Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Odprtje razstave v Galeriji Velenje

V četrtek, 10. januarja 2019, bomo v Galeriji Velenje ob 19. uri odprli izbor iz pregledne razstave del RIKA DEBENJAKA (1908–1987). Razstava, posvečena slovenskem kulturnemu prazniku in pretekli 110-obletnici umetnikovega rojstva, prinaša pogled na umetnikovo ustvarjalnost na področju grafike, ki ji je posvetil največji del življenja. Kustosinja razstave je Milena Koren Božiček, na ogled pa bo do 16. februarja 2019.

Debenjak se je rodil v Kanalu ob Soči. Čeprav se je občasno podajal tudi v slikarske vode, je vse življenje ostal zvest grafiki, za katero ga je navdušil Božidar Jakac, in se uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike in Ljubljanske grafične šole. Kot profesor za grafiko je na Akademiji upodabljajočih umetnosti služboval od l. 1950 do l. 1973.

V 50-tih letih prejšnjega stoletja so z informelovsko prakso nastajali njegovi grafični cikli Istrčanke, Kraške kariatide, Panjske končnice, kasneje Sledi na ometu, Morsko dno, Grebelce in Magične dimenzije. Dela so nastajala v različnih tehnikah globokega in visokega tiska kot črno-bele in barvne jedkanice, akvatinte, rezervaš in lesorezi, barvne litografije ali barvni sitotiski – tudi kot odraz njegovega nenehnega iskanja in raziskovanja novih izraznih možnosti.

Za svoje grafično delo je bil Debenjak nagrajen na največjih mednarodnih grafičnih razstavah doma in v tujini, pomembno vlogo pa je odigral tudi v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav (Bienala), dvakrat je tudi prejel veliko častno nagrado grafičnega bienala. 

Ob grafikah so tokrat predstavljena tudi druga umetnikova dela: risbe, slike, ilustracije in grafične plošče, povezujemo pa ga lahko tudi z Velenjem, saj je za Dom  kulture Velenje  leta 1961 naredil monumentalen mozaik Razvoj gledališča. 

Razstava je nastala v  Mednarodnem grafičnem centru in je v tokratni postavitvi zmanjšana na izbor del iz pregledne razstave ter pripravljena v sodelovanju z družino Debenjak in  Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči.

Info: Milena Koren Božiček, milena.koren-bozicek@galerijavelenje.si in info@galerijavelenje.si