Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Pomladni sejem v Velenju

V minulih letih se je tradicionalni cvetlični sejem na osrednjem velenjskem trgu preoblikoval v pravi Pomladni sejem. Na njem obiskovalci ne pogledujejo in povprašujejo le za cvetjem, ki še vedno ostaja osrednja ponudba in vodilo sejma, temveč lahko izbirajo, si ogledajo ali pa samo prisluhnejo raznoteri kulturni, ustvarjalni ali prodajni ponudbi.

Ob otroških ustvarjalnicah se bodo letos v spremljevalnem odrskem programu predstavili Pihalni in Mlajši pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, folklorna skupina Kresničke OŠ Gustava Šiliha, Otroški pevski zbor enote Lučka Vrtca Velenje, Plesni studio N, KD Međimurje Velenje, zaplesala pa bo tudi Grajska gospoda iz Šaleka. KUD Gambatte bo na sejmu ponudil obiskovalcem tudi nekaj izdelkov otrok v zameno za dobrodelne prispevke, ki jih bodo namenili Odboru za pomoč občankam in občanom Mestne občine Velenje.
Novost bo Izobraževalni kotiček v Galeriji Velenje, kjer bodo obiskovalci lahko prisluhnili predavanjem in predstavitvam homeopatije, permakulture in bio oglja za slovenske vrtove, spoznali bodo samooskrbni zelenjavni vrt za vrtičkarje nove dobe, predstavljene pa bodo tudi olla posode, najbolj učinkoviti vlažilci rastlinskih korenin. Brezplačna strokovna predavanja bo organiziral Lončarski center Bahor (Sejem urbanega vrtnarjenja KALI), katerega poslanstvo je širjenje vrtnarskih znanj ter spodbujanje samooskrbnega vrta in razvoja ekološkega vrtnarjenja.
V bližnjih kulturnih ustanovah in na trgu bo tudi vrsta razstav, drugih predstavitev in delavnic, ki bodo polepšale in popestrile pomladno sobotno dogajanje.

Podrobnejši spored:

9:00 Mlajši pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje in Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje
9:50 Folklorna skupina Kresničke OŠ Gustava Šiliha
10:00 Pozdrav župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča
10:10 Nastop Otroškega pevskega zbora Vrtca Velenje - enota Lučka/OPZ Regratove lučke
10:30 Glasbeni nastop Plesnega studia N
11:15 Plesno-glasbeni nastop KD Međimurje Velenje (tamburaška skupina)
11:50 Plesni nastop Grajskih gospodov iz Šaleka

Otroške ustvarjalnice

9:00 – 13:00 MZPM Velenje: Ustvarjalne delavnice na temo Urbano vrtnarjenje
9:00 – 13:00 KUD Gambatte: Ustvarjalne delavnice na temo Maj v glini

Izobraževalni kotiček/Galerija Velenje

10.00 Homeopatija, permakultura in bio oglje za slovenske vrtove: Krepitev in zdravljenje rastlin ter zemlje, predavanje Bojce Januš z demonstracijo uporabe bio oglja pri setvi in sajenju rastlin
11:00 Samooskrbni zelenjavni vrt za vrtičkarje nove dobe: Katere zelenjadnice so dobri sosedje na vrtu? Kako naredit načrt za kolobarjenje na vrtu in kako kolobarjenje sploh poteka? Kdaj na vrtu sadimo? Kakšne so pravilne razdalje med sadikami? Koliko rastlin sploh potrebujemo, da bo dovolj za vse člane gospodinjstva? In koliko nam jih velikost vrta sploh dopušča?  Odgovore na ta in podobna vprašanja ponuja mobilna aplikacija Posadi.si. Predavanje Tilna Blažica.
12:00 OLLA posode, najbolj učinkoviti vlažilec rastlinskih korenin: Ali veste, da z uporabo Olla posod prihranite do 70 % vode? Ali veste, da z uporabo Olla posod za isti učinek porabite polovico manj gnojil in mineralov? Njihovo izdelavo in uporabo bo predstavil Igor Bahor.

Pomladni sejem, najbolje obiskan sejem v mestu, ki ga tradicionalno obišče nekaj tisoč obiskovalcev, pripravljata Festival Velenje in Mestna občina Velenje ob sodelovanju številnih društev, zavodov, organizacij in podjetij iz Velenja in okolice.

V primeru slabega vremena bo sejem odpadel.