Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Festival Velenje ob slovenskem kulturnem prazniku

Festival Velenje je v elektronski obliki zbral več kot 30 dogodkov, ki jih bodo v Mestni občini Velenje tako v živo kot na spletu pripravili različnih organizatorji. Festival in Galerija Velenje, Muzej Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, ZKD Šaleške doline, JSKD-IO Velenje, Šaleško literarno društvo Hotenja, Glasbena šola Velenje, Uroš Kuzman, UVKF, Društvo upokojencev Velenje, velenjske osnovne in srednje šole ter Mestna občina Velenje bodo med drugim povabili na koncerte, razstave, ustvarjalne in pogovorne urice, njihovi kulturni prispevki bodo vzpodbujali k razmisleku in poskrbeli tudi za razvedrilo.

Osrednja občinska slovesnost ob prazniku bo potekala na spletnih platformah Mestne občine Velenje in Festivala Velenje ter na VTV – Vaši televiziji v nedeljo, 8. 2., ob 20. uri pod naslovom Čarobni sprehod s Prešernom. Režiser in scenarist dogodka je Velenjčan Romeo Grebenšek, slavnostna govornica pa Andreja Katič.

Festival Velenje bo med 5. in 12. 2. mimoidoče po mestnih kotičkih nagovarjal z dvema instalacijama. Prva, Kulturni drobižki, bo prinašal nenavadna in zanimiva dejstva iz sveta umetnosti, druga, Prostor smo ljudje, pa bo na Titovem trgu z razstavo fotografij Pikinega festivala pričarala pomenljivo iluzijo iz nekih drugih časov, saj bodo fotografije, polne življenja, locirane na istih (zdaj praznih) mestih, kjer so bile posnete.

Sobotno dopoldne, 6. 2., med 9.30 in 10.30 bodo središče Velenja (promenada in Center Nova) zavzele recitacije hotenjevcev iz Literarnega društva Hotenja, ki bodo v literarni intervenciji Pesniki berejo pesnike predstavljali pesmi znanih slovenskih pesnikov in svoje lastne.

Ustvarjalne duše bodo na svoj račun prišle 6. in 7. 2. ob 11. uri na spletnih platformah Festivala Velenje, ko bosta na sporedu delavnica izdelovanja Prešernovega cilindra in delavnica Časopisni besedolov.

Galerija Velenje se praznovanju pridružuje z virtualnim pogovorom z avtorjem aktualne razstave Maticem Velerjem (Modni svetovi – Teatralna ekspresivnost). Na spletnih platformah galerije mu boste lahko prisluhnili 7. 2. ob 17. uri, razstava pa bo na ogled tudi 8. 2. med 10. in 18. uro.

Na Prešernov dan bomo na Titovem trgu razstavili priložnostno razstavo, ki smo jo z Muzejem Velenje pripravili ob 60-ti obletnici Doma kulture Velenje. Med 10. in 17. uro bodo na različnih lokacijah po mestu in ožji okolici glasbeniki izvajali kratke glasbene intervencije, Kulturne podoknice. Točno opoldne bomo v atriju galerije posadili figo – z željo, da bo zacvetela in bogato obrodila. Popoldne ob 17. uri bo na spletu na ogled plesna interpretacija Sonetnega venca, surrealistični balet v izvedbi platforme Balkan Dance Project. Na prazničen dan bomo objavili tudi rezultate našega spletnega natečaja Kultura …, s katerim smo iskali misli, razlage, izraze, ki se ljudem porajajo ob tej besedi in ki so jih ljudje napisali z lastnoročno pisavo in poslali na naš spletni naslov.

V torek, 9. 2., Galerija Velenje začenja z novim projektom Moje novo delo. Z njim bodo vizualni ustvarjalci predstavili nastajanje svojih del po konceptu, s katerim bi s svojim najnovejšim delom kar najbolje nagovorili občinstvo. Kot prva se bo ob 10. uri predstavila akademska slikarka Uršula Skornšek. Njeno novo delo bo na ogled v galeriji, projekt pa bo mogoče spremljati tudi na spletu.