Skip to content
banner image

Medijsko središče

Sporočila za medije

Premiera avtorskega dokumentarnega filma Toma Čonkaša VIDEO VIVA VELENJE TITOV TRG

V ponedeljek, 3. septembra 2018, bo ob 21. uri na ploščadi pred Domom kulture Velenje premiera avtorskega dokumentarnega filma VIDEO VIVA VELENJE TITOV TRG. Avtor filma Tomo Čonkaš nas bo teleportiral iz sedanjosti v preteklost. Postopoma se bomo vračali v sedanjost in pogledali tudi v prihodnost. V 60 minutah se bomo soočili in videli resnično življenje časa in prostora Titovega trga Velenja, stičišča naših skupnih zgodb.

Osrednji velenjski trg, Titov trg, se je s številnimi dogajanji zapisal v skupen in osebni spomin  Velenjčank in Velenjčanov in vseh, ki so bili kakor koli povezani z njim. Filmska pripoved je oživljeno potovanje v preteklost s pozicij današnjega časa. V različnih časovnih obdobjih postajamo priče najrazličnejšim dogajanjem na tem trgu, kot so: odprtje mestnega središča leta 1959, prihod Tita in drugih pomembnih politikov, rudarske parade, 1. Pikin festival, ekološki protestni shod, raznolike glasbene prireditve, osamosvojitev Slovenije, praznovanje 40-letnice Velenja, selitev knjig v novo knjižnico, dogodki v času, ko je bilo Velenje Evropska prestolnica kulture 2012, državna proslava ob 25-letnici razglasitve samostojne Slovenije, protestni shodi, sejmi, plesi, otroške igre ...  Ob filmski vrnitvi v sedanjost bomo vedeli tudi nekaj več o sebi. 

»Ta dokumentarni film je vidno-slišni zapis. Je naše soočenje z neokrnjeno, objektivno resnico časa in prostora Velenja. Zato podnaslov VIDETI  ŽIVLJENJE VELENJA … S tem filmom dajem v svojem izraznem filmskem jeziku na ogled nas same, da se soočimo z lastnim spreminjanjem in, kot vidim in občutim jaz, tudi s spreminjanjem odnosa do resnice. Videti pomeni verjeti …
Titov trg je stalnica središčnega velenjskega prostora – vse ostalo je sprememba.« Tomo Čonkaš

Žanr: avtorski dokumentarni film
Dolžina: 60 minut
Režija, scenarij in montaža: Tomo Čonkaš
Sodelujejo: Bojana Planina, Milan Marič
Producent: Studio Mozaik 
Sofinancer: Mestna občina Velenje
Soorganizator premierne predstavitve: Festival Velenje

Več informacij: Tomo Čonkaš, 041 690 017