Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Nova abonmajska sezona Festivala Velenje

Festival Velenje želi z vsakoletno abonmajsko ponudbo svojim obiskovalcev ponuditi kakovostna kulturna doživetja v domačem kraju. Pri tem posebno pozornost posvečamo žanrski pestrosti, izbiramo odmevne uprizoritve, ki so bile deležne tudi posebne kritiške pozornosti, nagrajene predstave in seveda glasbene izvajalce, ki so v Sloveniji in tujini že pustili svoj umetniški pečat.

Abonmaji so zastavljeni tematsko in delno tudi glede na starost ciljne publike. Najmlajšim posvečamo Mini in Maksi Pikina abonmaja, ki ju lahko obiskovalci vpišejo tudi v paketu (t. i. Mega Pikin abonma). Tu prednjačijo lutkovne in lutkovno-igrane predstave, letos velja izpostaviti vsaj dve, in sicer predstavo Tina in medvedja moč, ki je nastala po literarni predlogi Primoža Suhodolčana. Zgodbo o naši smučarski šampionki Tini Maze bo Gledališče Velenje v produkciji Festivala Velenje v okviru abonmaja uprizorilo premierno. V decembrskih prazničnih dneh bomo gostili tudi Slovensko ljudsko gledališče Celje z igrano predstavo Heidi, ki jo bomo obiskovalcem za izven ponudili kot družinsko praznično doživetje.

Najstniška publika se v abonmajih srečuje pod imenom Mládost. Tokratni abonmajski cikel odpiramo s prav posebno umetniško poslastico – komično opero Ženitev, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, Cankarjevega doma Ljubljana in Festivala Velenje.

Beli in Zeleni abonma sta namenjena ljubiteljem gledališke umetnosti, prvi sega po komičnih delih, drugi pa zajema vsebinsko različne drame najboljših slovenskih gledališč. Če so predhodni abonmaji vsebovali po štiri predstave, jih slednja po šest. Med odmevnejšimi lahko v Belem abonmaju omenimo burlesko Baal Slovenskega mladinskega gledališča, dramo Teror Prešernovega gledališča Kranj in monodramo Roka Vilčnika v izvedbi Vesne Slapar o tegobah odrasle Pike Nogavičke z naslovom Večja od vseh, v Zelenem pa nas med drugim čaka koncertno-gledališka predstava Orlekov in Matjaža Javšnika Frpruh, glasbeno-čarovniško-imitatorska zabava z Juretom Godlerjem in Tilnom Artačem ter stand-up muzikal Tanje Ribič Táko ti je, mala …

Klasična glasba z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki je doma v abonmaju Klasika, ki ga letos odpira vrhunski pevski zbor APZ Tone Tomšič iz Ljubljane. Sledili bodo koncerti nemškega Kitarskega dua Artis, Trobilnega kvinteta Contrast, srbskega tolkalista Nebojše Jovana Živkovića z zasedbo Schlagwerk Wien, makedonskega pianista Simona Trpčeskega in mladega violinskega virtuoza Nikole Pajanovića. Koncertom boste lahko prisluhnili v Glasbeni šoli Velenje.

Dvorana Centra Nova in delno tudi Dom kulture Velenje bosta gostitelja abonmaja Klub, ki bo predstavil nekaj odličnih domačih in tujih zasedb občutene in povedne glasbe, intimne in doživete besede ter neposredne in tople prezence. Med drugim boste lahko prisluhnili skupini Mi2 v akustični verziji, »zaljubljenim šlagerjem« zasedbe Simpatico in senzibilnosti novega sevdaha skupine Divanhana.

V okviru abonmaja Obiski si bodo naši abonenti v Ljubljani in Mariboru ogledali vrhunske baletne, gledališče in operne predstave, med drugim balet Hora – Cantata, projekt Edwarda Cluga, predstavo modernega cirkusa Veličastnih 7 – Hotel in muzikal Addamsovi.

Del naše vsakoletne ponudbe je tudi Zlati abonma Cankarjevega doma Ljubljana s ponudbo klasične glasbe evropskih koncernih, zborovskih in opernih hiš, ki pa je že zaključen.

Iz abonmajev Klasika, Klub, Beli in Zeleni si lahko obiskovalci sestavijo tudi svoj paket šestih dogodkov, ki jih obiskujejo v okviru abonmaja À la carte.

Vse leto lahko odrasli in otroci vpisujejo še filmske abonmaje, in sicer sklope petih ali desetih filmov. Veljavnost teh abonmajev je omejena na leto dni od vplačila abonmaja.

Vpis abonmajev potekal na blagajni Festivala Velenje do ponedeljka, 7. oktobra 2019 (abonma Klasika lahko vpišete tudi na recepciji Glasbene šole Velenje od 1. do 3. oktobra).

Vse predstave in koncerti so, če abonmaji niso razprodani, na voljo tudi za izven.

Več o letošnji abonmajski ponudbi lahko preberete na www.festival-velenje.si/abonmaji.