Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

36. Poletne kulturne prireditve Festivala velenje

Med vidnejšimi dogodki, ki smo jih vključili tudi v Abonma Poletnih kulturnih prireditev, velja izpostaviti monokomedijo Mihe Firšta z naslovom Komedijo o artu (21. 7.), koncert odličnega jazza zasedbe Ana Bezjak kvartet (31. 7.), etno glasbeno poslastico skupine Êdna (20. 8.) in že tradicionalno Večer z Iztokom Mlakarjem, ki bo 30. 8. tudi sklenil poletno kulturno ponudbo. Vse abonmajske dogodke bomo pripravili na Velenjskem gradu. Prenosljiv abonma PKP je obiskovalcem že na voljo na blagajni Festivala Velenje za 25 oz. 45 EUR (različica z ali brez koncerta Iztoka Mlakarja). Omenjeni dogodki so tudi edini plačljivi, sicer pa bo vsa ostala ponudba obiskovalcem na voljo brezplačno.

Prva dva julijska četrtka bomo še namenili Glasbenim slikam s terase Galerije Velenje, projektu, s katerim smo po sprostitvi ukrepov začeli najprej in ima za nas tudi posebno čustveno vrednost. 2. 7. bomo gostili kantavtorja Petra Dirnbeka, 9. 7. pa violinista Branka Brezavščka in pianistko Majo Tajnšek.

Naše občinstvo vedno z veliko naklonjenostjo spremlja predstave pouličnih umetnikov, letos jim bomo na Titovem trgu na ogled ponudili ulični šov ZUM Kreativa, 360 stopinj cirkusa Arbakadarba (8. 7.) in lutkarsko akcijo Tolpe Lutkarice – Stari in drzni (12. 8.).

Veseli smo, da bomo gostili vse bolj priljubljeno zasedbo Tretji kanu, ki bo pred Domom kulture Velenje nastopila 10. 7., za ljubitelje trših ritmov smo izbrali skupino Imset (amfiteater na Velenjski promenadi, 17. 7.), intimno in občuteno bo v atriju Galerije Velenje 22. 7. s kantavtorjem Markom Groblerjem, Spopadu harmonik pa bomo prisluhnili 24. 7. pred Domom kulture Velenje, ko se bosta pomerila Miha Debevec in Dejan Kušer.

Ljubitelje glasbenih doživetij z dodano vrednostjo – v obliki sproščenega piknika poletnega vzdušja Sončnega parka vabimo 10. 7., ko bodo etno glasbeni piknik pripravili glasbeni »arheologi« skupine Prašnati, 18. 8. pa se bodo na pikniku klasika predstavile domače mlade flavtistke zasedbe Con Brio.

Legendarni Jani Kovačič nas bo glasbeno pronicljivo nagovoril pred Domom kulture Velenje 7. 8., domačin Matjaž Jelen pa bo s projektom Akustično doma v družbi Sama Jezovška v amfiteatru na Velenjski promenadi nastopil 14. 8.

Pestro poletje se obeta tudi ljubiteljem jazza. Na odru pred Domom kulture Velenje bo 9. 7. nastopila zasedba Vid Jamnik Trio, 13. 8. zasedba Alba Nacinovich & Marko Čepak Trio, 19. 8. Marko Črnčec Electric Trio, 26. 8. pa še Jure Pukl Trio featuring Greg Hutchinson & Joe Sanders (zadnji trije koncerti so nadomestni koncert Max klub Jazz festivala 2020).

Zelo bogat bo poletni program za otroke. Ustvarjalnost in poletne umetniške dejavnosti bodo tudi letos doma na travniku pred Domom kulture Velenje. Torkove igrarije bomo vsak torek med 10. in 12. ter med 17. in 19. uro pripravili ob pomoči različnih velenjskih javnih zavodov in društev, ob sobotnih dopoldnevih pa si bodo najmlajši v okviru Sobotnih lutkarij na zelenem prizorišču v senci dreves lahko ogledali zanimive lutkovne in igrane predstave (v primeru slabega vremena jih bomo letos izjemoma selili v veliko dvorano Doma kulture Velenje). Med njimi velja še posebej omeniti premierno uprizoritev Lutkovnega gledališča Velenje O majhni Anici (18. 7.).

Galerija Velenje ob tem pripravlja še različne umetniško razigrane sklope, med 29. 6. in 3. 7. poletne počitniške likovne delavnice z naslovom Umetniški počitniški vrtiljak, 9. 7. in 13. 8. Montessori urice, 29. 7. pravljično pogovorno o zdravju, 26. 8. pa še delavnico Iz malega ustvarimo veliko. 4. 7. se bodo slikarji vseh generacij pod naslovom Jezerske kratkočasnice ustvarjalno družili na travniku ob Velenjskem jezeru. Galerija bo v juliju gostila razstavo del Tine Mohorović z naslovom Prestopanja/Crossings. Več o njeni vsebini bodo obiskovalci lahko izvedeli na predavanju z delavnico 7. 7., ko jih bo v svet grafike in globokega tiska popeljala sama umetnica, odraslim pa smo namenili še ustvarjalni delavnici 21. 7. (Ex libris Korona) in 25. 8. (Eksperimentalna grafika). Galerijski avgust bo v znamenju različnosti generacij  - tak bo tudi naslov razstave Arpada Šalamona in Anje Kralj, ki jo bomo odprli 6. 8.

Poletni kino na prostem Zvezde pod zvezdami bo ob ponedeljkih ob Domu kulture Velenje na ogled brezplačno ponudil devet žanrsko raznolikih filmskih produkcij. V primeru slabega vremena bo projekcija v veliki dvorani Kina Velenje.

Ljubitelji starin in starih predmetov bodo na svoj račun prišli 11. 7. in 8. 8., ko bosta v dopoldanskih urah na Cankarjevi ulici potekala poletna bolšja sejma.

Med 24. in 26. 8. bomo po velenjskih krajevnih skupnostih na prostem gostovali s predstavami Lutkovnega gledališča Velenje. Projekt Leteče lutke bomo izvedli prvič, zato se ga še posebej veselimo. Načrtujemo obisk Kardeljevega trga, Šaleka in Gorice.

Citrarski festival Prešmentane citre bomo v Velenju gostili 27. 8., prisluhnili bomo slovenskim virtuozom: Tanji Lončar, Janji Brlec, Petru Napretu in Dejanu Praprotniku.

Napovedana prizorišča se lahko zaradi slabega vremena in glede na trenutno epidemiološko situacijo spremenijo, o čemer bomo obiskovalce pravočasno obvestili.

Festival Velenje je izdal tudi programsko knjižico poletnih prireditev v Velenju za julij in avgust, izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki bo živo in aktivno vse poletje. Vsi podatki o 36. Poletnih kulturnih prireditvah so objavljeni tudi na spletnih straneh Festivala Velenje in Mestne občine Velenje, spremljate pa nas lahko tudi na Facebooku.