Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

31. Citrarski festival Prešmentane citre

Festival vsa leta poleg etnomuzikološke dimenzije instrumenta predstavlja citre tudi kot koncertni instrument. Na Citrarskem festivalu so se v treh desetletjih predstavili praktično vsi slovenski citrarji. Iz festivala se je ob jedru izvajalcev oblikovalo ter nastalo Citrarsko društvo Slovenije, začetno delo Marjana Marinška pa je uspešno nadaljeval do nedavnega predsednik društva Peter Napret. Z novim tovrstnim izzivom se v letošnjem letu sooča nova predsednica Neli Zidar Kos. Kar nekaj preteklih let se je festival sklenil z vseslovenskim srečanjem citrark in citrarjev. Letos to obujamo v obliki zaključne citrarske prireditve in srečanja citrarjev ob 20-letnici Citrarskega društva Slovenije. Na tradicionalnem Slovenskem citrarskem večeru bo slovenska citrarska glasba združila citrarje iz vseh koncev Slovenije.

Verjamemo, da Citrarski festival v Velenju nadaljuje svoje poslanstvo že več kot trideset let in potrjuje, da je Slovenija resnično citrarska dežela.

PROGRAM 2019:

Torek, 20. avgust 2019, ob 19.00 / Trio Tschejefem (Avstrija)

Trije mladi, ustvarjalni in ambiciozni glasbeniki svoje glasbene vizije uresničujejo z nenavadnim triom, ki očara z lahkotnostjo in veseljem ter z živahno, pestro in včasih presenetljivo glasbeno potjo, ki poteka skozi različne glasbene zvrsti. V različnih kombinacijah petja, citer, klarineta ali kontrabasa ter diatonične harmonike so prepričljivi pripovedovalci svoje glasbene zgodbe. Njihov repertoar obsega vse od alpske ljudske glasbe dalje, v iskanju drugih zvrsti pa so se oprli tudi na starejšo zabavno glasbo, stare dunajske pesmi in celo jazz standarde. Harmonikarka in pevka Johanna Dumfart ustvarja melos z mehkim glasom, Fabian Steindl očara publiko s citrami, Michael Dumfart pa izmenično ob petju igra na klarinet ali kontrabas.

Sreda, 21. avgust 2019, ob 19.00 / Ljoba Jenče in Tomaž Plahutnik

Pevke Ljobe Jenče ni potrebno posebej predstavljati slovenski javnosti, ki ji je blizu ljudska glasba. Že 30 let se posveča zbiranju in ohranjanju slovenske nesnovne kulturne dediščine. Srečanja z ljudskimi pevkami in pevci ter pripovedovalci zgodb, nosilci našega ustnega spomina, ji pomenijo najgloblji način spoznavanja slovenske duhovne kulture, kakor tudi dežele, kjer živimo. V zadnjih dveh letih sodeluje tudi s Tomažem Plahutnikom, ki je eden izmed naših najbolj dejavnih citrarjev. Na Citrarskem festivalu je dokaj redni gost bodisi kot solist ali član Slovenskega citrarskega kvarteta ter citrarski spremljevalec številnih uspešnih slovenskih pevcev.

Četrtek, 22. avgust 2019, ob 19.00 / Srečanje citrarjev ob 20-letnici Citrarskega društva Slovenije

7. slovenski citrarski večer

Sklepni koncert Citrarskega festivala bo posvečen 20-letnici delovanja Citrarskega društva Slovenije. Najbolj množičen dogodek festivala po udeležbi nastopajočih bo 7. Slovenski citrarski večer, na katerem bodo sodelovali citrarji (in tudi pevci) iz vse Slovenije, že izkušeni in tudi mladi glasbeniki, kar nekaj citrarskih zasedba ter nekateri znani in že uveljavljeni citrarji in citrarke. Posebnost Slovenskega citrarskega večera je, da se na prireditvi izvaja izključno slovenska citrarska glasba, tako slovenske ljudske pesmi kot tudi ponarodele in umetna avtorska in novonastala glasba, ki jo izvajajo citrarji in citrarke vseh generacij. V dvajsetih točkah se bo predstavilo okoli 50 citrarjev.