Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Velenje na pragu Pikinega festivala

Predfestivalski dogodki bodo v naslednjih dneh vse pogosteje spomnili na 23. september, ko se bo na TRC Jezero v Velenju ob 16. uri s prihodom Pike in koncertom Lee Sirk tudi uradno začel 29. Pikin festival. V sedmih razigranih dneh se bo na odrih v Pikini deželi in v središču Velenja zvrstilo 70 gledaliških, lutkovnih, plesnih in glasbenih predstav, za ustvarjanje in raziskovanje bo odprtih več kot 100 ustvarjalnih delavnic, sedem mojstrskih umetniških četrti, veliko tematskih razstav, eksperimentalnih, tehniških in senzoričnih kotičkov. Kraljestvo živali, letošnja osrednja tema, bo vabila k raziskovanju različnih vsebinskih sklopov, ki bodo otrokom približali vodne, kopenske, domače živali, ptice in zveri, njihova bivališča in čute. 
Na Velenjskem gradu bodo že to soboto odprli vseslovensko slikarsko razstavo učencev od 5. do 9. razreda osnovnih šol z naslovom Mladinska zlata paleta, v Vili Rožle bodo v sredo, 12. septembra, na ogled ponudili grafično razstavo velenjske ustvarjalke Katarine Aman z naslovom Mačjerica in prijatelji. 13. septembra bo ob ilustracijah za velike in male otroke Ančke Gošnik Godec oživela Galerija Velenje, v zadnjem tednu pred festivalom pa se bodo zvrstile še otvoritve razstav Fotokluba F8 z naslovom Čudoviti svet živali, Urške Verdev in Valentine Cehner z naslovom Izginjamo ter Knjižnice Velenje. Slednja bo predstavila izbor ilustracij prvih beril z vsega sveta iz zbirke Marjana Marinška: Kraljestvo živali v prvih berilih, razstavo del otrok Vrtca Velenje z naslovom Pikin domišljijski živalski svet, razstavo knjig življenja bralke meseca Bine Štampe Žmavc ter razstavo 29 let Pikinega festivala.

Pika tudi letos otroke že pridno zabava v Pikinem kinu in trenutno močno stiska pesti za lepo vreme, saj ga bo do začetka festivala potrebovala vsaj za izpeljavo 4. Pikinega ultra teka, ki se bo začel v soboto, 15. septembra, na Velenjski plaži, in končal kar 24 ur kasneje, ter za Pikin planinski pohod, ki bo v nedeljo, 16. septembra. 

Do 17. septembra poteka Pikin literarni natečaj ČIV-ČIV poezija, s katerim želimo osnovnošolske otroke spodbuditi k pisanju poezije, bomo pa o tej temi in literarnem ustvarjanju nasploh gotovo izvedeli veliko zanimivega tudi od naše častne pokroviteljice, vsestranske umetnice Bine Štampe Žmavc. Festival bo obiskala v sredo, 26. septembra, z njo bomo ta dan ob 19.30 poklepetali v mali dvorani Doma kulture Velenje.

Dobrodelnost je prav tako Pikina vrlina, za katero je festival v preteklih letih že uspešno navduševal otroke. Pikin letošnji moto je »Majhno dobro delo prekosi velike besede«; v času festivala bomo v Beli dvorani zbirali hrano, opremo in priboljške za živali, ki jih bomo predali najbližjemu Zavetišču za zapuščene živali Zonzani.

Festivalski dogodki se bodo odvijali tako v središču mesta (Tomažev oder v Glasbeni šoli FKK Velenje in Pikin oder v Doma kulture Velenje) in na TRC Jezero, kjer bosta med drugim obiskovalce pričakala tudi Slonov in Polhov oder.

Otvoritveni in zaključni dan festivala, torej nedelja, 23. 9., in sobota, 29. 9., sta že tradicionalno najmočnejša dneva, temu primeren pa je tudi še posebej bogat nabor gledaliških, glasbenih, plesnih, športnih in drugih dogodkov, za katere bodo tudi letos poskrbeli ljubiteljski in profesionalni ustvarjalci iz vse Slovenije.

29. Pikin festival tudi tokrat pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji: Knjižnica Velenje, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, Šolski center Velenje, Športna zveza Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, ZKD Šaleške doline, Univerza za III. življenjsko obdobje Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline Velenje, Zdravstveni dom Velenje, osnovne šole in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

Prijazno vabljeni!

Več informacij: Barbara Pokorny, 041 535 567, 03/898 25 80, www.festival-velenje.si