Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Slovenski kulturni praznik

Letošnji kulturni praznik bo v Velenju ponudil pestro paleto dogodkov, ki jih različni velenjski organizatorji pripravljamo v prvem februarskem tednu. Literarni zbornik Hotenja 28, filmski cikel Toma Čonkaša, domači gledališčniki, literati in glasbeniki, jazz poslastica, galerijska ustvarjalnica in izbrana kino ponudba, muzejske razstave in grajska sejemska ponudba – vse to ob vrhuncih praznovanja: osrednji občinski slovesnosti v sredo, 6. februarja, in večeru žlahtne poezije in glasbe Nane Milčinski v petek, 8. februarja.

Šaleško literarno društvo Hotenja bo v petek, 1. februarja, ob 18. uri predstavilo svoj, že 28. literarni zbornik. Tokratna predstavitev bo nekaj posebnega, kabarejska, saj bodo njihove misli dobile zvok – predstavili se bodo v glasbenem studiu male dvorane Doma kulture. 

Filmsko popotovanje s podobami iz življenja, ki je del vsakega od nas, si bomo privoščili ob projekciji cikla filmov Toma Čonkaša, ki bo pod naslovom Ustvarjeno v Velenju, 2018 na ogled v torek, 5. februarja, ob 19. uri v mali dvorani Doma kulture. V filmskem večeru bodo prikazani avtorjevi filmi z lansko letnico: Video Viva Velenje Titov trg (kratka verzija), dokumentarni film s portretom Marjana Marinška, didaktični film Therapy 2.0 in osrednji film Spominskega centra 1991 v Velenju: 1991 - Šaleška in Zgornja Savinjska dolina v procesih osamosvajanja.

Osrednja občinska proslava ob prazniku bo v sredo, 6. februarja, ob 18. uri v veliki dvorani Doma kulture. Kulturni program bodo pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda. Uro pred proslavo bo v Galeriji Velenje še županov sprejem za ustvarjalce s področja kulture. Učitelji Glasbene šole FKK Velenje se bodo že tradicionalno ob prazniku predstavili s koncertom, ki se bo ob 19.30 začel v Orgelski dvorani šole, Knjižnica Velenje pa ob 19.19 pripravila že sedmi pravljični večer za odrasle s pripovedovalci zgodb, ki bodo ogrele srca in razburkale domišljijo. 

V četrtek, 7. februarja, si bodo velenjski gimnazijci ogledali dramo Divjad v izvedbi KD Gledališče Velenje, predvečer praznika pa bo rezerviran za 2. koncert letošnjega Max Klub jazz festivala. S tradicionalnim, melodičnim jazzom se bodo predstavili vokalistka Nina Strnad, zasedba Peter Mihelič kvartet in saksofonist Jaka Kopač.

Posebej bogata in izbrana bo ponudba samega praznika, petka, 8. februarja.

Dramaturginja in režiserka Nana Milčinski bo v mali dvorani Doma kulture Velenje ob 18. uri predstavila svet balad z njene najnovejše zgoščenke Nanine pesmi. Te so darilo ljubečega dedka Frana Milčinskega - Ježka svoji vnukinji, čudovita zbirka pesmi, ki jih je Ježek napisal o Nani in zanjo. Večer bodo dopolnile njegove ljubezenske pesmi in najlepši šansoni, ki jih je Ježek izvajal tudi sam. Intimen večer Nanine pesmi z najlepšimi Ježkovimi šansoni in baladami bo minil ob spremljavi vrhunskih glasbenikov: Joži Šalej – klavir, Nino de Gleria – bas in Blaž Celarec – bobni. 

Že dopoldne ob 11. uri se bomo v Galeriji Velenje spomnili na Prešernovo sladko navado – na sladke suhe fige, ki jih je rad delil otrokom na ulici in so mu prinesle vzdevek doktor fig-fig; s posebno vrsto tiskanja bomo z obiskovalci ustvarjalnice izdelali vrečico za sadje. Galerija bo ta dan odprta od 10. do 17. ure, na ogled je izbor del iz življenjskega opusa grafika in slikarja Rika Debenjaka.

Na praznik si bodo lahko med 10. in 17. uro obiskovalci brezplačno ogledali tudi razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu, bogato zbirko mineralov v Hiši mineralov v Starem Velenju ter Spominski center 1991. Ta dan se bodo s stojnicami na gradu predstavili tudi lokalni ustvarjalci in rokodelci.

V Knjižnici Velenje bodo ob 17. uri predstavili pesniško zbirko Murski tolmuni. Gre za delo dveh pesnikov, ki ju povezuje prijateljstvo ter tiha in počasna reka Mura, zbirko Zlatka Kraljića in Božice Jelušić. 

V Galeriji F-bunker bodo ob 19. uri pripravili koncert, projekcijo eksperimentalnega skate board filma in odprtje fotografske razstave Ekspedicija Iran. Avtor videa in fotografije je Tomaž Šantl, avtorja zvoka pa sta Zlatko Djogič in Aleš Mačkovšek.

V Klubu eMCe plac bo zvečer nastopil ameriški pianist John Wesley Myers, poznan pod imenom James Leg, že dolga leta zvezdnik ameriške garage rock scene. 

Praznični petek bo v Kinu Velenje v znamenju slovenske filmske produkcije. Brezplačno bomo na ogled ponudili mladinski film Gajin svet, igrano-dokumentarni film Cankar in dokumentarec o Vladu Kreslinu Poj mi pesem.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si