Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Svetovni dan lutk - Indijanska pravljica

21. marec je bil za svetovni dan lutk razglašen na pobudo iranskega lutkarja Javada Zolfagharija na lutkarskem kongresu leta 2000 v Magdeburgu. Ta oblika umetnosti je namreč za otroke in mlade zelo pomembna, tudi vzgojno prepoznana, saj se v lutkovnih predstavah najmlajši prvič srečajo z gledališčem in odrsko umetnostjo. To izjemno vpliva na njihov nadaljnji kulturni, socialni in gledališki razvoj. Lutke so tiste posebne prebivalke gledališč, ki imajo izredno moč – zapeljejo nas, navdihnejo, lahko prestrašijo ali nasmejijo, vedno pa nevsiljivo popeljejo v male svetove velikih spoznanj.

Predstava Indijanska pravljica je nastala po motivih legend severnoameriških Indijancev,  odkriva pa nenavadni svet indijanskih legend, naravni del katerih so rojstvo in veselje, smrt in žalost. V njej nastopajo dobri duhovi in pošasti, prijazne in nagajive živali ter seveda Indijanci, ki živijo v tesni povezanosti z naravo. Med njimi sta tudi junaški Sedeči bik, njegova prelepa žena Jezerska roža in njun sinček. Ko se mali Lallo znajde sam v divjini, se spoprijatelji z mustangom, ta pa mu pomagata rešiti njegovo ljudstvo.

Režija in scenarij: Alice Čop
Scenografija: Kajetan Čop
Kostumografija: Noemi Čop
Izdelava lutk: družina Čop
Rezbarska dela: Milojko Kumer
Glasba: Davor Plamberger
Izvedba glasbe: Davor in Gregor Plamberger (tolkala), Ana Novak (violina)
Nastopajo: Noemi Čop, Ana Rotovnik in Urška Šilc
Produkcija: Festival Velenje

Po predstavi se bodo lahko otroci pridružili ustvarjalnim delavnicam, lutkarji pa jih bodo naučili zapeti eno najlepših indijanskih uspavank.

Predstava traja 55 minut in je primerna za otroke, starejše od petih let.