Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Odprtje razstave Jelke Reichman - podelitev naziva častna Pikina ambasadorka

Na Velenjskem gradu je Pika v tem tednu že odprla razstavo fotografskega natečaja Muzeja Velenje Pika se po mladem mestu potika. Že 30 let. S sredo (4. 9.) se Pikinim razstaviščem pridružuje Knjižnica Velenje, kjer bodo pripravili tri razstave: Na potepu po mestu s Piko Nogavičko – likovna dela otrok Vrtca Velenje, Pika se po mestu potika že 30 let – dokumentarno gradivo o festivalu tednika Naš čas in Bralka meseca: Jelka Reichman.

Ob jubileju festivala se prav posebej veselimo četrtkovega odprtja razstave ilustracij slovenske slikarke in ilustratorke Jelke Reichman, ki je letos dopolnila 80 let.

Reichmanova ujame lepoto obdajajočega sveta v njenem bistvu – ljubkost otrok in živalskih mladičev, prikupnost drobnih in velikih živali, karakter otrok in odraslih ter tudi živali. Oživlja igrače in personificira naravo. Njen stik z vsem obdajajočim je neposreden, čutiti je eno samo harmonijo v vsaki in v vseh njenih ilustracijah. Ta pristna neposrednost je seveda opažena, občutena in nagrajena med naročniki, bralci in gledalci. Iz ogromnega števila podob bodo na velenjski razstavi le izbrane. Njeni nežni, ljubki, prikupni, sanjavi, prisrčni, duhoviti, zviti, premeteni, žalostni, veseli, plahi, pogumni, presenečeni in zvedavi otroci so se vtisnili v spomin in zavest številnim generacijam, ki v svojih domovih skrbno hranijo vsak vsaj kak izvod knjige z njenimi junaki, ki so postali in bodo ostali legende in z njimi seveda tudi njihova ustvarjalka Jelka Reichman. (iz besedila kustosinje razstave Milene Koren Božiček v spremljajočem katalogu)

Spoštovana ilustratorka je bila častna pokroviteljica Pikinega festivala že leta 2000, letos pa ji bomo na odprtju razstave kot prvi dami v zgodovini podelili naziv častna Pikina ambasadorka.

Razstava bo v Galeriji Velenje na ogled do 5. oktobra 2019, ves mesec pa se lahko otroci in družine pridružijo pestremu spremljevalnemu programu.

Več o prihajajočem Pikinem festivalu najdete na prenovljeni Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

30. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje) in partnerji (Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Policijska postaja Velenje, Gasilska zveza Šaleške doline, Ekologi brez meja, Eurofins Erico Slovenija d. o. o., osnovne šole Velenja ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).