Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Odprtje razstav v Galeriji velenje

V četrtek, 13. decembra, bomo ob 18.30 uri v Galeriji Velenje odprli razstavo Dragice Čadež z naslovom Žitje (prostorska postavitev), prodajno razstavo Galerijska umetniška promenada, na kateri se bodo s svojimi deli predstavili lokalni umetniki, in razstavo prazničnih svetlobnih kreacij. 
Dragica Čadež je uveljavljena predstavnica slovenskega sodobnega kiparstva, ki je naš prostor zaznamovala z družbeno aktualnimi in kritičnimi temami. Njena tokratna prostorska postavitev je izbor del iz zadnjega ciklusa Tihožitje v treh variacijah. V vseh treh povezuje les in glino. Njeni umetniški eksponati ozaveščajo o potrošniški mrzlici ali kar »požrešni« predstavnosti o osebnih potrebah, v njih lahko začutimo in prepoznamo tudi najbolj pretresljive trenutke tistih, ki so na robu preživetja. Umetniški utrip kiparke je iskriv in iskren, zato pušča trajne sledi v odličnosti slovenskega kiparstva predvsem z izjemnimi dosežki in rezultati v keramiki kot sicer zapostavljeni umetniški tehniki. To Čadeževa vešče kombinira še z njej dobro znanim lesom v vedno znova presenetljivi kiparski prezentaciji. 

Dragica Čadež se je rodila leta 1940 v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študirala kiparstvo, kjer je leta 1965 končala tudi kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Bila je prva profesorica kiparstva in keramike na ALU ter pobudnica ustanovitve pomembnega trienala keramike Unicum. Zaposlena je bila kot redna profesorica za kiparstvo na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Od 1963 je sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Kot kiparka dela večinoma v lesu, v zadnjem času tudi v bronu in keramiki. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj, med drugimi tudi nagrado Prešernovega sklada za kiparstvo in naziv zaslužna profesorica za kiparstvo. Je članica mednarodnega združenja za keramiko AIC. Njena dela se nahajajo v številnih javnih in zasebnih zbirkah. Leta 2010 je izšla njena monografija Zgodba o drevesu. Živi in dela v Ljubljani.

Kustosinja razstave: Milena Koren Božiček. Razstava bo na ogled do 5. januarja 2019.

V času prihajajočih praznikov in obdarovanj Galerija Velenje že drugo leto zapored pripravlja bogato prodajno Galerijsko umetniško promenado izdelkov različnih ustvarjalcev SAŠA regije in tistih, ki so s svojim delovanjem vanjo močno vpeti. S tem galerija uresničuje še enega od svojih osrednih ciljev delovanja – približati umetnost domačih ustvarjalcev širši javnosti. S svojimi deli se bodo javnosti predstavljali: Maja Lesjak Gavriloska, Katarina Aman, Denis Senegačnik, Alja Krofl, Sonja Hrastnik Jančič, Kristina Bastelj, Terezija Bastelj, Barbara Drev, Nataša Tajnik Stupar, Tamara Sotošek, Klemen Zupanc, Eva Margon, Anja Polh, Klavdija Zupanc, Urška Mazej, Nadja Osojnik, Ana Marija Vipavc, Urška Stropnik Šonc, Arpad Šalamon st., Suzana Švent in Uršula Skornšek.

Razstava bo na ogled do 5. januarja 2019. Ogled in nakup umetniških del bosta možna v času odprtja Galerije Velenje.

Večer bomo zaključili z druženjem v soju prazničnih svetlobnih kreacij v atriju galerije. V letošnjem letu sta jih pripravila sodelavca galerije Arpad Šalamon in Janja Plavčak v sodelovanju s člani Društva šaleških likovnikov.  

Več informacij: Milena Koren Božiček, 03 897 68 40, milena.koren-bozicek@galerijavelenje.si in info@galerijavelenje.si