Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Koncert Klavirskega dua Gorišek – Lazar in Zagrebškega kvarteta saksofonov

V torek, 13. novembra, bo ob 19.30 v Veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje koncert Klavirskega dua Gorišek – Lazar in Zagrebškega kvarteta saksofonov. Zanimiv glasbeni projekt, v katerem bosta moči združila dva uigrana ansambla, sta zasnovala skladatelj in pianist Milko Lazar ter saksofonist Matjaž Drevenšek.

Klavirski duo Gorišek – Lazar združuje izjemna slovenska glasbenika, oba tudi nagrajenca Prešernovega sklada: Bojana Goriška, vodilnega slovenskega pianista na področju sodobne klavirske literature, ter Milka Lazarja, enega naših najbolj vsestranskih glasbenikov (skladatelja, pianista, čembalista, saksofonista in jazzista). Slednji je kar nekaj skladb posvetil tudi Zagrebškemu kvartetu saksofonov, ki ga sestavljajo Dragan Sremec – sopranski saksofon, Goran Merčep – altovski saksofon, Saša Nestorović – tenorski saksofon in Matjaž Drevenšek – baritonski saksofon. Sestav v letošnji koncertni sezoni slavi 30 let neprekinjenega delovanja v tej zasedbi in je tako eden najstarejših saksofonskih kvartetov. Mednarodno uveljavljen in priznan vrhunski ansambel koncertira po Evropi, ZDA, Kanadi, Južni Ameriki ter Aziji in je za svoje umetniško delovanje požel nemalo priznanj.

Na tokratnem koncertu se bosta prepletali glasba Phillipa Glassa in Milka Lazarja za dva klavirja ter glasba za sekstet (kvartet saksofonov in dva klavirja). 

Okvirni program:
Ph. Glass: Four Movements for Two Pianos (2007)
M. Lazar: Obscure Dances (2015/17) za kvartet saksofonov in dva klavirja 
M. Lazar: Faust, suita iz baleta Faust – Das Ballett (2017) za dva klavirja 
Ph. Glass: Koncert za kvartet saksofonov in orkester (1995) – priredba za kvartet in dva klavirja

Projektno glasbeno sodelovanje vrhunskih (po)ustvarjalcev se to jesen premierno predstavlja na štirih slovenskih prizoriščih, velenjsko pa bo gotovo zaradi dveh odličnih klavirjev v dvorani tukajšnje glasbene šole idealen koncertni prostor, ki bo obiskovalcem ponudil tudi vrhunsko akustično doživetje.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si