Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Odprtje razstave Jelke Reichman v Galeriji Velenje

Jelka Reichman je slovenska slikarka in ilustratorka. Rodila se je leta 1939 v Ljubljani. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam končala tudi grafično specialko. Vse svoje ustvarjalno življenje je posvetila otroški ilustraciji. Njen izjemni opus obsega preko 200 knjižnih projektov in več kot 2.200.000 izvodov posameznih knjig v različnih izdajah. Slikanice z njenimi podobami nastajajo in se ponatiskujejo za vedno nove generacije bralcev pri nas in po svetu. Z založbo Mladinska knjiga sodeluje že od leta 1964. Njena umetniška pot se je začela z ilustriranjem pravljice Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja, ki ji ga je zaupala takratna urednica Kristina Brenkova, s tem pa tudi njeno dolgoletno sodelovanje s to založbo. Ilustrirala je še knjige: Josipa Ribičiča (Miškolin, Nana, mala opica), Kajetana Koviča (Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Pajacek in punčka, Zmaj Direndaj, Zlata ladja), Svetlane Makarovič (Škrat Kuzma dobi nagrado), Leopolda Suhodolčana (Cepecepetavček), Mihe Mateta (Šola igrač), Srečka Kosovela (Medvedki sladkosnedki), Prežihovega Voranca (Levi devžej), Janeza Bitenca (Tri muce), Polonce Kovač (Mišek), Marjete Kajzer Novak (Arne na potepu), zbirko pravljic Zlata ptica in druge …

Jelka Reichman sodeluje tudi z revijama Cicido in Ciciban in z drugimi založbami. Njene ilustracije so se med drugim pojavile tudi na mnogih voščilnicah (npr. za UNICEF), razglednicah, lončkih, darilnem papirju, darilnih vrečkah in znamkah Pošte Slovenije.
Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, med njimi Levstikovo nagrado za ilustracije v knjigi Cepecepetavček, nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, Levstikovo nagrado za življenjsko delo, Župančičevo nagrado za življenjsko delo, postala je Slovenka leta 2011 in častna meščanka Ljubljane (2016). V njenem jubilejnem letu je izšla njena nova antologija Rasla je Jelka (2019).         

Razstava v Galeriji Velenje prinaša svojstven pregled iz bogatega opusa ilustratorke z njenimi priljubljenimi liki in podobami, ki so znani tako najmlajšim kot tudi več predhodnim generacijam, ki danes že prebirajo in v knjigah odpirajo in odstirajo njene podobe svojim vnukom.

Reichmanova ujame lepoto obdajajočega sveta v njenem bistvu – ljubkost otrok in živalskih mladičev, prikupnost drobnih in velikih živali, karakter otrok in odraslih ter tudi živali. Oživlja igrače in personificira naravo. Njen stik z vsem obdajajočim je neposreden, čutiti je eno samo harmonijo v vsaki in v vseh njenih ilustracijah. Ta pristna neposrednost je seveda opažena, občutena in nagrajena med naročniki, bralci in gledalci. Iz ogromnega števila podob bodo na velenjski razstavi le izbrane. Na polovico mlajšem 30. Pikinem festivalu bodo te izjemne ilustracije žlahtna obogatitev. Njeni nežni, ljubki, prikupni, sanjavi, prisrčni, duhoviti, zviti, premeteni, žalostni, veseli, plahi, pogumni, presenečeni in zvedavi otroci so se vtisnili v spomin in zavest številnim generacijam, ki v svojih domovih skrbno hranijo vsak vsaj kak izvod knjige z njenimi junaki, ki so postali in bodo ostali legende in z njimi seveda tudi njihova ustvarjalka Jelka Reichman.

 (iz besedila Milene Koren Božiček v spremljajočem katalogu)

Kustosinja razstave je Milena Koren Božiček. Razstava bo na ogled do 5. oktobra 2019.