Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

V Velenju je že glavna Pika in pika

Včeraj se je v Velenju že začel največji otroški festival v Sloveniji, kjer je Pika s kraljestvom živali osvojila staro in mlado. V sredo, 26. septembra, bo Pika gostila častno pokroviteljico festivala Bino Štampe Žmavc. Mali in veliki prijatelji najmočnejše, najbolj pogumne, srčne, navihane, bistre in sproščene junakinje Pike Nogavičke so se včeraj razveselili uradnega začetka 29. Pikinega festivala, ki letos poteka pod geslom Kraljestvo živali. Pika je prevzela lento in župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča znova pregovorila, da ji za en teden prepusti mesto. Zakaj pa ne, pravimo v Velenju, saj Pika k nam privabi številne obiskovalce, ki jih ne očara le festival, pač pa tudi pestra turistična ponudba mesta in okolice. Predvsem pa razširja obzorja, navdihuje otroke in odrasle, povezuje skozi aktivno preživljanje prostega časa, izobražuje in razsipa radost.
Pikina dežela ob Velenjskem jezeru nudi stotero izkušenj in doživetij, ki bodo tako otrokom in odraslim razkrivale osupljive zanimivosti iz kopenskega, vodnega in zračnega živalskega kraljestva. Vse do sobote, 29. septembra, bodo obiskovalci krepili domišljijo in urili ročne spretnosti na ustvarjalnih delavnicah na temo treh živalskih kraljestev. Opazovali bodo znanstvene poskuse. Pogledali na svet bodisi iz žabje perspektive bodisi iz perspektive kačjega pastirja. Spoznavali bodo bivališča živali in sledili njihovim stopinjam do odrov, na katerih se bodo vrstile lutkovne, igrane, plesne, glasbene in druge uprizoritve. Če bodo zašli v Umetniško ulico, bodo srečali likovnike, gledališčnike, filmarje, glasbenike, lutkarje, plesalce, muzealce in knjižne molje. Lahko bodo dobrodelni in zbirali hrano, priboljške in pripomočke za zapuščene živali, Pika pa jih bo predala bližnjemu zavetišču. Obiskovali bodo Pikine kino predstave in razstave, se zapeljali s Pikino ladjico, zmazali kako čalapinko, ob vsem tem pa imeli občutek, da so bodisi globoko pod vodo, bodisi v širni savani, v visokih gorah ali v temnih podzemnih jamah. 

Pika vsako leto izbere eno izmed žensk, ki sledijo njenemu vzoru, za častno pokroviteljico festivala in jo imenuje za svojo ambasadorko. Letos je njena najtesnejša prijateljica slovenska pisateljica, pesnica, režiserka in prevajalka, ki ustvarja tako za otroke kot mladino, Bina Štampe Žmavc. Nanjo je še posebno ponosna, saj je pred kratkim prejela visoko pesniško nagrado zlatnik poezije. V Pikini deželi jo bo sprejela v sredo, 26. septembra, zvečer ob 19.30 pa bo v mali dvorani Doma kulture Velenje priredila pogovor s svojo častno gostjo. 
29. Pikin festival bo potekal vse do nedelje, 29. septembra, ko se bo Pika ob 17. uri poslovila z nastopom Andreje Zupančič. Prizorišče bo od ponedeljka do četrtka odprto od 9. do 18.30 ure, ustvarjalne delavnice pa bodo med 13.30 in 15.30 zaprte. V petek bo vso dogajanje potekalo med 9. in 18.30, v soboto pa med 10. in 18.30 uro. Več o informacij o pestrem programu in spremljevalnem dogajanju 29. Pikinega festivala pa je objavljenih na spletni strani www.pikinfestival.si, kjer lahko dostopate tudi do dnevnih novic in fotografij.

29. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Knjižnica Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje,  Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Eurofins ERICo Slovenija, osnovne šole in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si  / pika@velenje.si