Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Pomladni kulturni utrip Festivala Velenje

S 1. marcem razpisujemo likovni natečaj za otroke vseh starosti z naslovom Ko se mama na ogled postavi. Z njim do 19. marca vzpodbujamo mlade umetnike, da upodobijo svoje mame, pri tem pa poleg zunanjega izgleda poskusijo izraziti tudi katero od mamin osebnostnih lastnosti. Prispela dela bomo na materinski dan razstavili na spletu in na različnih lokacijah po mestu. Odnos med mamami in otroki bomo krepili tudi prvo marčevsko soboto v Galeriji Velenje, kjer bomo pod strokovnim mentorstvom akad. slikarke Uršule Skornšek pripravili individualno keramično ustvarjalno delavnico Najina skodelica. Posameznega razpisanega termina se lahko po predhodni prijavi udeleži par mama-otrok.

Ob mednarodnem dnevu žena bomo na ploščadi pred Domom kulture Velenje in na naših spletnih platformah pripravili tematsko razstavo Genialnost pod krinko; ženski dosežki, podpisani z moškim imenom. Z njo bomo osvetlili zgodbe žensk, ki so ustvarjale pod moškimi psevdonimi, in žensk, katerih uspehe so pripisali njihovim moškim kolegom.

Prihod pomladi bo pozdravilo gregorjevo 12. marca, naše mesto pa bomo v ta namen obogatili s prostorskima inštalacijama Ptički se ženijo in Ta cvet je zate. Prva bo sestavljena iz ptičjih hišic, visečih nad travnikom pri Domu kulture Velenje, skozi vhod v hiško pa bo mogoče uzreti skrita ljubezenska sporočila velikih literatov; druga bo v obliki ekološko sestavljenih cvetlic iz recikliranih materialov postavljena pred domom kulture.

V četrtek, 18. marca, bomo ob 19. uri v Galeriji Velenje odprli novo razstavo. Z instalacijami in eksponati v novi projektni postavitvi se bo predstavila oblikovalka stekla Tanja Pak. Ker je število obiskovalcev trenutno še vedno omejeno, se bo na otvoritev, ki bo potekala v obliki vodenja po razstavi, potrebno prijaviti. Razstava bo sicer odprta do 8. maja 2021.

Malokdo ve, da 20. marca obeležujemo mednarodni dan sreče. Festival Velenje jo bo ta dan radodarno delil v obliki kamenčkov sreče, ki si jih bodo ljudje v iskalno-izmenjevalni pustolovščini Poišči svoj kamenček sreče sami poiskali na Titovem trgu in njegovi okolici.

Ob svetovnih dnevih poezije in gozda, 21. marcu, bomo dan prej pripravili prostorsko inštalacijo Drevesa podarijo pesem za na pot. Ob reprezentativnih mestnih drevesih bomo pustili do besede drevesom, da povedo svojo zgodbo, iz zakladnice svetovne poezije pa bomo ljudem ponudili pesmi, ki si jih bodo lahko vzeli domov.

21. marca svoj dan praznujejo tudi lutkarji. Lutkovno gledališče Velenje se bo ob 10. uri občinstvu predstavilo s spletnim predvajanjem predstave Kako se kuha pravljica o Rdeči kapici, seveda pa bomo predstavili še nekaj zanimivih zakulisnih utrinkov in njihovih doživljanj te priljubljene in čarobne umetniške zvrsti.

23. in 25. marca bo Galerija Velenje pripravila spletni predstavitvi del iz svoje zbirke pod naslovom Naprej v preteklost – Slovenija skozi oči slikarjev, vmesni dan, 24. marec pa bo rezerviran za spletno potopisno predavanje našega sodelavca Matjaža Šaleja z naslovom Kulturna potepanja po celinski Grčiji.

Na predvečer svetovnega dneva gledališča, 26. marca, bomo našim abonentom ponudili spletni ogled muzikala Trač v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, 27. marca bodo različna prizorišča po mestu zavzele žive lutke oz. okameneli igralci, pod naslovom Ves svet je oder pa si boste skozi odrski okvir lahko ogledali vsakdanji življenjski utrip kot gledališke prizore.

Zadnjega marca bo v Galeriji Velenje po predhodnih prijavah potekala še ustvarjalna delavnica Pobarvano steklo.

Ob tem velja omeniti še to, da bo Kino Velenje kot del Art kino mreže Slovenije v marcu pristopil k vpeljavi VOD platforme, ki bo našim gledalcem omogočala ogled filmov iz domačih naslanjačev. S podrobnostmi projekta bomo kmalu seznanili tudi širšo javnost.