega projekta »Leteče lutke« s predstavami Lutkovnega gledališča Velenje gostovali v primestnih krajevnih skupnostih Šentilj, Škale in Vinska Gora, v Galeriji Velenje pa bodo potekale organizirane enotedenske ustvarjalne Umetniške počitnice za osnovnošolce. Najmlajši bodo sicer vse poletje ustvarjali, se igrali in zabavali na Torkovih igrarijah, ki jih bomo vsak torek med 10. in 12. ter med 17. 19. uro pripravili ob pomoči različnih velenjskih javnih zavodov, ustanov in društev. Sobotne lutkarije bodo z izjemo dveh na travniku pri Domu kulture Velenje že tradicionalno najmlajšim približale lutkovno-gledališko umetnost skozi predstave različnih slovenskih ustvarjalcev za otroke (v program smo vključili tudi predstavo za dojenčke). Med njimi velja izpostaviti premiero Lutkovnega gledališča Velenje. Predstavo Repa Velikanka bodo 17. 7. uprizorili na Visti. Koronski čas je velenjskim lutkarjem precej premešal načrte – že 8. 7. bodo v Domu kulture Velenje premierno uprizorili še lutkovno-igrano predstavo Hop z volkom v pravljico, ki je bila načrtovana že za lansko jesen. Vsako nedeljo v juliju in avgustu bo za ogled odprta Vila Čir-čara na otroškem igrišču ob Velenjskem jezeru, ob tem pa bodo na prizorišču potekale še ustvarjalne gusarsko obarvane delavnice.

Galeriji Velenje bomo izpeljali tradicionalno poletni pogovor ob limonadi z avtorjem aktualne razstave, fotografom Petrom Marinškom (7. 7.), povabili na predavanje Marjana Laznika Kako do boljših počitniških fotografij (15. 7.) in 22. 7. odprli novo razstavo slikarke Tjaše Rener. 29. 7. bomo na Velenjski plaži slikali na prostem (Moje jezero), se na družinski urici 5. 8. podali v Zgodbe iz Afrike in se 24. 8. preizkusili še v delavnici hitrega portretnega slikanja (Obrazi Gane).

Vse ponedeljkove poletne večere bodo ljubitelji filma lahko preživeli na prostem v poletnem kinu Zvezde pod zvezdami na ploščadi pri Domu kulture Velenje. Cikel Kina Velenje bo letos zaradi novega projektorja ponudil še bolšjo filmsko izkušnjo.

Festival Velenje bo ob koncu meseca izdal tudi programsko knjižico Poletje v Velenju, v kateri bodo zajete poletne prireditve večine organizatorjev v Mestni občini Velenje. Knjižica bo tudi letos izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki bo živo in aktivno vse poletje. Vse podatke in zadnje novice o 37. Poletnih kulturnih prireditvah lahko spremljate na FB in spletni strani Festivala Velenje ter v  koledarju dogodkov Mestne občine Velenje.