Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

44. festival narodnozabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2019

»Najvišje ležeči« festival glasbe v Sloveniji letos obeležuje 44. leto delovanja ter razveseljevanja ljubiteljev narodnozabavne glasbe. Ker festivalsko dogajanje poteka na Graški Gori, naseljem med Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo, na lokaciji, ki leži okoli kar 750 nad morjem, je že naravna kulisa izjemen prireditveni prostor festivala in posebnost tega glasbenega srečanja.

Mednarodni festival narodnozabavne glasbe »Graška Gora poje in igra« je eden starejših narodnozabavnih glasbenih festivalov v Sloveniji, je festival, ki je še vedno vzor mnogim tovrstnim festivalom v organizaciji in delovanju, predvsem pa je dogodek, ki krepi svoj ugled in dviguje festivalsko raven z uspešnim delom. Kulturno društvo Graška Gora v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Mestno občino Slovenj Gradec, Občino Mislinja, ZKD Šaleške doline, ZKD Slovenj Gradec in Festivalom Velenje vsa leta opravlja izjemno delo s promocijo domače glasbe.

Tudi letošnje festivalsko dogajanje bo trajalo dva dni. V petek, 23. avgusta 2019, bo od 20. ure dalje potekalo tradicionalno festivalsko tekmovanje Graška Gora poje in igra, za katerega je strokovna komisija izbrala 15 ansamblov iz Slovenije in dva iz tujine (Avstrija, Hrvaška). Pomerili se bodo za prestižne nagrade: zlatega, srebrnega in bronastega pastirčka. Ob teh nagradah bo svojega najboljšega izvajalca izbrala tudi publika, podelili bodo nagrado za najboljše besedilo pesmi, strokovna komisija bo razglasila nagrado za najboljšo priredbo (aranžma), nagrado za najbolj izvirno melodijo, podeljena bo plaketa organizatorja in seveda najpomembnejša nagrada – nagrada za absolutnega zmagovalca festivala. Glasbeno prireditev bo snemala tudi RTV Slovenija.

V tekmovalnem dogajanju se bodo predstavile skupine oziroma ansambli (abecedni vrstni red): Ausswinkl Muzikanti (Hrvaška), Brkinci, Die Malzbratla (Avstrija), Extra kvintet, Grand kvintet, Hram, Jug, Murni, Petovia kvintet, Poziv, Skupina Džuboks, Strmina Express, Ultima, Upanje in Vrli muzikanti.

V spremljevalnem programu bosta kot gosta za popestritev dogajanja nastopila ansambel Spev (na festivalu Graška Gora je postal absolutni zmagovalec in zmagovalec občinstva leta 2005 in je prejemnik številnih nagrad na drugih festivalih) ter ansambel Vera & Originali.

V soboto, 24. 8. 2019, ob 18. uri v drugem festivalskem dnevu organizatorji pripravljajo in vabijo na Popoldne z glasbenimi gosti. Na jubilejnem koncertu Štirih kovačev ob njihovem 65. jubileju bo predstavljen še show program z ansamblom Auswinkl kvintet iz Hrvaške, sobotni večer pa se bo zaključil s plesom, na katerem bo zaigral ansambel Vagabundi. Večer bo družabnega značaja, vstop pa je prost.