Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Bina Štampe Žmavc je postala Pikina ambasadorka

Včeraj je 29. Pikin festival obiskala častna pokroviteljica Bina Štampe Žmavc, ki je postala Pikina ambasadorka. Pozorno si je ogledala Pikino deželo – vilo Čira-Čara, Vodno, Zemeljsko in Zračno kraljestvo, Umetniško četrt, Indijanski tabor, Zverinjak in njene druge kotičke. Presenečena je bila nad njeno veličino in žarom ter predanostjo, s katero jo organizatorji Pikinega festivala ustvarjajo. Pikina dežela bo ob Velenjskem jezeru odprta še do sobote, 29. septembra, ko se bo pegasta navihanka poslovila do jubilejnega 30. Pikinega festivala 
Ob Velenjskem jezeru že od nedelje, 23. septembra, poteka največji otroški festival v Sloveniji, ki najmlajše in najstarejše razvaja s skoraj stotimi ustvarjalnimi, senzoričnimi, gibalnimi in drugimi izkustvenimi delavnicami, kulturnim programom, raznimi predstavitvami in drugo ponudbo pikastih doživetji. Goste navdušujejo dovršena scena, inovativno predstavljene zanimivosti iz sveta živali, poučne instalacije, pa tudi očarljivost in pestra ponudba glavne ulice Pikinega mesta. Včeraj pa je kraljestvo živali 29. Pikinega festivala obiskala še posebej težko pričakovana gostja – častna pokroviteljica Bina Štampe Žmavc, ki je na večernem dogodku postala Pikina ambasadorka.

Bina Štampe Žmavc je za svoja številna dela prejela več nagrad, med drugim dve desetnici, večernico, nedavno pa tudi zlatnik poezije. Plaketa, ki jo je dobila kot Pikina ambasadorka, pa ji je »ozdravila dušo,« je dejala po pogovoru, v katerem so obiskovalci večera s častno pokroviteljico 29. Pikinega festivala lahko izvedeli marsikaj. Pripovedovala je o svojem otroštvu, ki so ga najbolj zaznamovale knjige. Povedala, kako doživlja baletne premiere, v katerih nastopa njen sin. Govorila o glasbi, ob kateri ustvarja. O svoji najbolj uspešni pesniški zbirki Nebeške kočije. Tudi o tem, kako je v Sloveniji biti literarni umetnik. Nato pa sta s Piko Nogavičko slovesno podpisali dogovor, da bo Bina Štampe Žmavc njena ambasadorka, kar si obe štejeta v čast. 

Danes organizatorji na prizorišču gostijo otroke OŠ Safvet beg Bašagić ter člane KUD Ivan Cankar iz Sarajeva, ki jih prijazno gostijo domačini OŠ Mihe Pinterja Toleda. Zvečer bodo skupaj pripravili Večer prijateljstva, ki se bo ob 19. uri začel v dvorani velenjske glasbene šole.

Pikina dežela ob Velenjskem jezeru bo stotero izkušenj in doživetij nudila še do sobote, 29. septembra, ko se bo Pika ob 17. uri poslovila z nastopom Andreje Zupančič. Prizorišče bo jutri odprto od 9. ure do 18.30, ustvarjalne delavnice pa bodo med 13.30 in 15.30 zaprte. V petek bo vso dogajanje potekalo med 9. uro in 18.30, v soboto pa med 10. uro in 18.30. Več o informacij o pestrem programu in spremljevalnem dogajanju 29. Pikinega festivala pa je objavljenih na spletni strani www.pikinfestival.si, kjer lahko dostopate tudi do dnevnih novic in fotografij.

29. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Knjižnica Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje,  Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Eurofins ERICo Slovenija, osnovne šole in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si  / pika@velenje.si