Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Pika se je poslovila z napovedjo jubilejnega festivala

V soboto so se mali in veliki prijatelji poslovili od najbolj močne, pogumne, srčne, navihane, bistre, pa tudi svojeglave in nekoliko uporniške junakinje Pike, ki že devetindvajset let zadnje dni septembra kraljuje v Velenju. 29. Pikin festival je pod geslom Kraljestvo živali potekal med 23. in 29. septembrom ob Velenjskem jezeru. Ker bo Mestna občina Velenje prihodnje leto tam gradila velik prireditveni prostor, ki bo namenjen tudi Pikinemu festivalu, pa bo jubilejni festival potekal v središču mesta. 
Obiskovalci 29. Pikinega festivala so lahko vsak dan razvijali različne spretnosti na več kot stotih ustvarjalnih, senzoričnih, gibalnih in drugih izkustvenih delavnicah in drugih aktivnostih, skozi katere so raziskovali osupljive zanimivosti iz kopenskega, vodnega in zračnega živalskega kraljestva. Opazovali so znanstvene poskuse in zbirali informacije, ki jih šolski učbeniki izpustijo. Si ogledali bivališča živali in na svet pogledali z njihove perspektive ali stopili v njihove šape, tačke ali kremplje. Spoznavali so zveri, ki živijo na območju Slovenije, splezali v model srca sinjega kita v naravni velikosti, ali pa si ogledali bodisi akvarijske ribe bodisi kenguruje, male glodavce, razne pernate živali ali konje. Obiskali so lahko številne lutkovne, igrane, plesne, glasbene in druge uprizoritve in spoznavali prvine likovne, gledališke, filmske, glasbene, lutkovne, plesne ali knjižne umetnosti. Skratka, Pikina dežela je vsakomur, ki jo je obiskal odprtega srca, dala kako novo izkušnjo, novo znanje, predvsem pa občutek, da niti Pikina domišljija niti volja organizatorjev Pikinega festivala nimata niti konca niti kraja. 

Pri izvedbi letošnjega Pikinega festivala je vsak dan sodelovali okrog 300 ljudi. »Z izvedbo festivala smo zelo zadovoljni. Obisk na Pikin dan v soboto bi zagotovo bil še boljši, če ta dan ne bi bil šolski delovni dan. Vseeno pa so bili tudi ta dan vsi kotički polni, izjemen obisk pa smo zabeležili med tednom ob popoldnevih. Ocenjujemo, da smo tehtno izbrali vsebine in jih otrokom kakovostno predstavili nekoliko drugače, kot to počnejo šolski kurikulumi,« je povedala Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, ki v sodelovanju s številnimi velenjskimi zavodi, društvi in drugimi organizacijami pripravlja Pikin festival. Dodala je, da se že letos pripravljajo na prihodnje leto, ko bodo organizirali 30. Pikin festival. Ker Mestna občina Velenje načrtuje, da bo ob Velenjskem jezeru gradila velik prireditveni prostor, že razmišljajo, da bodo festival začasno selili v mesto. »Zato že imamo delovni naslov prihodnjega festivala - Pika se po mestu potika. Nekaj programskih idej se nam je že porodilo, med letošnjim festivalom pa smo spletli tudi nekaj novih mednarodnih povezav. Verjamem, da bo tudi prihodnje leto, ko se bo festival odvijal v središču mesta, kjer se je pred 30 leti tudi začel, le-ta zabaven, privlačen, predvsem pa znova drugačen od dosedanjih.«

Organizatorji so na zaključni svečanosti, na kateri je Pika vrnila župansko lento županu Bojanu Kontiču, podelili tudi najvišja festivalska priznanja – zlate pike. Zlato piko za najboljšo gledališko predstavo na Pikinem odru je prejela predstava Kekec v izvedbi Gledališča Koper ter režiji Renate Vidič. Zlato piko za najboljšega igralca / igralko festivala pa je dobila Tjaša Hrovat za vloge Tinke, Mojce in Kosobrina v predstavi Kekec. Na Tomaževem odru je zmagala gledališka predstava Ema Pipilipi v izvedbi učencev OŠ Frana Malgaja iz Šentjurja, ki so jo na oder postavile mentorice Laura Senger Jakončič, Alenka Žolgar Jakopič in Ksenija Steblovnik Rak. Najboljšo pesmico je na Pikin literarni razpis »Čiv čiv poezija« poslala petošolka Jedrt Poles iz Velenja. Najlepši cvetlični aranžma sta pripravili Marija Majhenič in Emica Knehtl iz Biotehniške šole Maribor, njuna mentorica je bila Marija Kolmanič Bučar. Na Pikini jadralni regati je slavil Žan Ogrizek iz Kamnika (Jadralni klub Krmar), med gasilci so zlato piko prejeli  člani PGD Loka pri Mengšu, med gasilkami pa članice PGD Stojnci. 

Priprave na 30. Pikin festival lahko spremljate na spletni strani www.pikinfestival.si, kjer lahko dostopate tudi do fotografij letošnjega festivala.

29. Pikin festival je pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organiziral javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Knjižnica Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Eurofins ERICo Slovenija, osnovne šole in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si  / pika@velenje.si