Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

35. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje

Poletne kulturne prireditve v Velenju sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, po številu dogodkov in žanrski raznolikosti pa se uvrščajo tudi med programsko bogatejšo poletno ponudbo na nacionalni ravni. Najbolj obsežni so koncertni program ter vsebine, namenjene otrokom.

Med vidnejšimi dogodki, ki smo jih vključili tudi v Abonma Poletnih kulturnih prireditev, velja izpostaviti koncert Prosto po Prešernu Tadeja Toša in zasedbe The Band, ki bodo z rokezijami Prešernovo poezijo predstavili skozi glasbo (28. 6., atrij Velenjskega gradu), monokomedijo igralca Primoža Forteja z naslovom Gušto gre na romanje, ko bo oživel lik iz popularne slovenske romantične komedije Ena žlahtna štorija (4. 7., atrij Velenjskega gradu), koncert legendarnega srbskega glasbenika Bagaje in skupine Inštruktorji (13. 7., park pred Vilo Herberstein), koncert istrskega glasbenika Rudija Bučarja z zasedbo Istrabend (14. 8., atrij Velenjskega gradu) in že tradicionalno Večer z Iztokom Mlakarjem, ki bo na Velenjskem gradu 1. septembra tudi sklenil poletno kulturno ponudbo. Prenosljiv abonma PKP je obiskovalcem že na voljo na blagajni Festivala Velenje za 55 oz. 70 EUR (različica z ali brez koncerta Iztoka Mlakarja). Omenjeni dogodki so tudi edini plačljivi, sicer pa bo vsa ostala ponudba na voljo brezplačno.

Veseli smo, da bomo gostili zasedbo SToP – Slovenski tolkalni projekt, ki bo 7. 7. na Titovem trgu gotovo udarno koncertiral z gosti ob svoji 20. obletnici. Na Titovem trgu bo 19. 7. nastopila še znana sarajevska skupina Zabranjeno pušenje, 2. 8. swingovska zasedba Jeannette, 9. 8. odlični Goran Bojčevski Quartet in 16. 8. Brencl banda, amfiteater na Velenjski promenadi pa bo 26. 7. gostil zasedbo Dreta River Band.

Ljubitelje klasike vabimo 10. 7. v Sončni park, kjer bomo na glasbenem pikniku prisluhnili mladi primorski zasedbi Godalni kvartet Nova. Atrij Galerije Velenje ponuja odličen ambient za intimno in toplo koncertno vzdušje. V to se lahko prepričate že 26. 6. na koncertu Max klub Jazz festivala, ko se nam bo pod naslovom Solo predstavil odličen kitarist, aranžer in komponist Mihael Hrustelj. Poletne kulturne prireditve bodo v atriju 16. 7. vabile na koncert dua Zajtrk, ki bosta prepričevala z zapeto tendenčno, satirično in hudomušno poezijo, 13. 8. pa na večer izvirne akustične in novodobne glasbe zasedbe Square Waltz.

Zelo bogat bo poletni program za otroke. Ustvarjalnost in poletne umetniške dejavnosti bodo tudi letos doma na travniku pred Domom kulture Velenje. Torkove igrarije bodo ob jubileju Velenja potekale pod naslovom Moje mesto, ob sobotnih dopoldnevih pa si bodo najmlajši v okviru Sobotnih lutkarij na zelenem prizorišču v senci dreves lahko ogledali zanimive lutkovne in igrane predstave (izjema bosta delavnica za dojenčke in starše, ki bo 27. 7. v Galeriji Velenje, in predstava Kokoška Emilija KD Gledališča Velenje, ki bo 24. 8. pri Vili Herberstein). Galerija Velenje ob tem pripravlja še tri ustvarjalne sklope, med 26. in 28. 6. Poletne počitniške likovne delavnice z naslovom Mesto prihodnosti, 29. 6. keramično delavnico Lončki živali, 6. 7. pa se bodo slikarji vseh generacij pod naslovom Jezerske slikarije ustvarjalno družili na travniku ob Velenjskem jezeru.

Poletni kino na prostem Zvezde pod zvezdami bo ob ponedeljkih ob Domu kulture Velenje na ogled brezplačno ponudil devet žanrsko raznolikih filmskih produkcij.

Ljubitelji starin in starih predmetov bodo na svoj račun prišli 13. 7. in 10. 8., ko bosta v dopoldanskih urah na Cankarjevi ulici potekala poletna bolšja sejma.

Citrarski festival Prešmentane citre bomo v Velenju gostili od 20. do 22. 8., prisluhnili bomo lahko avstrijskemu Triu Tschejefem, Ljobi Jenče in Tomažu Plahutniku ter slovesnemu srečanju slovenskih citrarjev ob 20. obletnici Citrarskega društva Slovenije.

V Galeriji Velenje bo 15. junija potekala Poletna muzejska noč, sestavljena iz niza različnih dogodkov. Ob 18. uri vabijo na vodstvo po aktualnih razstavah, ob 19. uri na kreativno delavnico z akademsko slikarko Sonjo Hrastnik Jančič, od 20. ure dalje pa na nočno druženje v atriju galerije z zasedbo Dopplerjev efekt in projekcijo kratkega filma Mihe Kočevarja Agresija.

V poletnih mesecih bo Galerija Velenje vabila na ogled treh razstav. Med 19. 6. in 20. 7. bo na ogled slikarska razstava Podtaknjenci akademskega slikarja Aleksija Kobala, ki se ponaša z obsežnim in raznolikim slikarskim opusom, v katerem se vseskozi zrcali neomajna vera v moč in sporočilnost slikarske podobe. Od 25. 7. do 31. 8. bo v galeriji na ogled kiparska instalacija Borisa Beje z naslovom Tišina v času hrupa. V njegovem najnovejšem umetniškem projektu vabi v interpretacijo tišine, ki se je v okolju, v katerem ustvarja, vzpostavila kot ključen element ustvarjalčevega okolja. Galerijski september pa bo posvečen Piki in eni najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelki Reichman, ki bo tudi letošnja pokroviteljica Pikinega festivala (odprtje razstave bo 5. 9.). Ob vseh razstavah bo potekal tudi bogat spremljevalni program za vse generacije.

Festival Velenje bo izdal tudi programsko knjižico vseh poletnih prireditev v Velenju za julij in avgust, v kateri bodo zajeta vsa področja poletnih aktivnosti, ki jih v Velenju pripravljajo različni organizatorji športnih, kulturnih, izobraževalnih, počitniških in drugih dejavnosti. Knjižica bo izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki je živo in aktivno vse poletje. Vsi podatki o 35. Poletnih kulturnih prireditvah so objavljeni tudi na spletnih straneh Festivala Velenje in Mestne občine Velenje, spremljate pa jih lahko tudi na Facebooku.