Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Velenje že dobiva pike

Medtem ko predfestivalsko dogajanje še polni galerije in razstavišča ter prijatelje Pike Nogavičke ogreva za največji otroški festival v Sloveniji, je osrednje prizorišče ob Velenjskem jezeru že pripravljeno na začetek 29. Pikinega festivala, ki bo potekal od 23. do 29. septembra. Tokrat bodo otroci in odrasli raziskovali kraljestvo živali. To je namreč tema letošnjega festivala, ki se bo začel s Pikinim družinskim otvoritvenim dnevom v nedeljo, 23. septembra, ob 10. uri, svečano odprtje festivala pa bo ob 16. uri na Slonovem odru, ko bo v Pikino deželo prispela junakinja Pika Nogavička in za teden dni prevzela županovanje. Odprtje bo popestril nastop Lee Sirk, nato pa bo pestro dogajanje z ustvarjalnimi delavnicami, igranimi in lutkovnimi predstavami, kulturno-umetniškimi, izobraževalnimi in športnimi prireditvami ter mnogimi drugimi dogodki potekalo vsak dan med 9. in 18.30 uro. Na Pikin dan v soboto, 29. septembra, pa se bo Pika Nogavička poslovila ob 17. uri z nastopom Andreje Zupančič.
Pikin program, ki ga letos načrtuje in izvaja 30 članov odbora pod vodstvom Festivala Velenje ter več kot 200 študentk in študentov, je že v predfestivalskih dneh postregel z več likovnimi, fotografskimi, filatelističnimi in drugimi razstavami, ki bodo tekom festivala na ogled tako v Pikini deželi ob Velenjskem jezeru kot na različnih lokacijah v mestu. Med štirinajstimi razstavami je osrednja tudi tokrat na ogled v Galeriji Velenje. Razstavo z naslovom Ilustracije za velike in male otroke, ki prikazuje izbrana dela ene najbolj ustvarjalnih, prepoznavnih in priljubljenih slovenskih ilustratork Ančke Gošnik Godec, si obiskovalci lahko ogledajo do 6. oktobra. Druge Pikine razstave so že na ogled na Velenjskem gradu, v Vili Rožle, avli Doma kulture in na velenjski pošti. V četrtek, 20. septembra, ob 17.30 se bodo tri razstave odprle še v Knjižnici Velenje, v petek, 21. septembra, ob 19. uri tudi v Galeriji eMCe plac, med festivalom pa še dve razstavi v Pikini deželi in ena v preddverju male dvorane Doma kulture. 

Organizatorji 29. Pikinega festivala si želijo, da bi otroci in odrasli v okviru teme Kraljestvo živali spoznavali tiste posebnosti iz živalskega sveta, ki jih šolski učbeniki izpustijo. Skupaj s Piko bodo na poučen in zabaven način poudarili, kako pomembno je sobivanje ljudi in živali. Aktivnosti bodo vezane tako na naravoslovne kot na socialne vsebine. Kulturni program bo potekal na šestih odrih, tako ob jezeru na Polhovem in Slonovem odru kot v središču mesta. Ustvarjalne delavnice – skoraj sto jih bo – bodo vabile v tri živalska kraljestva: vodno, kopensko in zračno. Prizorišče ob Velenjskem jezeru pa bo ponovno razdeljeno na četrti, v katerih bodo obiskovalci spoznavali različne kulturno-umetniške zvrsti, pa motoriko živali, njihova bivališča in naravna okolja, si ogledali razne zanimivosti, se razgibali in okrepčali ter ustvarjali, predvsem pa aktivno preživljali skupen prosti čas.

Vsak dan 29. Pikinega festivala bo prinesel kaj novega in še posebno zanimivega, še posebno veselo pa bo v sredo, 26. septembra, ko bo Pikino deželo obiskala častna pokroviteljica letošnjega festivala Bina Štampe Žmavc. Večer s slovensko pisateljico, pesnico, režiserko in prevajalko, ki ustvarja tako za otroke kot mladino, se bo začel ob 19.30 v mali dvorani Doma kulture. 

Več o informacij o pestrem programu in spremljevalnem dogajanju 29. Pikinega festivala pa je objavljenih na spletni strani www.pikinfestival.si, kjer boste lahko dostopali tudi do dnevnih novic in fotografij. 

29. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Knjižnica Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zdravstveni dom Velenje, Eurofins ERICo Slovenija, osnovne šole in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si  / pika@velenje.si