Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Premiera plesne predstave Zvezdica Zaspanka

V soboto, 10. novembra, bo ob 10.30 v veliki dvorani Doma kulture Velenje premiera plesne predstave za otroke Zvezdica Zaspanka, ki je nastala po motivih literarne predloge Franeta Milčinskega - Ježka. V slovenski premieri koprodukcijske predstave Instituta za umetnicku igru iz Beograda in Festivala Velenje bodo plesalci utelesili brezčasno zgodbo o zvedavi zvezdici, ki premaga strah in se z dobrim delom na zemlji odkupi za svojo nagajivost na nebu.

Vsem dobro znana zgodba vsaki generaciji otrok prinaša obilico temeljnih človeških in družbenih vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji "ponoreli" svet, ki ga v veliki meri zaznamujejo preobilje informacij, kaotičnost njihove strukture, agresivnost vsiljevanja konceptov tekmovalnosti in potrošništva, vrtoglavi tempo ter preredki trenutki poglobljenega premisleka in doživljanja žlahtne radosti bivanja. 

Tokratna uprizoritev bo zgodbo podala skozi plesno umetnost in to ne po naključju. Nastala je namreč kot naslednji v vrsti odmevnih in uspešnih projektov mednarodne plesne platforme Balkan Dance Project, v kateri sodelujejo plesni umetniki iz Slovenije in Srbije. Njihovo povezovanje promovira vrhunsko plesno ustvarjalnost, vrednote humanizma, medkulturni dialog, medgeneracijsko sodelovanje, čarobnost igre in plesa. Z revitalizacijo priljubljene slovenske pravljice pa si želimo sodobno plesno ustvarjalnost približati predvsem najmlajši publiki, saj gre za obliko umetniškega izraza, s katerim se otroci (pre)redko srečujejo.

Koreografija predstave je delo Aleksandra Ilića, režiral je Aleksandar Nikolič, zvezdnat umetniški kolaž za otroke bodo odplesali Mojca Majcen, Branko Mitrović, Miona Petrović, Jakša Filipovac in Nikola Pavlović. V vlogi malih zvezdic se bodo predstavile plesalke Plesnega studia N, za oblikovanje luči bo poskrbel Davorin Štorgelj, za ilustracije Peter Žagar, produkcijsko in tehnično pa bodo uprizoritev vodili sodelavci in sodelavke Festivala Velenje.

Profesionalna plesna produkcija je v slovenskem kulturnem prostoru premalokrat izpostavljena, njena razširjenost preslaba, v šolskih kurikulumih ji je odmerjeno premalo časa. Festival Velenje kot javni zavod se v okviru kulturne vzgoje promocije tega področja že nekaj let loteva načrtno, z vrhunskimi izvajalci in vsebinami, ki so blizu (tudi) najmlajši publiki.  Prepričani smo, da bo Zvezdica Zaspanka ponudila sveže in bogato umetniško doživetje.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si